Wednesday, April 23, 2008

Come Dine With Me

Tempe goreng served with sambal kicap (lupa nak amik gambar sambal)


Come dine with me…

Last night I was invited a friend to have dinner with me..Yer..Cik Saira itu…I don’t know what to prepare since the original plan was just to have tempe goreng. So I asked saira a day before what she want for dinner ?..she said sotong bakar..

Other that that I don’t know wut to prepare..and why not have a healthy diet..not a typical dinner yg ada daging ayam semua tuh..hehhe.. (cam malass sajork.)..

So I prepare simple meal ( I mean no santan-santan or wutever yg susah2 nak prepare bagai).. and I was so kelam kabut coz actually I went home early yesterday from campus, but so gatall sangat nak lepak café lepas soping brg dapur and had my favourite cold white coffee..so end up aku sampai umah lambat..plus hujann plus kilat sabung menyabung..

So mcm bersilat jugaklah kat dapur..ala-ala rancangan come dine with me..u ols pernah tgk dok..kat cenel travel&living (707) ..now tak taw ada lagi tak program tuh..tapi last season aku suka sgt tgk..ala-ala pertandingan lah..5 people kena ikut giliran sediakan dinner ikut giliran setiap malam kat umah dia…menu starter, main course dan jugak dessert… and biasanya kan..tetamu akan dtg..sambil2 tu sekodeng bilik lah..bilik air etc..while the tuan rumah berperang kat dapur sediakan main course…and depa akan ngumpat2 gelak2 bagai if found something funny dlm rumah tu..bleh gitu ek…dan di dapur, akan berlakulah biasanya kan adegan2 klako cam tgh masak food terpelanting lah..kucing dia termasuk dlm adunan kek lah..makanan lupa nak masuk oven lah..terlupa buh bahan penting lah..etc..kalau tak reti budget time mmg kelam kabut gituh.. and lepas dah makan summer, tamu yg 4 org tu akan balik and bagi markah out of 10..so mlm ke lima, pemenang akan diumumkan..hadiah 1000 dolar..kan best tuh…

and aku pon tiru gaklah aturan derang masak..so 1st prepare desert coz normaly menda ni nak kena bekukan etc…dan serve sejuk…so aku diidihkan air, main campak jelah agar2 dlm periuk (don’t try this at home) utk buat agar2 bersusu pandan. Itu jek menda paling simple aku terpikir.hehhehe..then into the fridge..duk dendiam ok..

Then prepare menda lain dan dgn keadaan dapur aku yg sungguh messy cam tongkang pecah tu..i texted Saira “ mek..ko dtg lambat sket lah..dapur tgh berkecah sgt lah…malu..” hehhe..and she came at 8 pm, just nice all the food ready to be served..

I went down and jemput her at the lobby..and she came with payung ala-ala Ms umbrella Intan Payung coz hujan sgt lebat..she brought puding mangga (lupa nak snap photo), anggur and ikan terubuk masin Sarawak..yeyeyyeye....best..best..


Thanks saira for the anggur

After dinner we chit chat sesambil menikmati green tea, sesambil tgk Tv and juga melepak di bilik....sambil bergossip..hehhe

siapakah yg terbaring kekenyangan iteww?

Overall catz tak pueh hati dgn food-food itew..masak kelam kabut ..tapi catz paling suka agar-agar pandan bersusu, kerabu sotong..sedappp gila (kekkeke..keji sungguh krn memuji diri sendiri)..and Saira really like to eat the tempe goreng and she ate it non-stop...hem..sedap le kot?..
Ate..org perak dah reti dan suka sgt makan tempe..ehhehe...tu le kwn dgn aku..aku dah tempe kan ko..
We have good time together...
p/s: saira...aku tuntut nasi ayam ko....cepatttt..ckp bila..

Noreh jones and saira,...kalau aku bukak gerai tempe goreng petang-petang kat tepi jln agak-aak laku dok?? the name will be " TEMPE GORENG KUCING CUTE"
agok2nya berduyun dok org dtg gerai aku?

12 comments:

DBI said...

suker makan tempe goreng..mesti muka tegang cam khir toyo kannn... hehehehe..

pasal resepi ketupat sotong tu....dbi tau makan je..masak tatau..tu mal yang buat...

Catz said...

hi DBI..

yer..kulit muka kami sungguh tegang dan cute...so marilah semua makan tempe beramai-ramai..hehhe

hem..ingat nak le resepi ketupat sotong original from ganu tuh..teringin gak nak buat..takpe..i'll search the recipe, maklumat di hujung jari..

Anonymous said...

brilliant and simple...congrats..

Catz said...

hi anonymous..thank you.
welcome to my blog..happy reading..

Saira said...

Thanks again catz.. Pasal nasi ayam tu.. hehehe.. nnt la, i kena try buat demo version kat kg dulu sambil dimonitor oleh my mum.. hehehe.. i suka nasi ayam but since nak ke us nnt.. i got to know how to made it by my own la.. So, it a must thing to do.. so I contact u la bila i dah ready.. hehehe

p/s: nnt jemput la i makan tempe lg.. hehehe..

NORA SAKURA said...

aiyoyoyooyoyoyyyooooo...
aku nengok gambor ni macam 10 orang yang nak makan!..

aiyoyoyooyoyoyo..

today i went to spanish restaurant,eat stupid stupid "paella" that cost us RM350 !!!!!
harap2x boss aku tak pengsan tengok bill aku!!!!hahahhahahah!!!

Catz said...

ye ke nyahh..?..350 mek mkn 2 bulan nyahhhh

Catz said...

saira.. meh dtg umah aku...aku wat nasik ayammm...hiksssss..

Beruang Madu said...

Memang betul kata Shah... aku merana tengok blog ko nih... sedapnya seafood di bakar... ko kejam tau catz.. tanak ler wat open open house ker apa ker... tapi kan kalau ko bukak gerai tempe goreng, hari hari aku singgah

wat kat mana tu?? Kajang? Cheras?? Kok Diang!!!! sapa nak pegi kokdiang tu....

Faris said...

So, how many marks did Saira give you??

Catz said...

hi honey bear..

aku nak wat open house...nantilah..tahun 2015..hihiih..
tapi gerai tempe goreng aku tu soon lah akan bukak..tgh carik lokasi seswai...errr..mungkin bukak di KLCC atau Pavilion..dan cawangan di Bandung, jakarta, medan dan kat tgh danau toba akan menyusul..
kalau aku bukak depan umah ko pun ok kot ek...

Catz said...

hai faris...

go to Saira blog and read her comments..hehhehe...