Sunday, March 15, 2009

Mentarang bakar bersambal

Mentarang bakar bersambal

Ok...ni resepi kedua mentarang...
hiks..temanya mentarang lagi oke..sebab menatang ni 2 kilo banyak.takkan nak tumis air semua. Kembung mak makan senah..ekekekekkekeke.


so bahan-bahannya:

10 biji mentarang (kena cari pi sekinchan sinun kalau nak masak ni...hiks)
(kuantiti takdelah rigid..kalau nak makan ramai-ramai masak le banyak.kang tak cukup ada yg nangis..hiks).
cili kering kisar - 2 sudu
bawang putih - 2 ulas (tumbuk)
halia - 1 inci (tumbuk)
belacan - 1 inci
sos tiram - 2 sudu
sos cili - 1 sudu
kicap manis - 1 sudu

cara-cara:

* gaul semua bahan tuh..kecuali mentarang oke. bior sebati..rasakanlah sambal tuh...if suka buh gula sikit ke...garam tak yah..sebab nanti masin sgt.

Letak mentarang atas aluminium foil. Buh bahan sos tadi tuh atas mentarang. Gaul-gaul sebati.

Bungkus dlm aluminium foil, buh atas grill pan..masak le around 10 minit...
fuhh..aku intai..menggelegak dan tiba2 banjir gitu..mmg mentarang ni banyak air..so bila ko masak air dia keluar.
Dah masak hidang lah.makan dgn nasik suam. Kosentret je makan. Gajah lalu pun tak perasan.
Sedap!!
oke..mari memasak!

10 comments:

axim said...

apakah menantang mentarang nih..tak pernah dengar..haha

macam kerang tak rasa dia?

DrSam said...

Rasanya memang first time dengar dan lihat mentarang ni. Tak tahu lah selama ni mungkin dah makan tapi main hantam aja tak periksa apa nama.

Walaubagaimanapun, terimakasih berkongsi maklumat. Lepas ni kena cari lah mentarang ni buat eksperimen :)

roseazmi said...

Nak try buatla..resepi kalo buat ngan seafood lain boleykan catz? sini mana ada mentarang ni..teruja tengok..abeslah diet ku ini..

Linda Abdullah said...

Mentarang ni adik beradik Lala ke??

Catz said...

axim..
spesis siput laut..makanan laut..mcm kupang kepah semua tuu..
cuma jarang ada kat tempat lain benda ni..sedaplah...try masak la..

Catz said...

DrSam..
ye..saya pun 1st time tgk..tapi kalau nak cari setau saya area sekinchan sana kot..kat area pasir panjang sana..banyak org jual. Kat tempat lain mcm takde..tak taulah kan..saya tgk ni dlm Majalah 3 dulu.
bila lalu dna nampak..so rasa nak try lah...
sedap rasa dia lemak..if u eat kupang, sure u will like mentarang.
hiks

Catz said...

roseazmi..
boleh guna seafood lain..
ko nak guna mentarang ni..lagi 3 tahun lah kot ye..hahahaha

Catz said...

Linda..
dia cam kerang..cam lala..cam kupang..gituh..siput laut..sedap!

~H @ N i ~ said...

uiit sodap nye sis.. serius xpenah dengo menatang nie..selain kat area2 kuala selangor kat ane lg bleh dpt ek??

makdaracute said...

macam pernah tengok kat tv..tapi tak ingat dlm program apa? tapi memang tak pernah makan pun....