Tuesday, April 15, 2008

Sotong bakar

Sotong bakar

Ni catz masak malam tadi. Still kemaruk dgn new oven iteww..hhheheh..tak dapek wat projek cake (kalau aku buat sapa yg nak makan pun kan...)..
So buat bakar-bakar lauk pun ok...takde lah jadik tukun oven itewww..

Nyum-nyum...

Bahan-bahan:

2 ekor sotong bersaiz besar
2 ulas bawang putih
1/2 labu bwg besar (merah)
2 sudu cili kering (kisar)
1/2 inci halia
1 btg serai
2 helai daun limau purut
1 biji limau nipis/kasturi (amik jus)
2 keping daun pisang
aluminium foil
minyak
garam

Cara-cara:

Bersihkan sotong, buang tulang, cabut kepala dan buang dakwat dan gigi sotong.
Keluarkan isi sotong dan cuci bersih, toskan.
Tumbuk bawang putih, halia dan bwg besar.
Tumis bahan tumbuk dgn cili kering hingga garing.
Masukkan serai, daun limau purut, garam sikit dan jus limau.
Kacau sebentar. Angkat.
Panaskan oven pd suhu 180 darjah.
Kelar-kelarkan sotong.
Susun sotong dan kepalanya atas daun pisang yg dialas dgn aluminium foil
lipat daun pisang hingga menutup sotong.
Lipat aluminium foil hingga jadik satu bungkusan.
Masukkan bungkusan tersebut dlm oven dan bakar selama 15-20 minit (agak-agak je).
Siap utk dihidang.

6 comments:

NORA SAKURA said...

eh miow miow..
cuba ko tunjuk sketsss camne ghopa oven yang ko baru beli tuh nyahh!!..
mek nak nengok ler...

BTW kan..apsal ko main ski dudok terjelepok nyah?(gambar kat tepi tuh..)..tuh aksi aksi menjelepok makan salji ke nyahssss..ngehehehengege..

BTW..magnet fridge Vietnam ko aku dah hantar kek kampung..ada rantai..handbag bagai sekalik..
so..gi tokyo lusa ni,mek beli ko asap dah lah yer..hik.

noreh sakura jones

Catz said...

oven aku biasa jek..bukan le yg canggih manggih sgt, coz saja nak ada oven kat apartment aku nih...kat rumah lagik satu aku dah ada convection oven (microwave+oven letrik 2in1) yg terlalu canggih sampai aku tak reti guna..beli beriban-riban tapi last2 wat bakar ikan sajork..keskeskeh..memula jek excited nak wat kek biskut itu ini..lama2 malas now dah jadik tukun..
so aku rasa baik aku beli oven letrik je..takyah mirowave bagai..
oven baru aku ni simple je tapi bleh le letak sekor ayam kalau bakar leh pusing2 tuh..hihihiih..tu je lah fungsi yg aku rasa best..

aksi tu saja-saja jek..nak baring2 atas senow..maklumlah..bukan selalu mak jumpa senow..ko tak tgk aksi aku skiing....perghh..kalah jore olimpik..tuh terjelepok kepenatan lah kaedahnyaa...pink giteww..

thanks le atas cenderahati itewww.. nanti kalau mek melancong balik ke Batu Pahat, mek belikan ko kerepek tempe..hahahha

Anonymous said...

eh..ko tampal dalam, blog ni tau nyah cenderahati mek tuh

noreh jones sakura

Catz said...

ye le mek...

iNGENiOUS AYU said...

hehehehe sotong tu nmpk sedap gilers :P

Catz said...

ayu,
hehhe..try le.rasa dia cam sotong masak tomyam ...