Monday, April 21, 2008

Fish and chip with mango salad

Fish and chip with mango salad

Dinner malam tadi...simple je..fish and chip dgn kerabu mangga..

Bahan-bahan utk sediakan ikan

filet ikan dori - 1 keping
tepung jagung
serbuk lada hitam
garam
(perap sebentar ikan dgn garam dan serbuk lada hitam)
Kemudian salut ikan dgn bancuhan tepung jagung, goreng dlm minyak yg banyak hingga garing dan toskan atau letak atas paper towel.


Bahan kerabu mangga:

mangga mentah (di parut)
bawang besar( merah) - hiris nipis
bunga kantan- hiris halus
tomato merah (buang biji dan dadu)
jus limau nipis
garam
gula
(gaul semua bahan dan seimbangkan rasa dan letak dlm fridge utk sejukkan (hidang sejuk).

Bahan utk kentang goreng:

2 biji kentang, buang kulit, belah-belah dan letak 30 minit dlm tempat beku dlm peti ais.
Keluarkan kentang, cuci dan bubuh garam, serbuk kari, serbuk alda hitam dam sedikit tepung jagung. Goreng hingga garing.

Susun ikan, kerabu mangga dan kentang atas pinggan dan tuang sos.
Sos tersebut catz malas nak wat susah-susah, campurkan 2 sudu sos cili dan da sudu sos tomato, gaul dah perahkan jus lemon. gaul rata. siappp!
Jom makan..

16 comments:

iNGENiOUS AYU said...

"Dinner malam tadi...simple je..fish and chip dgn kerabu mangga.."

rs nk nangis je ckp simple. klu Ayu tu dh mknan x simple dh tu T_T

sedap2 belaka tringin nk rs. ahaks.. :P

Catz said...

ayu,
catz bukan wat sumer sekaligus..ala..menda tuh senang je nak prepare..
ptg..amik mangga dan bhn2 tuh hiris2.buat kerabu.then simpan dlm peti ais..sambil2 tuh hiris kentang simpan dlm fridge..

so masa nak goreng ikann pd malamnya tuh bleh goreng kentang dulu..then tinggal susun je atas pinggan coz kerabu mangga tuh kan dah ada dlm fridge..sambil2 tgk TV bleh prepare..senang je..hehhe

Saira said...

Oi.. cik kak.. tu tak la simple namanya.. Simple maksudnya duk depan dapur tu 15 minit leh siap everything k..

Catz said...

erk..ye ke saira..nantilah aku invent smple resepi...
tak taw la kan.aku suka duk dapur..so duk 1 jam pun bagi aku kejap je...hehhe..nanti aku invent resepi 15 minit yer..

Beruang Madu said...

Simple ker tu Catz... ko makan yg hebat baru kira dasat kan... pada aku tu tak simple tu... kalau simple aku makan cengkodok jerrr

abanglong said...

salam... first time singgah. salam tuan umah.. :) singgah plak time dah lebih tengah malam, nampak plak gambo2 yg amat menggairahkan selera makan... alahaaai

anyway, blog yg menarik !!! nanti pakcik datang lagi :) hehehe

[danial][ma] said...

hej! catz...lovely & yummy blog...just bloghopping to check yours because abg.beruang told me...cheers!

[danial][ma] said...

hej! catz...lovely & yummy blog...just bloghopping to check yours because abg.beruang told me...cheers!

[danial][ma] said...

ooooppppsss...sorry to click so many times...

Catz said...

abg bear,

hehe..simple tu i mean benda yg senang utk disediakan coz bhn sumer dah ada dlm fridge..hiris-hiris, gaul dan campak-campak ..hehheheh..sambil2 baring tgk Tv pun leh buat..ekekke..
haa.mlm tadi aku msk betul2 simple..sardin..bukak tin, tumis bwng campak dlm kuali..hehhe..8 minit siap..

Catz said...

abg long,
hi....welcome to my blog..enjoy reading ya...hahaaa..menggairahkan ke food-food itu,,erk....saya tidak bermaksud begitu..hehhehe...tetapi jika anda merasa begitu..apa saya boleh buat..hehhehe...cubalah resepi2 simple and merapu dari saya tuh..hehhe..masak ikut suka suki hati saja....
pakcik sila lah dtg lagi yer.....saya amat gembira pakcik sudi menziarahi blog saya..

catz miow-miow

Catz said...

hai danial,

welcome to my blog...thanks for visiting my blog..enjoy reading.
i've visited to your blog,errr...u also the tempe lover ke...err..gembira jumpa org suka makan tempe dan reti buat tempe sendiri...hehehhe...

catz miow-miow the tempe lover.

NORA SAKURA said...

nyahh...apsak kuih seri muka itteww berjerawat nyahhh?



noreh sakura jones

Catz said...

mata ko rosak ke noreh jongos..ops..jones.. duk tokiyo mu dah tak kenal sama itewww jagung kahhh?...
kan ke cute kuih tuh..
opis met aku kata sedapppp..ekekekke

iNGENiOUS AYU said...

wah, kan btl rmi x setuju tu bkn hidangan simple. ahaks.. :P

btl catz kene post idangan btl2 simple. ala2 15 min gitu tp sdp lg mnyelerakan hehehe :P

makin lame makin lapau weh nengok blog catz ni T_T huhu

Catz said...

hi ayu...

nanti catz invent simple menu for you ya...the healthy one..ececcecechh..ehhehhee