Tuesday, March 24, 2009

seafood dinner at Umbai

malam..kami dinner seafood kat Umbai..
dalam 25 minit drive dr Melaka town... tak tau jalan..just ikut signboard..tanya kawan dia kata amik hala ke Muar (tgk ada tulis Muar..ikut je...sampai nampak signboard Umbai)..
akhirnya sampai le Medan ikan bakar Umbai..
Ni bukan 1st time catz makan kat sini..dulu-dulu ada..tapi dah lama dah...lagipun bukan catz yg drive masa tu...

sampai je..lepas park kereta..kita akan nampak gerai buah berangan ni...sebelum deretan kedai-kedai ikan bakar.

Hem..tour guide kat bot petang tadi kata..nak makan yg sedap, cari kedai nama Parameswara.
Wow....ramai gila orang oke...which aku wonder..pukul berapa derang sampai sini ek..aku sampai around pukul 8.35 mlm kot..meriahnyaaa..

Cari tempat duduk dan pegi pilih ikan dan seafood lain...timbang dan ckp nak masak apa..

ni nora jonet pegang ikan dan bakul..aku tunjuk je..malas nak kotorkan tangan..hhhehheee

lepas tuh..tunggu..sambil2 tuh bolehlah nak makan nasik lemak ke..ada atas meja tu...saja nak try rasa, kami amik sebungkus makan kongsi-kongsi..dn makan otak-otak jugak..
yummyyy....memang favourite aku ni..


otak-otak

nyumm...nyummm...

nasi lemak

ikan bakar ..eh..kenapa dia bakar plain je??

sambal kicap

kuah asam

sotong goreng tepung

ikan siakap steam

kupang sambal


pepahat@siput buluh..dah lama teringin makan (akibat tgk blog org..) 1st time makan ni..
sedap gak..hem..

kangkung belacan

makannn.....!!

actually banayk lagi kedai ikan bakar..pilih je..ikut selera masing-masing..

selain seafood..kat sini depan-depan kedai, terdapat pelbagai gerai jualan kraftangan, kuih muih tradisi, belacan dan lain-lain...


so..aku pun menyibuk gak nak beli..hahhaa..perempuan ni ek..nampak apa semua nak beli..ke ke ke..menjana ekonomi gitu istilahnya...kihkihkih..

ni kuih kering..apa tah nama..pulut yg dikeringkan kot..rengginang ke??

ni lupa...kuih karas ek??

ni lempuk durian katanya...omputeh ckp..durian cake??

dodol durian

belacan..pilih cik kiah..

beg..erk..beg LV..cantik-cantik..!

eh..balik dari Umbai...ternampak signboard ni..teringin lah nak pergi perkampungan portugis ni..
sapa pernah pergi? teringin nak kenal budaya dan makanannya..lain kali lah ek..

4 comments:

makdaracute said...

bestnya jalan-jalan cari makan...

Catz said...

makdara..
sangat best..aku dah tak ingat nak diet miet dah...makan je.

anne said...

baru tengok kat TV baru ni kedai ikan bakar parameswara tu...memang ni paling famous agaknya..

terus lapar balik tengok gambar makanan...baru je dinner ni heheh

Wrgaklia said...

Tarak best la.....kelate lagi best!!