Friday, March 6, 2009

kek keliwon..eh..kek Afrika..

Cerita minggu lepas..
lama dah tak singgah apartment. last week..khamis MALAM JUMAAT tidur situ..konon nak mengemas, mop bagai. Plan awal nak keluar dgn ROY makan cendol tapi dia busy shopping katanya?? So aku masak ajak dia makan sekali, dinner.
Masak simple..kelentang kelentung..prong prang prong prang (dasat bunyiknya konon-konon) siap le seafood carbonara dgn seafood tempura. Jadik le..
aku pun dah plan nak bancuh muffin...

Roy: Tottt....aku nak nengok cerita KELIWON
aku: Hah?...ooooo..sorry ye...mak tak tgk cerita seram
Roy: ala..jom lah.....
aku: ko gila nyah...ko berani ke nak jalan balik nanti...dah la aku tidur sorang ni.ko ni...tak nak!
Roy:Alaa...aku nak nengok Pasha Sandal berlakon
aku: ko ni peminat tegar dia ek?..ke peminat drama Rashid Sibir?? Hihhihihi..
Roy: aku sukaaa tgk cerita seram.
aku: eiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii......mentel la ko..

seafood carbonara

seafood tempura

So lepas dinner...kitarang menganyam ketupat 5 bakul dulu sembang-sembang dan kul 9.30 start ke cerita keliwon..ala..yg pasha sanda berlakon jadik hantu last week. Korang tgk ke?
Aku..memang tak layan cerita seram. Sebab aku tak nak menakut-nakutkan diri aku. Aku rasa aku bukanlah kategori org yg penakut sangat. Dulu masa duduk hostel, kalau time musim histeria (bukan durian atau rambutan je yg ada musim u olss), mak ni lah busy u ols...bukan aku busy jadik bomoh tapi busy menguruskan mangsa2 histeria di bilik kitarang. Siap kena tendang ko...!! Dan time tuh..kitarang yg berani sikit ni akan tiba-tiba sgt rajin ngaji (selalunya tak berapa rajin) dan menjadi heroin kat bilik la...hihihi.

eh..melalut..aku nak carita pasal fasha sanda jadik hantu kan...ceritanya pasal apa ek...ohh..pasal santau...sebenornya bukan seram sgt, sebab hantu tuh walau dah dimekap itam gila, tetap ada muka fasha sanda...ANDDDD ..si roy yg konon-konon suka tgk cerita seram, bila cerita adegan tuh malam je cepat2 tutup muka pakai bantal...eh...mak heran ni..ko ni tgk apa roy??
aku pulak yg akan ckp.." eh..dah siang..dah siang la...fasha sanda tgh siram pokok bunga..takde hantu dah.."huhuuhuh...
hahaha..roy...engko penakut jugak rupanyaaaaa...wakakakkakaka...

Hasilnya...roy tak berani balik...dia jalan kaki tak bawak kereta...ekekekke...aku nak nganto dia balik?..Habis..sapa nak anto aku balik karang?? Pak Guard?...hahahahha...lagi mak takut..kihkih.
Dah pukul 11.45 malam.....

eh...kek aku belum bancuh....aaa....
aku macam dah malas dah..

roy: cepatlah bancuh kek...aku lapar..nak makan..
aku: aaa..tak koser mak..
roy: cepatttt...aku tolong
aku: ye lah...

Hasilnya..aku lah yg terkedik-kedik kat dapur....ROY tolong apa?? tolong tengok je kan roy..
dia mcm director gitu..ewahhh..memang tak guna kan ko ni roy.....(kihkihkih)..


gigih mak bancuh muffin pukul 12 malam..



bila dah satu tray masak:

aku: nah...kata nak makan
roy:wakakakakkak..napa kek ko mcm kek afrikaaa??..(gelak2 macam setannnnnn..)
aku: ewahhh..banyak lak cengkadak ko....cepat makan
roy: ko makan dulu..kalau ko tak mati, baru aku makan.
aku: eh....kuang asam ko..
roy:ekekkekeke...kek ko itammmm..wakakkaka...kek afrika....
aku: diamlah setannnnn...ko kalau tak makan habis seketul ni, mak humban ko ke bawah..

walaupun rupa muffin aku tak semenggah....habis gak aku bawak pi opis bagi kawan-kawan..
hehehhe.....ada yg ckp...
"wow.......lebih sedap dari muffin kenny rodgers"
hahaha..
mmmg le sedap nyahh..ni ready mix mak beli kat bakery..tinggal campak telur, air, minyak..
wakakakkaka....
terus dia tak puji lagi. Sampai sekarang.

25 comments:

pinkebaya said...

wei bile nak ajak aku mamam cendoi lak?
err.. ingt nak tgk keliwon last nite tp ko xde mak tgk Kasut tumit tingi je ler hehe

CAHAYA said...

Waduh Catz, kamu selalu buat Cahaya terliur la. Taknak la camni!

neezareef said...

tahan segala mcm nengok blog catz..gila naik muffin tu

Dakjaat™ said...

buat i rasa lapar plak...

iNGENiOUS AYU said...

hahahaha kelakar la entry ni. adeh.. buat org sengih2 kat opis je :p

kek tu ok ape? ayu suka kalau dia itam2 mcm garing (eh betul ke guna garing?) tak pon mcm brownish gituh. best =p~

N.M.Ibrahim said...

dah lama nak buat muffin, tapi pi beli acuan besar, tak muat dlm oven...akak ingat oven akak tu besar, rupanye tecit aje..so bekas tu tak pernah pakai lagi sebab kena beli oven baru dulu

atty's said...

huhuuhuh...teruja aku catz..ooi ngk muffin ko..ngn spaggeti..udang tu bagai..ko kena buat utk aku anakbank tau nanti..aku nak

makdaracute said...

sungguh rajin catz masak dimalam hari ya...tapi muffin tu memang nampak sedap ler....catz beli ready mix tu kat mana ya?

NORA SAKURA said...

so nyahhhh....selama ni,muffin ko tuh muffin segera lah nyahh?..menipoooo ker nyahhhh???!!!!kejiiii lah kooooo kan!

btw..esok aku nak try buat muffinnnnn!!!!!aku ingtat nak cedok resepi kooo....

Linda Abdullah said...

Sedap nye carbonara tuuuuuu.. lapor plak perot nih.. waduh..

Hish mak pon tak layan cite-cite seram tuuu.. fasal sandal tu berlakon tak seram pun..aka.ka.kaaa

Cantik apo muffin tuu.. blueberry kan?? nyum-nyumm.. hitam tu sobab garing jer..

Catz said...

pinkebaya..
hahahah...mak hengat ko berani sgt nyahhh...ghopanya penakut je sama mcm aku..hahahahha..
cendui??>.next week ke..lepas keje..
boleh? tadik aku dah pi second round..
2 mangkuk lagik ko...

Catz said...

cahaya..
kalau bukak blog catz...tutups mata oke...hiksss

Wahidah said...

alahai sis bestnyaaa....bile la nk try ni

~aianna~ said...

sis,xlame lg movie baru akan release!JANGAN TEGUR!jom tgk same2..i nk belanja ni..muahaha ;P g blog i k..ada pesanan wat u..wiii~

Catz said...

neezaref,,
tuhla..gila naik melampau lah kan...
melimpah giteww

Catz said...

dak jaat...
pi dapur..tgk apa yg patut kalau lapar tuh..hiks...tgk mak masak apa..
hiksssss

Catz said...

ayu..
memang sedap itam-itam sikit...rangup di atas..gebussss di dalam..

Catz said...

N.M..
beli acuan kecil lah..kalau nak beli oven baru tentu lama lagi...beli je acuan baru...hiks...jgn lupa...amik gambar buh kat blog nantik..

Catz said...

atty..
one fine day nanti aku buat utk korang anak banak...ko tunguuuu kat simpang okeh..!

Catz said...

makdara..
saya beli kat bakery...bagus namanya..kat yummy pun ada..mana2 kedai bakeri ada jual..mcm2 perasa ada..

Catz said...

Nora sakura..
mulot ko takde insurans ke..nak kena lempang 50 kali?? ada yg pakai ready mix, ada yg buat sendiri lah kak joyah...

Catz said...

Linda..
tak koser kannn nak tgk citer seram..
hhahahhaa...
yup bluberry...sedappp walau a abit hangusss..

Catz said...

wahidah,
time u off tu try laaa...sennag je..
catz guna hok ready mix..
suka masak ke??

Catz said...

aianna..
citer seram ke dik..uwaaaa...takutttt..
hiksssss...kita dah pi blog awak dan tinggal komennn..

(kalau nak belanja...ehmm..mak relaaa..awwww...)

Anonymous said...

hey your blog design is very nice, neat and fresh and with updated content, make people feel peace and I always enjoy browsing your site.

- Norman