Bahan-Bahannya:
15 ekor udang sederhana besar
3 sudu besar asam jawa
sedikit serbuk lada sulah
2 sudu kicap pekat
2 ulas bawang putih ( tumbuk )
secawan air
garam
gula
minyak utk menggoreng
Cara-cara:
Bersihkan udang, gunting kulit belakang, buang hitam-hitam tuh, buang hujungnya, cuci dan tos.
Bancuh asam jawa dgn secawan air tersebut.
Perap udang dengan bahan-bahan di atas tu (air asam jawa, kicap, bwg putih, lada sulah, garam dan gula selama lebih kurang 20-30 minit).
Panaskan secawan minyak dlm kuali, biar betul-betul panas.
Goreng selama 3-5 minit hingga sos betul-betul pekat dan bersalut pada udang.
(tapi catz suka berkuah sket)..
angkat.
Hidang....makan dgn nasi panas atau ratah saja.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment