Tuesday, June 2, 2009

Mak Yah Restoran Muslim

Makan di Bangkok takdelah susah sgt as long tak cerewet.
Tapi if u looking for a proper restoran muslim that serves Thai food in Bangkok, haaa..try Mak Yah. (opss...sila sebut betul-betul ye kawan-kawan..nanti bunyiknya jadi lain pulok)..hheeeee.
Camana nak ke sini?? If tanya driver teksi, if takde full address susah le nak jumpa, melainkan ada full address.
dont worry..senang je nak jumpa kalau Naik BTS skytrain. Turun kat stesen RATCHATHEWI.
turun dari stesen sure nampak bangunan HOTEL ASIA. ha..susur je jln depan hotel Asia, then belok kiri, ada satu tempat lintas jalan (bawah flyover)..haa..lintas..jalan sikit ke kiri terus....akan nampak le signbod Restoran Mak Yah tuh..

Ratchathewi station

oh..if tak tau...dekat stesen skytrain tu ada satu kedai gambar ..tanya org dalam tu..dia tau..hiks..
sebabnya...aku pun tanya dia...sebenornya catz ke sini naik cab, tapi disebabkan catatan catz start dr stesen ni..so naik cab turun kat stesen ni..dan ikut arah cam yg catz baca dlm forum. Tapi lost..hahaha..so aku tanya org kat kedai gambar tu..dia lukis peta utk aku..




Selamat datang ke Restoran Mak Yah

Restoran yang bersih dan cantik

Actually Catz sebelum pegi hari tuh duk surf pasal halal food di BKK. Teringat Blog Doc Syuk, dia ada buat entry pasal restoran ni masa dia pi BKK. Dan tgk dlm travel forum pun ramai yg mention ttg kedai ni..so haruslah try.

so tgk catz order apa..

ice lemon tea

nasi goreng daging

tomyam seafood..sedap..dan banyak sgt isinya..

somtam

mix vege

beef black pepper

Food kat sini sedap, cuma harga agak mahal sikit. Tapi berbaloi dgn portion yang banyak. Aku siap tapau bawa balik sebab tak habis. so aku mkn utk dinner kat bilik..heee..jimat. Aku minta nasik kosong utk bawa balik, derang bagi extra satu lagi....(patut la aku kembanggg je kan..). So kalau oder 3-4 lauk sesuai makan 3-4 org...kuantiti dia banyak. worth lah dgn harga. Oh ya..nak place order tak susah sebab staff dia ada yg boleh cakap Bahasa Melayu. Restoran ni dua tingkat actually. So if nak makan proper, kat sini memang ok lah. Nect trip to BKK mmg Catz akan makan sini lagi..

Oh ya..selain Mak Yah..ada satu lagi restoren Muslim..ni aku lalu masa nak Ke Mak Yah. ternampak kedai ni..FARIDA FATORNEE. tapi catz tak tau kedai ni serves makanan apa..aku cuma lalu je depan kedai ni.




20 comments:

hazali said...

nasi dia guna beras siam ke...sedap tak?

kikin_78 said...

sronoknyer dia jalan2 carik makan...hehehe tomyam tu nampak menyelerakan la...mix vege tu kan main besor lagik udangnyer...

neezareef said...

msti sedap giler tomyam tuh...perghhh...

NenekPenne said...

masuk blog ni mesti meroyan lapar semula walaupun dah lunch.....

syahiddmilikku said...

kompem kan restoren mak yah tu tak tinggal huruf 'N'? hahahah...
blog ini terlalu menyeksa batin saya..aduhh...

CAHAYA said...

kecur air liur la Catz. Dah la lupa mamam tghari. Ni tidur punya pasal la ni. Hehe. :P

kojah said...

bestnyerrrr

bozzobattousai said...

mix vege tapi ada udang besar...arghhhh...sedapnya udang besar...

Linda Abdullah said...

Tom Yam ohh Tom Yam.. bak le sikit Catz oii.. my fav tuu..

Wahh ada udang gemuk lah.. terus terang biji mata bila terpandang gambar udang depan screen..ke.ke.kee

kucingorengemok said...

wah, besar-bersih-cantik kedai dia... tgk sign yg 1st tu, ingatkan restoren kecik je.

CATZ said...

hazali,'
yes beras siam..
sedapp!! lain dari tmpt kita..

CATZ said...

kikin,
hai..lama tak nampak...?
apa kahabr?
yea..menyelerakan..i loikeeee the tomyam..

CATZ said...

neeza,
mmg sedap tomyam tuh..original thailand marii..hehhee..

CATZ said...

nenekpenne,
jgn ban blog i yer..
lain kali kalau nak keblog i..makan dulu..

CATZ said...

syahid,
betul lahh....hahha..sebut betul2 ok..

CATZ said...

cahaya,
lupa makan?..aku harap aku ni adalah penyakit terlupa makan..tapi takdo..
saboo je lah..

CATZ said...

hi kojah,
salam perkenalan,
welcome to my blog..
happy reading ya..

CATZ said...

bozzo,
ko hantu udang ke??
ohhhhh......
sayur ni mmg sedap..

CATZ said...

Linda,
u pandai masak..
hiks...buat le...nak tgk resepi you..
nak? tunggu kat simpang..bawak mangkuk sekali..

CATZ said...

kucingoren,
akdelah besar sgt..takdelah kecik sgt..
tapi 2 tingkat...
tapi nice place lah...if u ke BKK..singgah makan sini oke (ewahh..kempen pulok aku...mak yah,.bg i mkn free ok..hehhe)