Saturday, April 26, 2008

Char kuey teow Banting


Malam tadi catz saja pi ronda jln-jln cari makanan (dapur tak berasap..bawang putih habis)..hahha..

one of my office mate pernah makan char kuey teow yg sgt sedap katanya..di banting..so terpusing-pusinglah mencarinya as she gave wrong direction. I tot menghala ke Jugra rupanya alahai..main road menghala ke Morib. Nampak gerai ni pun tak sengaja..t-e-t-i-b-a ..eh..eh..
That's the gerai char kuey teow.. dkt traffic light..opposite the Jabatan Pendaftaran Negara, Banting and JPJ. senang jek..dekat dgn restoreng sri Lang (seberang jln)...

menunya..? konsep single menu...Char kuey teow Penang..resepi asli Pulau Pinang katanya..
tapi selain tu ada burger dan kentang goreng. tu je..
char kuey teow ni pun ada yg biasa, ada yg special....yg biasa RM3.00 dan yg special RM5.00
so order biasa satu dan special satu..and teh o ais limau....perfect!

char kuey teow special (9.5/10)

char kuey teow biasa (9/10)

(kualiti gambar kurang memuaskan coz tak cukup cahaya, mkn di bwh lampu suram dan ambil gambar dgn kamera cokia)

Rasa?..sangat sedap u ols...mmg setara dgn char kuey teow asli di Penang...malah lebih sedap kot (melampaunya statement)..and ada cili jeruk atas meja tu..kalau suka boleh letak cili jeruk which is perfectly match lah.. perencahnya sgt sedap, dgn kerang yg banyak dan udang yg tidak kedekut, mmg sgt sedap. Sedap gila. Yg special tuh rupa mcm sama tapi jumlah udang dan kerang yg extra banyak kot and rasa dia mcm lebih sedap gituh...sumer extra kot...tu yg lagi sedap....

dulu catz kalau ke Penang sangat tergila-gila nak makan char kuey teow sedap..adalah makan kat few tempat yg sedap..and now i found the one yg sangat sedappppp hinggga hampir menjilat pinggan..bukan di Penang, tetapi di BANTING, selangor. The real one!

6 comments:

[danial][ma] said...

hej! catz...i luv char kuey teow...last time i ate the thai version, really amazing taste...but i did not find the best one yet in KL...once i did a char kuey teow rally...ate char kuey teow at three restaurants, one after another...hehehehe...

Catz said...

wah..u are trully char kuey teow lover..next time if u ke KL..u can just go to Banting (1 hour drive )..and u can get the best char kuey teow..no regret..hihiihih

Faris said...

Catz,
Yg I tau "char" tu "goreng". Macam kat Pg, CKT tu kering, sampai ada terbakar sikit2 (tu yg bau best dan sedap). Tapi kat Banting, CKT dia basah pula, dah macam sup (Sup Kuwe Tiyau?). Heheh, saja nak komen.

Faris said...

Catz,
Yg I tau "char" tu "goreng". Macam kat Pg, CKT tu kering, sampai ada terbakar sikit2 (tu yg bau best dan sedap). Tapi kat Banting, CKT dia basah pula, dah macam sup (Sup Kuwei Tiyau??). Heheh, saja nak komen.

Catz said...

Yer...tapi saya pernah juga makan yg agak berkuah di Penang..tapi di Penang kuahnya tidaklah sebanyak yg di Banting..tapi sedapp juga yg berkuah ni..try ler..

Sierrauniform said...

saya pun suka kue tiaw and char kue tiaw...sedarpnyeee


salam perkenalan to catz