Monday, May 5, 2008

Ayam Penyet

Semalam akibat kekenyangan makan nasi lemak..malas lah nak masak lunch..ops...bukan malas, tapi masak lewat sedikit. Lepas mengemas, duk depan TV sambil selongkar segala buku resepi. Plan nak masak ayam bakar or something..Tetiba teringat pasal resepi ayam penyet..duk lama dah dengar pasal ayam penyet ni. Ni adalah resepi / makanan berasal dari Indonesia dan now ramai dah kat sini yg suka makan. Masa catz ke Indonesia dulu rasanya ada kot makan, cuma tak tau je nama resepi ayam ni. Yang aku tau sedapppp...hehhehe..mungkin ayam penyet ni kot.
Catz buka buku resepi Indonesia..jumpa resepi..ehm..AYAM PENYEK...bukan ayam penyet..kompius lah..benda yg sama ke bukan ek?? tapi bila catz compared resepi ayam penyet yg catz dah save dlm laptop catz, lain pulak caranya..ayam penyek tuh dikukus dgn bahan2 dialah, then goreng, manakala ayam penyet ni di masak sebentar dan di bakar..lain kot???
So..aku duklah selongkar segala buku resepi dan duk mengadap laptop aku n compare2 resepi, demi misi khas memasak ayam penyet. Tu dia..ye-ye O je.. (eh..aku biasa dgr ayat ni...errr..Toi..ko nyanyi tak sedap, napa bukan ko yg keluar minggu ni..hiksss..bak kata sorg blogger tuh..ko mmg takde bakat nyanyi.Baik ko main angklung je..hihiih.aku pun sokong gak statement tuh...ALif is better than U lah Toi....errrr....aku hairan lah..sapa ek yg duk undi Toi ni??? )

Ok..back to resepi ayam penyet ya....

Hidangan ni masak dia lama..so kalau dah kelaparan hidangan ni tak seswai le utk dicuba..mau pengsan nak tunggu siap.

Bahan-bahan:

Bahan A:

5 ketul ayam (Catz guna part drumstick dan wings)
minyak
garam
gula
lemon
Santan pekat - 3 sudu

Bahan B:

1 sudu besar jintan manis (goreng tanpa minyak sebentar)
1 sudu besar biji ketumbar (goreng tanpa minyak sebentar)
2 cm halia
3 keping lengkuas
2 batang serai (hiris nipis)
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang merah besar (ni cat saja tambah, resepi asal takde)
3 biji buah keras
1 cm kunyit (catz takde kunyit hidup, guna kunyit serbuk je)

Cara-cara:

Bersihkan ayam, perap ayam dgn jus lemon dan garam selama 15 minit.
Cuci semula ayam dan toskan. Cucuk2 ayam tersebut dgn garfu.
put aside.
Kisar segala bahan B. Tambahkan garam, santan dan gula kepada rempah2 tersebut (bahanB).
Gaul rata.
Lumur bahan B kepada ayam dan buh dlm bekas, perap selama satu jam, lagi lama lagi bagus lah..satu malam pun
takpe ye..if nak cepat makan 30 minit pun dah cukup).
Panaskan kuali, bubuh sedikit minyak, masukkan ayam perap tadi dgn segala kuah marinate tadi bahan B tadi, masak dgn api perlahan, kecutkan ayam. Bila air ayam dah keluar, ayam dah kecut, letak ayam dlm dulang pembakar.
Then Bakar ayam tersebut dlm oven, suhu 200 darjah dan dibakar selama 1 jam lebih kurang lah (bergantung le kpd oven u ols).. sesekali jenguk le ayam tuh2..
bila dah masak, nampak ayam bertukar warna perang keemasan dan nampak rempah yg melekat2 pada ayam dah garing..angkat lah.
Hidang..
selamat mencuba yer.

Minggu depan kalau rajin nak wat ayam penyek pulak..hhehhe

No comments: