Tuesday, March 10, 2009

Sekitar Lumut

Perjalanan bermula pukul 9 pagi...dari rumah..ke bandar Klang..oh..kereta banyak..sesak jalan..
dan sampai Bandar Klang..stucked!...jem..disebabkan bilangan kenderaan yang bertambah dan juga construction jalan...sampai depan komplek MAIS tuh dan seterusnya...hazabbb..
nak lepas Bandar Klang pun satu jam...
so definatelylah plan lari daru jadual..budget at leats pukul 12.30 dah sampai LUMUT. Tapi jauh dari sasaran. Cuti panjang kot...dgn keadaan jalan...oh...menguap-nguap aku dlm kereta.


jem yg sgt hazab!

stucked...bosan gila...

Bila lepas je area Klang, huh..lega...baru boleh bergerak laju sikit..perjalanan memang sgt slow.
Sampai di Kuala Selangor akhirnya sebelum meneruskan perjalanan ke Sabak Bernam--> Teluk Intan---> Lumut.

ni kat area seberang Perak kot...sawah kiri kanan..

Menghampiri Sitiawan..then terus ke Manjung (oh...aku teringat bsorg kawan aku yg duk Manjung...now nun kat US nun..ingat nak singgah rumah mak dia makan kari ikan..tapi malu..hiks)

akhirnya, sampai di pekan Lumut. wah..banyak kemajuan. dah ada parking bertingkat. Ni area depan stesen bas lumut.
Oh..Lumut sgt berubah..sangat maju berbanding 8 tahun lalu masa aku bermastautin kat sini..kerja kat sini..well..sesekali mmg ada dtg sini..kerja..bercuti..lama dulu. Tapi now Lumut amat berubah rupa...

Terminal Jeti yang cantik!

sampai dah terlewat, so tak dpt naik bot pukul 1.45 ptg...bot ke Jeti resort 2 jam sekali..(saboo je kan..)..so terpaksa naik 3.45 ptg. Tapi dah check -in hotel siap2 kat Jeti. So jalan-jalan, lunch dulu di pekan Lumut. Oh.aku lunch kat jeti .ada kedai nasik kandar kat situ.

Selepas lunch, jalan-jalan dan park kereta di parking bertingkat. Ada beberapa tempat letak kereta, tapi rasanya elok park di tempat letak kereta bertingkat, selamat dari hujan panas dan lebih selamat juga rasanya. Ada open parking berdekatan hotel Indah dekat jeti. Situ lebih murah, tapi kena hujan panas lah. Banyak pilihan now ni berbanding dulu.

Pusat kraf Lumut

Dulu zaman-zaman aku bermastautin kat Lumut ni...takde lagi kompleks dan bazar ni. Kedai-kedai dulu..deretan gerai-gerai..bukan bangunan proper mcm ni. Benda yg dijual lebih kurang sama, kraftangan, hasil laut, cendera mata. Now begitu sedap mata memandang.

Bazar Lumut

Deretan kedai lama yg masih kekal..dan kedia nasi beriyani ayam madu tu masih ada..
dpt gak makan masa balik tuh..beli...

Nak tunggu 3.45 petang, lama gi..kereta dan park..lega. so sambil jalan-jalan, sejukkan tekak..

Lai chi Kang
Waterfront Promenade

kedai cenderahati, baju di jeti.

Deretan kedai, cafe

Kalau aku tak pernah dtg lumut, mungkin aku tak rasa apa dgn kemajuan Lumut ni. tapi sebab pernah tinggal di sini, pernah kerja disini, dan sesekali out station ke Lumut dulu, so aku sgt kagum dgn perubahannya. so..
meneruskan perjalanan ke Pangkor. Naik feri di jeti (aku lupalah..istilahnya..feri ke bot??) ke Jeti Pangkor island Beach Resort. perjalanan mengambil masal 30 minit.

10 comments:

~H @ N i ~ said...

Sis,huhu lumut dh lawo skrg..hani last g 2 thn yg sudah.. dulu mse stdy kat uitm perak, lumut bukan lah tem asing bg kami2 hee..org kate tem main2 g tuh... rindu tol ngn tem2 kat sane..catz g sorg ke?

Anak Jawa said...

lama tak p lumut... tp mmg tmpt tuu cantik. sesuai utk bertenet!!! hehehehe

Anonymous said...

Lumut,Manjung mmg best sapa yang nak dtg kat cni mai la...nasi beryani ayam madu tu mmg famous kat cni,kalu nak makan cfood tepon akak...

atty's said...

pnh g sekali je..lumut nie..

catz ko beli tak baju yg kaler pink tu..

Catz said...

hi hani,
dulu study uitm manjung ke seri iskandar?
lumut now sgt lawa dan bersih..jauh beza dgn dulu..

Catz said...

Anak Jawa..
mmg lawa..alang2 ko nak bertenet kat pangkor lah seswai..ke ke ke..

Catz said...

hi kak anon,
akak duk lumut? manjung?
mmg lawa lumut now ni..
yup beriyani ayam madu tuh dr dulu lagi glemer kan..saya setiap kali ke lumut sure nak makan..saya hari tuh siap beli tapaw bawak balik..hehehe..
ehm..akak nak belanja seafood??hiks..murahh rezeki akak..
ehm..mana no telefonnya..
slaam perkenalan..

Catz said...

atty..
alang2 ke lumut, terus ke pangkor lah..kan...
ehm..tak belilah atty,...hhehheeh..
kalau beli pun..tak pakai kot..

aizulhisham said...

brape hargenye utk letak kete kat parking tingkat tu. nak g jalan2 kat pangkor tak lame lgh nih...

azaa said...

kiter budak x-uitm manjung gak!!!

rindu nak ke sana x penah p dah slps grad! jeles tgk pics catz, kena p gak la bila2 ..