Wednesday, March 11, 2009

Apa ada dengan Lumut?

Time for boarding yaaa... menaiki DUTA PANGKOR ke jeti Pangkor island beach Resort..perjalanan mengambil masa 30 minit lebih kurang.


tata lumut!!


melalui kawasan ni, banyak le nostalgia nya..sempat le aku teringat memori aku kat sini dulu..ceh..bunyiknyaa....ke ke ke.. ok..nampak D0ckyard nih mak teringat kenangan lama tercampak kat sini dulu. Keje dalam TlDm base ni. Teringat kawan-kawan aku dulu yg aku rasa ada lagi sebhgn nya masih kerja di sini..surelah kan...sebab kalau duk Lumut, Manjung ni majoriti sure keje dlm TldM base ni..kalau tak Navy sure keje d0ckyard (nama penuh kompeni ni dah tukar kot)..tapi dah lost contact lah. Ramai juga yg dah bawak diri keje tempat lain. teringat sorg kakak tuh, org Kluang, dia executive kat situ, jadik kawan baik aku dan setelah dia kawin dgn Navy, dia pindah Kuantan. Hem..lama gila tak jumpa dia..teringat le dulu zaman aku duk kulu kilir dgn dia...dengarnya anak dah 3....entah kat mana dia sekarang.



Ha..nampak tak (kelabuuu je gambor ni kan..tuh kapal Tldm..teringat le memori hari-hari duk keje dlm kapal...haaaa.... teringat mcm-mcm la..klako pun iye..sadis pun iye...ke ke ke. Teringat kenangan di KD l3kir, KD mahawang5a, KD apa tah lagi lupa dannnnnnnnnnn paling meninggalkan kenangan KD p3nyu.. kihkihkih. Kat sini lah kenaangn memanjat mast antenna, repair broadcast system...dan sgt keji sebab aku suka duduk atas kerusi C0 kapal... apa makna c0 tu?..apa ek..kapten kapal kot..ketua lah..dlm kapal...(selain dr Co tak boleh duduk atas kerusi itu katanya..tapi aku degilll)..dan yg pengalaman ikut trial sailing....har har har..aku muntah hijau oke...(sorry). ye-ye-ye o konon-konon ikut pi sailing...tak sampai setengah perjalanan, mak dah terbaring flat sebab muntah..satu hari aku terbaring kat dlm bilik...ke ke ke.. entah kenapa aku mcm tu..padahal hari2 duk naik kapal (kapal yg tak bergerak pun dia tetap berayun gak sebab still duk dlm air). (wah...bukan main lagi depa menjaja cerita aku terbluek tuh...seminggu org duk perli2 mak niii). Anyway, itu pengalaman yg bagus tgk how the Tldm People sailing..upacara2 depa atas kapal, hiks...kami nih ikut nak make sure all the equipment oke lah..(sebenarnya ikut jalan-jalan. dan depa ckp..amattttt jarang hampir zero perempuan ikut sailing...masa zaman itu laa..ao aku ni beruntung katanya dpt ikut..hiks). Ni cerita dulu-dulu..now dah tak mcm tu kot.
Dan masa tu mmg kerjanya mencabar juga..org panjat, kita kena panjat..ronda sana sini kerja dlm kapal..minta kesian makan dlm galley (tempat mkn dlm kapal) pun pernah..and so suprise..depa masak sedapppppppppppp!! ada chef dlm tu...navy chef lah.. (kalau bos aku tau mampos..boleh pulak mentel pi makan minum dlm kapal org). eh..sebenarnya depa offer..so..gila ko tak nak..dahlah kerja kat situ panas....atas laut oke.
Dan aku pun pernah duduk kat kerusi yg depa duk nak tembak2 peluru tuh..veryyy berangan oke..ke ke ke.
macam-macam kenangan lah..kalau nak cerita 10 muka surat tak cukup..kihkihkih.

15 minit berangan teringat kenangan-kennagan lama.aku ZZzzzzzzz...


akhirnya selamat smapai di jeti.

dan bas resort dah tunggu di jeti..

2 comments:

Anonymous said...

Rumah Makan Wong Solo dah dibuka di Bangi belakang Old Town White Coffee.Ko bole la cuba.

Catz said...

hi anon,

thanks for the info..nanti saya pergi dan buat review..
mintak2 ada es teller..
thanks ya!