Tuesday, March 17, 2009

lemak cili api mentarang

mentarang masak lemak cili api.

haha..temanya..mentarang lagi..hiks. minggu ni minggu malasss masak. so aku buh tepek apa yg aku masak last week. saja nak bubuh sini. Bukan senang aku nak jumpa binatang ni. haruslah didokumenkan. ke ke ke.
kali ni masak lemak cili api.

bahan-bahan:

mentarang
cili api 10 biji (sukatik nak pedas lagi buh le cili banyak-banyak)
halia
serai
bawang merah
bawang putih
santan (aku guna santan kotak..tu jek yg ada.)
serbuk kunyit - lebih afdal guna kunyit hidup
garam

cara masak:

1.keluarkan mentarang dari cengkerangnya..oh agak seram oke proses ni sebab, aku mana pernah jumap benda ni. So tahap kehidupan dia aku tak tau. Mula-mula duk pikir..isk..if dia kepit jari comel aku dgn cengkerang dia....naya je..tapi dont worry. mereka dah mati dah kot. Takde bahaya memegang dan menariknya keluar dari cengkerang.Cuci bersih.

2. tumbuk halia, bawang-bawang semua dan cili api. if suka boleh tambah cili besar sebijik.

3. ketuk serai hingga penyek.

4. tumis sebentar bahan tumbuk dgn sedikit minyak hingga naik bau. Masukkan santan, serbuk kunyit dan biar mendidih.

5. Masukkan mentarang yg dah di cuci tadi.

6.masak le around 6-7 minit....jgn tambah air sebabnya mentarang ni banyak air..so biar je santan pekat-pekat. Mentarang ni akan keluarkan air yg akan menyumbang kepada pertambahan kuah lemak tadi. buh garam.
Angkat dan hidang.

sodap..!!! 3 pinggan aku makan nasik. huhuhu.

oklah tata..mak nak pi carik kayu.

8 comments:

iNGENiOUS AYU said...

hi catzs!

wah! sedapkan mentarang! dulu balik kedah ayu ade beli pastu masak tumis gituh je pon dah sedap. ni tgk catzs buat masak lemak, mcm nk try plak len kali. tehehe :p

nak cari kayu buat ape catzs? :p

neezareef said...

mmg x penah dgr nama mentarang tuh...tgk dan sentuh jauh skali lah...kt bp ade ke catz mentarang nih??? mane nk cekau

NORA SAKURA said...

nyehhhh,

apsal 3 pinggan jer??

5,6 pinggan lebih afdal !!

Catz said...

ayu..
awak org kedah ke??
mmg sedapkan..tumis cam tuh pun sedap dah...
kedah kat mana?
try le masak lemak..sedap gila ok..
hahahahah

Catz said...

neezaref...
takde kot kat BP..
tgak pernah dengar pun....
kena pi sekincahn nu haaa..
hheheheh

Catz said...

nora..
aku dah tukar hotel lah..
aku cancel everly tu...
book hotel lain..kat holiday inn

atty's said...

aku selalu kalo balik kg..nampak ade org juai..tak penah makan lagi..

adie-ishmael said...

catz...ingatkan kat Kedah jer ada mentarang...