Tuesday, April 8, 2008

SEHARI DI PESTA BUKU ANTARABANGSA 2008

Hari ni catz ke Putra World Trade Centre (PWTC) sempena Pesta Buku Antarabangsa 2008. Pesta Buku ini berlangsung dari 4 - 12 April 2008.

Pagi-pagi dah bertolak. Dalam pukul 8.45pg dah meredah jalan jammed Kuala Lumpur. Sesak sungguh. Camanalah gamaknya kalau catz keje di KL dan tinggal di KL atau pinggir KL. Gigih lahkan meredah jam hari-hari. Harus bawak roti sekali duk dlm kereta kut..hhehe...

Sampai PWTC dalam pukul 10.00 pagi..org belm lah ramai sangat tapi banyak juga event lain yg sedang berlangsung. So catz bercadang minum dululah...sebelum menggunakan kederat yg ada mengharung segala booth yg ada..Catz minum kat cafe di ground floor tuh..lupa apa nama cafenya..yg ku ingat sekeping roti canai dia RM4.00. Catz makan Quiche Salmon dan juga muffin serta mango jus.Quiche salmon dan muffin

So lepas mengisi perut, start le meredah booth-booth yg ada. Orang dah start ramai. Catz ke tingkat exhibition paling atas iaitu booth utk buku-buku ilmiah lah. Banyak publisher dari Luar dan dalam negara. Tumpuan catz ialah di rak-rak buku electrical engineering dan yg berkaitan dgn keje. So byk lah publisher seperti Wiley, Springer dsbg. So main amik je lah kan cam bawak duit sejuta gamaknya.
Suasana di ruang pesta buku

Banyak juga buku yg catz dah aimed nak beli ada. Penat jugaklah membelek-belek dari satu both ke satu booth. Sesambil tu dpt jugaklah collect free item mcm pen, beg dsbg. Yang hampa sebab buku dlm senarai yang catz dah bawa satu pun tak jumpa. Ni yang kawan-kawan kirim lah kan...berpinar le mata nak buat selection.Tapi banyak yg tak rancang nak beli ada..Align Centerbelek jgn tak belek..

Boleh kata segala buku adalah kot...dari alam sekitar ke kejuruteraan, kamus, dari bidang perubatan ke pertanian, ke hiasan dalaman, masakan da sebagainya dan majalah pelbagai bentuk lah dari yg ilmiah sampai le manga, katun , komik segala. Ha..mailah pi sini...
Sedar tak sedar, haaaa..dah tengahari..mak aih..cepatnya masa berlalu...buku-buku hok santai segala belum carik ni...so lapar dah..pukul 1.15 pm pi makan. Malas nak mkn empat lain, pi mkn kat groundfloor, ada lunch buffet.riverside cafe ke apatah nama.malas nak pi tempat lain....koser lah nak lintas jalan segala...mkn jelah apa yg ada...nak kejar masa..kalau pi The Mall opposite pwtc ni luch time sure packed le kan..dan ini je yg aku makan rupanya..RM55.00/person...kweh..kweh..kweh..penat.kepala duk ingat buku je...lepas makan desert ..pi Surau. Then sambung balik tgk buku. Kali ni ke buku-buku santai..enoughlah buku-buku engineerin segala tuh...so jalan-jalan. Bestnyaaa...baru le tak stress..kehehekheeeee..
Wah banyaknya buku-buku dan majalah...syiok...and catz surelah pi tgk buku resepi....oh..bestnya..eh.mahallnyaaa...eh..murahhhhh..eh diskaun 50%...eh....syiokkk!!
slurpppp....


Wow.macam-macam buku you...rasa nak bawak lori kalau dtg sekali lagik...macam-macam buku masakan ada..dari kompilasi sampai lah buku masak 'only 100 calories', 'only 4 ingredients', 'only 10 minutes'..and tah hapa-hapa lah...ada buku tuh tajuk dia 'masakan Indonesia', tapi mahal gilaaa..vencik...aaa....nak veli...nak veli...Selain jualan buku ada jugak boot yg bawak kartunis...cthnya gerai atas tuh..kartunis Ramzahurin duk layan peminat majalah apa ek..Gila-Gila ke apa tah..so ramai le yg layan kat gerai tuh...
and i..jumpa sapa tawww....novelis yg dulu i suka gaklah baca buku dia..Fauziah Ashari...sapa suka baca novel 'Ombak Rindu" kenal le kot kan....dia nih kira sekampung le dgn catz..org BP..and rumah kami kira dekat le....so kami borak-borak..ni 1st time jumpa dia...banggalah juga dgn org sekampung catz ni.. dulu dia tulis novel company lain terbitkan, nw sendiri tulis, sendiri terbitkan . Dia dah ada publishing company yg berpengkalan di Pasir Gudang Johor..wah...bangga ii...Fauziah tengah sign novel dia yg catz beli

Novel terbaru Fauziah

Buku Yoga dan resepi

And ni antara yg catz beli..buku resepi dan buku Yoga...sejak nak join kelas Yoga ni kenalah tau sket2 kan pasal Yoga...as i'm now zero knowledge about it (eleh..tah bila tah nak pegi nya tuu...huhkhuk..)..buku ni bergambar ste by step..kalau aku tak baca tak tau lah...nkehhehe..
Buku selera VIP tuh koleksi resepi mak-mak datin dan chef...mcm best..byk resepi nasi dan lauk pauk..tgklah bila aku nak try resepi dlm ni..bulan lepas catz beli 8 buku resepi, satu pun belum try..hahahha....adoiii..matilah gegendang telinga mak kena bebel..sapa yg bebel tatawww...

Buku yg last ni kan..dapat free...camna kaedahnya dpt tu?..alkisah...catz tlh di traped utk mendengar penerangan kat salah satu booth..buku kanak-kanak u ols...ensiklopedia dan juga buku budak dan kanak-kanak..punyalah diber penerangan...utk memancing tuh dia bagi cat buku nilah dgn memberi cat soalan kuiz kanak-kanak. Dia ingat aku ni mak budak kot!!!..Oh.,adik tu duk oanggil aku cikgu jek masa tgk explain...hingga cat terpaksa ckp.."dikkk..akak bukan cikgu okkeyyyy..ada rupa cikgu mithali ke akak newwwww"...adoiii..
pastuhkan..bukan main bagus lagik penerangan dia..cat tanya berapa rege ensiklopedia dan juga set2 buku yg dikaakan pakej itewww...dia asyk ngelak2 continue ceriti2 lagik..pastuhkan...baru dia ckp..satu set RM2750.00.."bagussss memang bagus dik...akak kalau ada anak mmg insaf akak tak soping dik, akak beli buku ni dik..tapi akak ni anak kucing adalahhh"....pastuh dia ckp apa taww.." takpelahkak..buku ni bleh beli secara installment..sebulan RM104 je...by the time akak kot ada anak..beranak nati buku nih dah siap dah istallment..."..hamboiiii..molotsss.....sabooooo je aku kan..takpelah dik...ko jgn marah akak tak beli..and last-last aku ckp.."nanti akak promote kat kwn2 akak.." dan di baginya le catz buku itewww.....

Pukul 4 ptg bertolak balik....pukul 5 sampai Bangi..then drive balik umah ku yg jauhh itewww..satu jam drive lagik...gerimis..
on the way tu singgah pasar mlm..beli nasik kerabu..lapar hujan-hujan gerimis nih....
Nasi kerabu biru..yummmmm..

3 comments:

UncleJ said...

salam catz...tak sempat jumpa ctaz kat pesta buku...saya kesana sabtu hari tu..


wah lunch rm55 sorang ke? mahal tu...

Catz said...

salams uncle..
pi hari sabtu lagi byk event sampingan kan kat pesta buku tuh.dan tentu jumpa lagi ramai org ye tak..?.catz pegi hari biasa takdelah jumpa sapa..

lunch rm55 tuh buffet lunch kat cafe/restoren kat ground floor tuh..

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!