Thursday, April 24, 2008

Muffin pisang with coklat rice

Semlam saya sangat gembira jadi saya telah berhasrat utk membuat muffin pisang with coklat rice..lalalalalalla....

Banana with coklat rice muffin

Menghasilkan 12 biji muffin yang sgt sedap..saya sukeee...dan tentunya opis mate saya sangat suka kerana saya membawa muffin ini untuk mereka..saya cuma makan 2 saja..hiks..
yummy..
Lalallaalala....

update: ada permintaan to put the recipe..so i letak le...ye...

actually ni banana coklat cip muffin, tetapi di rumah saya tiada coklat cip..yg ada coklat rice yg dah agak berkurun terpendam..so ubah sket..guna coklat rice.. coklat cip tuh cuma bubuh kat atas supaya muffin in nampak cute (hhaaaaa..cute ke?)

Bahan-bahan:

Bahan A:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 cawan coklat rice
1/2 sudu teh garam
sedikit coklat cip utk hiasan

Bahan B:
300-350 gm pisang
120 gm butter (cairkan ye)
2 biji telur
1/2 cwn gula perang (gula biasa pn buleh kot)
1/4 cwn susu segar
satu sudu kecil esen vanila

Cara-cara:

Gaul rata tepung, soda bikarbonat, baking powder, garam dan ayak.
Panaskan oven pd suhu 180 darjah.
Bubuh paper cup atas muffin mould. letak tepi.
Campurkan semua bahan A dlm bekas dan gaul rata. put aside.
Campurkan semua bahan B (kecuali coklat cip), kacau sebati guna whisker.
Tuang adunan B ke A gaul rata, buat dgn cepat ye..
Sudukan adunan 3/4 penuh ke dlm paper cup. bubuh le colat cip tuh 4-5 butir atasnya.
Bakar selama lebih kuran 15-25 minit bergantung lah pada oven u ols..
Keluarkan dari oven ..sejukkan ..
and ready to ngapppp....

10 comments:

Anonymous said...

hhmmmm...brilliant..your are one of the best pastry chefs indeed...i fall for u anytime...

Shah said...

Sedapnye... Tak nak hantar sini sikit ke? BTW, jgn bukak blog I hari ni - nanti menangis tgk gambar food kat situ :-)

Catz said...

hi anonymous...
i buat main-main je...i bukan chef lah.. (aiyooo..sgt maluuu)..
btw..thanks for visiting my blog and leave a comment...
have a nice day ya...

Catz said...

hi dr shah..
have a nice day...
erk...lagi u tak beri..lagi lah i nak tgk..and of course..opis i banjir dgn air mata kerana sgt syahdu dan jeles u ols asyik makan sedap.-sedap..
i sedang menangis tersedu melihat gambar-gambar melampau tersebut..hukhukhukhuk...

Beruang Madu said...

lambat... dah bukak hari hari ler.. sedapnya muffin tu... kalau lah aku dok sebelah umah ko Catz... harus lah aku jadi food tester hari hari

abanglong said...

adehhhhh... lagi lagi lawat blog u tgh tgh malam. dahhh lapar neh.. ermm kat opish u ada keja kosong ker??? hehehehehe

Faris said...

Those muffins look absolutely fabulous...nak nak satuuu....

Nasib baik my keyboard ni spill proof :-)

Catz said...

hi honey bear...

ko nak jadik jiran aku...?
sebelah apartment aku nih ada kosong..hehhehe..

Catz said...

hi abglong..

lapar??...u tenung jer gambar food tu...tenungggg lama, jgn berkelip mata tawww...tenung sampai tembus selama 10 minit..otomatik you rasa kenyang..ahahhahah...
opis i byk keje kosong..hehhe

Catz said...

hi faris..

u can have all if u want..hiks...