Sunday, March 22, 2009

Jonker walk

Salah satu tarikan di Melaka ialah Jonker walk. walaupun dah banyak kali sangat ke Melaka, baru 1st time aku ke sini..sajalah nak jalan-jalan..tangkap gambar..
panas gila sebab aku smapai sini tengahari..pasrah je lah kan.
Sebenarnya best jugak kalau datang malam. tapi aku malas lah, sebab mlm aku dah ada plan lain.

Park kereta dulu dan beli kupon letak kereta, gores-gores.

aku park depan kedai pakcik makcik ni...org melaka ni sgt warm kan..ramah dan baik hati. mereka berbual-bual dgn mak ayah aku. kami tanay macam-macam gaklah..apa yg menarik di Jonker walk ni..banayk jugak info yg mereka beri.

meriah sangat kan kawasan ni...penuh warna warni. Deratan kedai barang natik, cafe, kedai tart, kedai cenderahati, kedai cendol dan macam-macam lagi. So aku amik le gambar banyak-banyak.

Kawasan ni memang unik kerana bangunan masih lagi bangunan-bangunan lama. warna warni,unik, bersejarah dan sgt menggambarkan budaya melaka, baba nyonya dan lain-lain.

beca.. anyone?

kedai ni menjual kebaya nyonya

Kami singgah di beberapa kedai cenderhati. Catz beli fridge magnet.

Nora jonet suruh aku amik gambar dia dari belakang

Jonker gallery

fridge magnet..sukaaaa!!


kedai cendol. Di Jonker walk ni banyak sangat kedai cendol. yang popular ialah cendol no 88. masa nak balik aku sempat le beli.

cantik bangunan ni

Terdapat banyak art galeri di Jonker walk ni..

Kedai tart

catz....kepanasan oke!cendol no 88 yg sangat famous di jonker walk...SEDAP! SILA TERLIUR...huhuhu

sesak dan meriah! colourful..


7 comments:

makdaracute said...

huh! terliur tengok cendol tu...

atty's said...

walupun mertua ku org melakau..aku lalu je jalan kat sini lom smpt..nak singgah..

Anonymous said...

Seronoknya tengok catz jalan2 kat bandar melaka.... Michhi dah lama x pergi melaka, tengok blog catz macam teringin nak pergi... Tapi michhi nak pergi Pangkor dulu, rasanya dah macam panggilan pulau, memanggil2... hehehe.
- Michhi -

Catz said...

mak dara,
memang sgt terliur...tuh baru tgk..kalau rasa..ehm...mau pengsan japss..

Catz said...

atty..
melaka has sooooo many atraction to explore...pegilah...aku rasa melaka ni sgt penuh dgn culture dan sejarah..
i love melaka so muchhhh!

Catz said...

hi Michi..
long time no see.mana hilang?
blog ko yg penih sawang tu ada updet kah? terbatuk2 aku kalau singgah blog ko..
wah..bila nak ke pangkor..panggilan pulau?..honeymoon ek...
ok..happy travelling!

Anonymous said...

Hahaha... masih busylah catz, xde cerita nak update. Tulah, orang kata jangan tinggal lama2, nanti terus lupa. Xpe, michhi dah minta tolong spiderman jagakan blog michhi, sawang tu dia punya kerjalah tu, hehehe...
- Michhi -