Sunday, March 1, 2009

Misteri Nusantara hari sabtu

kejadian berlaku di siang hari...

Lunch aku masak mee goreng seafood..
so ptg sure lah aku rasa nak makan nasik pulak kan ( dah tak koser diet ke hapa nih?)
Lepas habis berkemas cuci pinggan, kemas dapur segala, aku keluarkan ikan. Nak buat sup sayur dan goreng ikan kerisi kaedahnya..
so aku letak le ikan tuh kat sinki dgn harapan ptg karang senang le nak siang dan goreng kan, sebab ikan tu kan beku..dah dekat 2 hari duk dlm fridge.
so..aku naik atas sambung tgk TV ..and aku ZZZzzzzzzz..

so lepas solat asar..around pukul 5, aku turun la...sebab mcm dah lapar....so rasa nak siang ikan tuh, nanti lepas maghrib tinggal goreng.

Tetiba...............

EHHHHHHHHHHHHH.....

mana ikan aku??????? mana??....eh..aku mimpi ke???
takkan aku berhalusinasi pulok?? memang betul apa aku ada kuarkan ikan tadi.
Aku bukak peti ais...ye laa....mana ada ikan kerisi aku..mmg lah sebab aku dah buh kat sinki tadik..tapi napa tak de dlm sinki?????
aku sangat ingat oke..aku beli ikan kerisi tu 2 ekor je..besar-besar. Duk dlm plastik lagi. Takkan lah ikan tuh berjalan balik masuk dlm fridge kan?? LOGIK TAK???

takkan cik CT (kusss) pulak yg angkut?..kuat ke nak angkut 2 ekor ikan tuh?? ikan tuh pun dlm plastik basah-basah...


so aku cariklah...dlm fridge..atas, bawah..tepi,..bawah mesin basuh, bawah sofa, bawah tangga, dalam rak kasut, dlm bakul sampah, bawah kabinet, dlm kabinet, dlm toilet...
TAKDE JEJAK!!!! dan aku cek semua tinglkap, pintu berkunci!!
yg aku nampak..titis-titis air..sikit-sikit atas lantai dapur. (waaaaa...ni dah ala-ala CSI dahh)
tapi..titis air stop kat area dapur je...iskkk..iskkk...iskkk...


aku call papa...tanya kot dia ada amik ikan aku.. tapi apa kejadah lah pulak dia bawak ikan mentah aku pi klinik...nak buat apa?? dia ckp takde...

aku dah suspen nihhhh....iskkk.....ikan oh ikan..takkan ko ilang tanpa jejak pulak...
ni aku sikit rasa seram la...meremang sikit bulu roma ni...
kalau cik CT (kurss) camno dia angkot ikan yg berat tu..dan xde jejak??

if orang..buat apa dia amik ikan je..??

ehm...

around pukul 7, kami buat siasatan CSI lagik...
dan didapati...ada tapak-tapak kucing atas TV..dekat atas TV tu..ada lubang 4 segi tepi dinding.
Lubang tu tempat laluan cable astro.

eh..apesal TV aku mcm oven rupa parasnya??..hahhaa..(abaikan lukisan buruk tu..gigih mak lukis malam2 nii)

Lubang tuh mmg boleh muat lah if kucing kurus yg lalu situ.
tapi kucing yg duk selalu menebeng atas kereta aku dan selalu tinggalkan tapak atas kereta aku tu GEMOKK oke..
kucing tu je pun yg selalu lepak kat porch...dan rumah aku ni KUCING TAK DIBENARKAN MASUK. Tak pernah kucing masuk rumah.

so..sebab ada bekas tapak kaki kucing atas TV, so..suspek utama ialah KUCING.
tapi..yg aku moskel ialah:

1. camno kucing tu tau aku buh ikan dlm sinki dapur?

2.camana kucing tuh lompat dari luar ke dalam lubang yg sgt tinggi tu? kucing ni spesis ahli gymnastik ke? or..entah2 dia ni pernah kerja kat sarkis??

3.camno kucing tuh gigit ikan tuh (dgn plastiknya sekali) - eh...of course lah dia gigit pakai gigi nak bawak ikan tu...takkan dia pegang pakai tangan lenggang kangkung mcm cik kiah balik pasar pulak?? ok..dgn gigit ikan yg berat tu, lompat atas TV...lompat tepat ke lubang 4 segi tu, dgn saiz badan dia yg gemuk + beban ikan kat mulot?? ko bleh imagine tak cik kiah?? kalau kucing ni pernah join kelas gymnastik ke sarkis ni mcm logik jugak...NO??
moskel aku sampai hari ni...

so..now aku dah tutup dah lubang tu....
(aku mcm nak mengendap la...nak bukak balik lubang tu...nak tgk how kucing tu lompat..tapi rasa takut pulak...if betul kucing tak pela..if bukan..??...erk...)

18 comments:

amerbourdon said...

wahh..btol2 misteri nusantara nih..

Linda Abdullah said...

Hah.. mesti hantu durian macam dalam cite upin dan ipin nih..
ke.ke.kee

Alah Catz kucing zaman sekarang nih, dah pandai.. diaorang angkat plastik guna tangan jer.. bawa balik rumah.. melepas lah ikan kerisi tu..

Anak Jawa said...

eiiiiiiiiiii meremang bulu roma baca citer ni. ala2 drama keliwon kekdahnya!!!!

al-qamar said...

syiapakah agaknye gerangan pencurik itu... hewhewhew, serammm...

al-qamar said...
This comment has been removed by the author.
makdaracute said...

misteri kehilangan ikan kerisi...jangan biarkan hidup anda diselubungi dgn misteri...hehehehhe..

~H @ N i ~ said...

Alamak catz,pelik tp benar ni..jgn kucing yg kepala hitam udah le..seram..hee

pinkebaya said...

ish..
serem mak dengar nyah...
eh sensasi gak cite antu kucing nih.. ko jual la cite ni kt rashid sibir jiran ko tu.. soh die wat siri cite keliwon..
sure gempak kalah cite antu fasha yg kite tgk haritu hehe

CAHAYA said...

kalau ikan je hilang, konfem kucing. Ada check brg lain?

Catz said...

hi amer,
aku pon rasa misteri..tapi aku dah tangkap kucing tuu

Catz said...

Linda..
aku rasa kan..dia siap toskan ikan tuh dulu kot..ekekkee..sebab tak de kesan sepah2 atas lantai...

Catz said...

Anak jawa,
aku rasa cam nak wat skrip anto kat rashid sibir utk siri keliwon part 10.
ekekkekekkekek

Catz said...

al qamar...
aku dah tauu...aku dah tangkap pagi tadi...kucingggg!!!!

Catz said...

mak dara,
melepas aku nak mkn ikan tuh...
sekor pun tak tinggal kat aku..huhuhuhuuuuuuuuuuuu

Catz said...

hani..
nih kucing betul2...kepala putih...
hikssss...aku dah tangkap dia pg tadikkk

Catz said...

pinkebaya,
aku kalau nak buat sekerip..
aku nak wat yg jauhhhhh lagi seram dari skrip antu pasha sendat tuh oke..
ekekkekekke....
yg ni sure ko sebulan tak boleh tidur kalau tgk...
wakakkaka

Catz said...

cahaya,
dah cek dah..mmg kucing...
brg lain xde yg hilang..

noor asyikin said...

mmg kerja kucing..sbbnya uma akak pun dah bape kali jadik gitu..

last week ikan talapia bakar akak yg kena makan dek kucing.bsepah atas lantai

wonder jugak sbb bukaan tingkap amat la kecik utk kucing masuk..

kurang asam punya kucing..