Sunday, March 15, 2009

Mentarang

Pernah dengar perkataan mentarang? tak pernah? pernah?
catz??...pernah..lama dulu. tak silap catz dlm sebuah program di TV.

Ni pengalaman masa balik dr Lumut/pangkor tu..
Melepasi kawasan Kuala Selangor..kita akan ke Tanjung Karang, Sekinchan, Sabak Bernam.
Jadi kita akan lalu juga kawasan bernama Pasir Pnjang, Sungai Besar dan sebagainya.
Bila melepasi kawasan Sekinchan, kita akan mula nampak banyak gerai-gerai tepi jalan menjual mentarang. masa pergi tu, dah fikir dah balik nanti nak singgah beli.
Tak pernah tgk live (yg aku tgk kat Tv tu pun dah lupa aku rupa paras mentarang ni..dah lama).
yang aku tau, benda ni boleh makan. Sedap katanya cik senah...hah..gitu. So haruslah dalam perjalanan balik tu beli. Kalau tak beli takut mimpi-mimpi, walau mula-mula tuh was-was jugak..eh..aku makan ke?? eh..aku reti ke nak masak..nak masak apa..ala-ala makanan Fear Factor ke..boleh ke aku telann??isk...



Duk berkira-kira..nak beli ke tak..nak beli ke tak?? ok..beli lah..


Jeng-jeng...tu diaaa..gerai mentarang..kira ko jalan 500 meter jumpa satu gerai..jalan lagi sket jumpa gerai..yg menjual ni kdg budak-budak je...kdg tu orang dewasa.

Opsss....berenti...berenti...ala..cik kiah terlepas...nextttttt gerai lah..

Ha...tu dia..aku pun pandai jugak (ceh...masuk lift senirik tekan butang nak naik tingkat berapa..ke ke ke..). Aku beli mentarang dgn sepasang suami isteri ni (ye ke,..ye laaa..abihhh tu...). Ada benda aku nak tanya kat makcik niii.....haaaaa...tungguu....!
ada 2 org pelanggan sedang beli. beli smapai 3 kilo..5 kilo..Ewah..gelemer mentarang makcik ni..hiks...so akhirnya beli 2 kilo. satu kilo, ada yg RM5.00, ada yg RM6.00. Aku beli 2 kilo=RM12.00

Ni mentarang yg depa letak dalam air. utk make sure mentarang ni hidup dan fresh gamaknya.,

duk tgk mentarang ni..sedap benor ke?..nak masak apa??


dialog aku dan kakak mentarang.

aku: kak...mentarang ni camana nak masak? tak pernah makan ni. sedap ke?
akak: masak tumis air pun sedap dik. Ha..Tumis bawang, halia, serai, lada, buat mcm tumis air tuh, masukkan mentarang ni..sedapp!!
aku: ooo....dgn kulit sekali ke?
akak: ye...dgn kulit sekali, mcm masak kerang.
aku: selain tu?
akak mentarang ni kalau akak, masak lemak cili api. Jangan masak dgn kulit. Buang kulit terus. baru masak. Ko tumbuk cili,kunyit, serai, bawang, tumis2..masuk santan...masuk mentarang. ko jgn tambah air...mentarang ni banyak air. nanti cair pulak.
aku: kena rebus dulu ke?
akak: tak payah, boleh buang kulit, kopak je cengkerang ni..bersihkan isi dia basuh.

Haa..kan dah dpt resepi..pandai tak aku pilih gerai. Kalu aku beli kat gerai yg dijaga oleh budak..sure dia ckp..entahhhh kaakkkk..mak syaa masak..saya tau makan je..tapi sedapp..ha..tak sentap ko cik Semah.



Gigih tak aku?duk basuh ni sempat amik gambor..dan berus sebijik-sebijik cik kiah.
Sampai rumah dah maghrib dah, penat sgt. aku basuh mereka bersih-bersih. Aku berus sebijik-sebijik oke.utk buang pasir dan tanah yg lekat. Hazabb gaklah kann. Dah kelam kabut nak solat maghrib bagai, so masak simple je.

Tengah duk menggelegak...

Hiris bawang putih, hiris halia. Aku tumbuk kasar je bawang putih dengan halia tuh. Amik serai dua batang, ketuk penyek. Hiris bawang besar setengah biji. So tumis semua bahan. Then hiriskan cili api dan cili besar sket. Masukkan cili. ikut le nak pedas mana. Karang berasap sampai esofagus pulak kalau terlebih cili. Then bubuh air. Mendidih je aku buh garam dan masukkan mentarang ni. Dalam 5 -8 minit je..masak dah. rasakan masinnya. Done!



Ok..siap...hidang..rasa??..puhhh...sedap oke..kuah dia pun sedap...ala..mcm tumis air kerang tuh la..mentarang ni isi dia besar, so makan beberapa bijik pun dah rasa makan banyakk sgt..hahah..
sedap jugak makan ni kalau ko cicah sambal kicap ke cik kiah..kalau rajin buat le kuah asam ke, smabal kicap ke. Ni menu emergency lah...so al champokssss saje...tapi sedap!! lemakkkk sgt rasanya....macam kepah tapi lagii lemak lah..mcm kupang + kepah...hehhehe..idok le rasa cam food fear factor..nyammmm!!!

8 comments:

roseazmi said...

sedapnya tgk..first time tengok mentarang ni..balik nanti nak try lah..

PurPle said...

mmg nmpk sedap..... tp besar sgt lah... takut nak mkn. mmg lah kita yg gigit dia... tp still ala2 fear factor gitu according to the size.

Catz said...

hi rose..
memang sedaplah..lemak sgt rasa dia...try lah ...hehhee..tu maknanya...lagi 3 tahun ke rose..hikss...ada lagi kot masa tu nantii..hihihi

Catz said...

purple..
dont worry..
kalau ko mkan kupang sure u will like mentarang...dont worry la..dia tak gigit ko balik..hahha

~H @ N i ~ said...

semlm baru mkn lala.. rase die same x ek sis?

kikin_78 said...

mentarang??? never heard bout it...tapi dari apa yg telah dimasak tu nampak menyelerakan...kalo ada peluang nak gak try beli & masak...(windu samer kupang...ai lap u kupang...nyum nyum nyum)

adie-ishmael said...

kat kawasan pantai Kedah ni banyak dia orang dok jual...tapi tak pernah makan lagi pun...mak aku pun tak pernah nak beli...

Anonymous said...

cat...
u buat lin rindu kat sungai besar n sabak bernam...
mmg sedap mentarang ni.. tapi agak sukar biler nak mencuci kan...