Wednesday, March 11, 2009

Pekan Pangkor (episod cik kiah shopping ikan bilis)..

Hari pertama sampai...dah ptg sgt dah..
so cuma bersiar-siar dekat beach (ke ke ke..bahasaaa...kikikikik..skema kooo)
lepak tepi pantai le sebenarnya..duk kat kerusi tepi laut..amik-amik photo, baca magazine...
tunggu sunset, tapi awan tebal..tak nampak apa...
so second day, lepas breakfast, saja round pekan Pangkor...
Nak ke pekan pangkor, kena naik teksi. lama juga tunggu di lobby.

Ni le rupa teksi di Pulau Pangkor, Van warna pink. So nak kemana-mana, angkat je tangan tahan kalau nampak van ni. Dia akan berenti tanya ko nak kemana, if satu jalan, lalu tempat dia nak pegi, dia akan suruh naik. Kira share-share le...tapi kat sini dia kira tambang ikut kepala biasanya. Bagi aku, naik teksi kat Pangkor ni tak fun langsung oke...mahal!! Kami share berlima sebab ada juga org lain jugak nak ke Pekan.
Dari hotel ke Pekan pangkor, dlm teksi ada 5 org. dia charge sorang RM10.00. So total RM50.00. Bagi aku mahal oke! Padahal bukan jauh mana (if naik kenderaan la...kalau jln kaki, turun naik bukit ..mau kojol tgh jalan..).
Kami ckp nak ke Pekan..dia turunkan kami depan kedai-kedai jual makanan laut kering.

Inilah dia Pekan Pangkor

Deretan kedai makanan laut kering di Pekan pangkor. Terdapat juga kedai-kedai cenderahati menjual T-shirt, fridge magnet, dan macam-macam lagi.

So..rasanya kalau ke Pekan Pangkor, kita kena shopping ikan bilis semua tu..hasil laut yg dikeringkan, ikan masin, udang kering, sotong kering, keropok dan pelbagai lagi..tak kiralah nak makan sendiri atau bawa balik sebagai buah tangan.

ikan bilis..wah..nampak suci murninyaa..baru lagi...

wow..besarnya ikan....beli seekor bawa balik utk mak

mari..mari mari.!!...ikan bilis..ikan kering...mariiii cik kiah cik temah....!!

ikan-ikan ni harganya antara RM13 -20.00. tapi tokey kedai baik hati bagi diskaun.

segala jenis ikan bilis, yg dah belah, belum belah, sotong kecik,ikan masin, udang, scallop, kupang, sotong katak (sotong kecik-kecik).

Cik kiah kepenatan shopping ikan bilis...dalam teksi round-round pangkor kejap. Wow..mencekiknya driver teksi ni. Dia charge satu teksi RM50.00 utk jalan2 dekat2 pangkor samapi le balik hotel, pegi kubu belanda dan chinese temple tuh yg letaknya bukan jauh sgt pun..lepas tuh my blood go upstairs u ols bila dia berenti2 amik org lain..hantar org sana sini walaupun kami dah sewa teksi dia utk jalan-jalan dan dah setuju utk bawak kami je.. Wow....aku rasa mcm nak cekik dia masa tuh..tapi..sabor...sabor...i'm on holiday...so aku tarik napas panjang-panjang...
sampai Teluk Nipah, terus turun walau dia offer nak hantar sampai hotel. Oh..mak nak makan laksa dan sejukan hati yg panassss ni....
and...boleh dia mintak RM50 jugak..aku dah angin...aku sound le...kami dah sewa satu teksi, yg ko pi amik org sana sini..antar2 org tuh kenapa...wah..suara mak dah naik 10 decibel dari biasa..ke ke ke ke...last2 dia setuju RM40.00..isk...aku rasa, kaya-kayanya driver teksi kat pangkor nih..amboi...amboi..amboi.. (ehh??)

2 comments:

adie-ishmael said...

aku amt benci orang yang tamak haloba macam driver2 teksi at pangkor tu...nerakalah tempat yg layak untuk orang...amin

Catz said...

adie,
mmg depa haloba lah...mmg kaya lah aku ingat depa ni...teksi dah le buruk gila pastuh charge pun sukatikk jeeee..