Friday, March 27, 2009

Restoran Nasi Ulam

Now ni kat bangi banyak area kedai-kedai baru. Di antara kedai yang tumbuh mcm cendawan lepas hujan ialah kedai makan/ restoran. Hari tuh aku round-round kat Bangi sebab now dah jarang duk sini..kebetulan ada kat bangi, lepas penat mengemas apartment aku, pi dinner kat kedai ni.


Restoran nasi Ulam

Restoran ni terletak di Belakang Old town White coffee bandar baru Bangi...seksyen berapa tu ek?? seksyen 9 ke? deretan belakang Old town dekat dgn shell, tak jauh dr warta..dan selang beberapa lot je dari kedai Ayam Bakar Wong Solo. Kedai ni baru buka 2 minggu katanya. Menyedikan masakan pantai timur, iaitu masakan dari Kelantan. So sesuai dengan nama restoran, ia menyediakan banyak jenis ulam-ulaman. Aku rasa konsep kedai macam ni bagus kot since now orang dah suka makan masakan kampung, ulam dan disertai dengan budu, tempoyak dan lain-lain.

Ruang dalaman kedai ni bagi aku cantik. Warna putih. jarang kan kedai makan guna warna putih, Tapi menariklah..masakan style kampung tapi ko rasa cam duduk dlm restoran moden yg cozy dan menarik.

Ni hah dia cik Kiah..segala macam ulam-ulaman. Petai, ulam raja, pegaga dan segala ulam lain yg aku tak tau nama...hihihi.

Rebung, petola, terung dan macam-macam lagi..nak awet muda hari-hari kena makan kat sini kew...he he.

Model ulam. Ni tukang masak restoran ni. Ramah dan berhemah.
(kulit licin hasil makan ulam hari2 ke?)

ulam-ulaman tu bolehlah di cicah dengan budu, tempoyak, sambal belacan..

deretan lauk pauk, gulai, sambal

Restoran ni menyediakan pelbagai masakan, dari gulai, sayur, kerabu, masak lemak, singgang, rendang, gulai kawah, pelbagai sambal. Ada juga pelbagai jenis bubur dan pengat sebagai pencuci mulut. kalau jaga badan, makanlah singgang..ada ikan rebus, ikan dan ayam bakar, siput dan mcm-macam lagi. Worth to try!


siput licin masak singgang..sedapppp sgt ...aku bagi markah 8/10

lala masak sambal?

Sambal tempoyak. Aku bagi markah 9/10. sedap sangat. menurut tukang masaknya, guna durian baru, bukan tempoyak yg diperam..durian sekilo RM12.00 dia ckp..mak oi...sedap oke..!!

Gulai ketam

Siput masak lemak cili api..memang berapi..tapi sedap...

gulai kawah

gulai kawah ni sedap sangat..aku suka...

budu serta cili-cilinya..sedap dimkn dgn ikan rebus...

ayam goreng berempah

ayam bersambal cili hijau

Cik Temah yg sibuk puji-puji siput licin tu sedap...hihihi.kami makan ulam, tempoyak, ikan goreng, ayam sambal, gulai kawah, siput sedut cili api.

dan diakhiri dengan dessert pengat pisang..yummy!!

Selain masakan lauk pauk utk dimakan dgn nasi putih, terdapat masakan panas, tomyam dan lain-lain. Banyak sgt pilihan.
Bagi saya, masakan kedai ni sedap, banyak pilihan, ambiance yang menarik, staff yang ramah, service cepat. DAN HARGA BERPATUTAN. Saya pasti akan dtg lagi!!
My reader, yg tinggal sekitar Bangi...boleh cuba makan di sini....!!

16 comments:

Inah said...

sukanya!! saya suka baca blog catz dr dulu lagi..hehehehe

akan ku cuba restoran ini pada bulan may nanti!!:D

keep on blogging :)

Catz said...

hi Inah,
salam perkenalan...
hows study...saya pun pernah baca blog inah..nice blog!
oh..bulan 5 balik dr Adelaide ke?
jom makan sini..saya belanja nak?

catz..

p-na mama oja said...

sedapnya!! p-na pn suka masakan kg.. blog cat nie cam rancangan jalan2 cari makan laks.. kedai tu kena kc someting nie, cat dok promot kedai diorg..hehe!!

eita_tks said...

sedap nyer catz tgk sume menu tu...all my peberet esp gulai kawah...balik msia july nnt akan ku cari restoran nie...bleh tanya catz eyy kalo k.eita tak tau tmpt nie...

Baca blog catz buatkan k.eita tak sabar2 nak balik msia nie...nak makannnnnnnnnn.....k.eita suka makan2...lepak2...huhuhu...:)

Inah said...

mau jugak!!!!!

mau mau mau seribu kali!! :P

rezeki jgn ditolak :D..akan tetapi..saya ada masalah transport sbb saya dah jual kelisa saya :(..catz leh amik kat komuter ke..lalalalala..

SiMpleSmArtErMe said...

ohh ulam ulaman..kalau kat utara nasi ulam lain...

Dakjaat™ said...

waaa... katner ek??? .. nak pergi arr... mahal tak??? please.. nak g betul2 nie..

Catz said...

hi p-na,
blog ni konsepnya jalan-jalan cari makan..so haruslah mcm rancangan jln2 cari makan..hehehe...
tu lah..harapnya dpt le diskaun if aku mai lagi kedai derang nihh...hehehe

Catz said...

hi k eita,
balik sini Julai yer? wah,.sure dah tersusun rancangan nak makan kat mana kan...hehehe...puas2 le makan..hehhhehe..lepak kedai mamak..makan kat kedai ulam2...
saya pun suka lepak2 makan... boleh je kalau nak tanya..
hiksss...
nak balik kabo2 le nanti ye...

Catz said...

Inah,
boleh je nak jemput kat komuter...
no problem...nak balik nanti kabo2 lah yer...ada rezeki...kita jumpaa...
teruja jugak nak jumpa org jauh...hihiihi...

Catz said...

simple..
ni kedai nasi ulam versi kelantan..
tapi best jugak...
yup..nasi ulam kat utara lain...saya pernah makan...

anne said...

ala jauhnya...kalau dekat nak juga try

atty's said...

dah torai..aritu leh tahan ar..

her said...

ain dah try tgh hari tadi.. siput sedut best! ayam berempah pun best. hehe~

Saira said...

catz, kat mana kedai ni? balik nanti aku nak gi la

deqlis said...

dkt area mana kedai nie??