Tuesday, April 15, 2008

Daging masak hitam

Daging masak hitam

Untuk dipadankan dengan nasi jagung, catz masak daging ni..

Bahan-bahan:

1kg daging lembu
1kg bawang besar (merah)

2 sudu jintan manis
5 ulas bawang putih
3 sudu cili kering (kisar).

2 butir bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 tin susu cair

1 cawan kicap pekat
2 cawan kicap manis

2 inci halia
minyak


Cara-cara:

Bersihkan daging dan potong dadu (1.5 inci x 1.5 inci). Cuci dan toskan.
Kisar setengah kilo bwng besar bersama jintan, bawang putih dan
halia.
½ kilo bwng besar yg selebihnya di mayang kasar.
Tumis bahan kisar bersama cili kering hingga agak garing.
Masukkan bunga lawang dan buah pelaga. Kacau.

Masukkan daging dan masak
hingga agak kecut daging tersebut,
Masukkan kicap pekat dan juga bawang besar yg dimayang kasar tadi.
Kacau
daging tersebut hingga sebati.
Tambahkan 2 cawan air utk mengempukkan daging.

Bila kuah dah agak pekat dan daging sudah agak empuk, masukkan kicap manis.

Kemudian masukkan susu cair.
Semakin lama dimasak,
dagung akan bertambah hitam warnanya.
Biar hingga kuah pekat
dan agak kering , baru angkat dan hidangkan.
Tempuh memasak hidangan ini agak lama. Lebih kurang satu jam.

Untuk melengkapkan hidangan, catz buat acar timun dan gulai udang .

Acar timun

Bahan-bahan:

timun
tomato
lobak

bawang besar (merah)
jus limau kasturi
garam
gula

Cara-cara:

Hiris timun, lobak merah, bwg besar dan tomato (buang biji).
campurkan gula dan garam secukup rasa.
Masukkan jus limau.

Sejukkan.
Siap utk dihidang.


Gulai udang

No comments: