Monday, May 19, 2008

BBQ di rumah emak..



Yesterday..we had BBQ party..since all the family members gathered at rumah emak, we plan to have a party for emak's birthday and also 'Hari ibu' celebration. Birthday emak 8/5,,so sekalilah kan celebrate.
Oleh kerana catz je yg dah at mak's house since jumaat selain dari adik-adik...so catz le yg kena organise..cik kiah ni le yg kena pi beli barang semua...mlm tu catz pi carrefour and pagi2 sabtu pi wet market dgn adik lelaki ku itu..gigihnya..6.45 pagi dah terpacak kat pasar..hihiihihi..
Sampai pasar nampak banyak seafood fresh..so beli beberapa jenis..ikan, udang, sayur dll..

Sampai rumah, online ..haaaa..very lucky.. was talking with my BBQ guru which hundreds miles away... and get few tips how to marinate the seafood, chicken etc..TQ ya...and i write down other ingrediants yg nak beli..tobasco, paprika etc
Then cook for lunch...and have to rush fetch my sis..get flowers and cake for emak. Hem..tambah lagi beli barang apa yg patut..but due time constraint, tak dpt few items yg tlh di suggestkan oleh my BBQ guru itu..tak sempat ah nak pi carrefour...dah lambat...so beli apa yg ada kat supermarket dkt dgn kedai kek..kek pun dah tak banyak kat kedai..so beli je apa yg ada..
Nasib baik hadiah emak dah beli (catz suh emak pilih sendiri)..

cake for emak (kek ice cream..yg sgt sedappppss)


So balik dari town i was busy at the kitchen..marinated the seafood, lamb etc..prepared the sauce..vege..fruits, drinks etc..oh..dah pukul dekat pukul 4...kejap lagi mak dan abah balik(masa tu mak dan abah takde kat rumah)..and kakak and adik yg lain pun akan sampai..so aku terkinja-kinja kat dapur and lucky juga coz my youngest sister helped me to tumbuk the bawang, halia , cili etc...hihihii..aku ala-ala executive chef..so perintah2 sikit gitu..hehhehe..

Pukul 5, my sisters sampai..my eldest sister brought fried mee and bubur pulut hitam (dessert), and another sis brought fruits..adik lelaki pula, tugasan dia, hidupkan api..




BBQ started at 5.00 pm..end at 7.15 pm...bakar-bakar..makan-makan..potong cake..borak-borak...kemas-kemas..


2 comments:

Anonymous said...

the bbq preparation looks neat..congratz!

Catz said...

hi anonymous...

thank you..
catz