Hari Ahad, bangun agak awal la juga..heee..Hari Ahad tu pukul 8.30 kira awal kan..??..hihihi
Teringin nak makan nasi lemak, i opened the fridge..ada fresh udang, beli ptg semalam balik dari Kajang tu...so nasi lemak sambal udang lah gamaknya...sesambil tu duk renung segala barang-barang yg ada dlm freezer tuh..plan nak masak apa utk late lunch dan tea time..hiks..
Nak dpt ilham kena duk lama-lama depan freezer tu...
Bahan-bahan:
15 ekor udang besar/sederhana
cili kering (blended)
2 labu bawang merah besar (blend 1 labu, yg satu lagi mayang kasar)
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 sudu air asam jawa
gula
garam
minyak
Cara-cara:
bersihkan udang, guna gunting, gunting kulit udang (belakang)..buang hitam2 tuh..berserta mata dan sesungutnya. cuci bersih, tos.
Tumis cili kering, bawang besar dna putih yg dikisar bersama-sama.
Tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa, sedikit air, garam, gula dan juga bwang besar merah yg dimayang kasar.
Rasakan..dah balance rasa..masukkan udang, kacau-kacau.. (jgn masak udang lama2..nanti keras x sedap).
Then rasa semula..dah ok...angkat. Hidang dgn nasi lemak.
Monday, May 5, 2008
Sambal udang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
hhmmm...sedapnya tengok sambal udang cat'z....
i can take it everyday...hhmmm
hi..u can have it everyday....
thanks.
catz miow2..
Post a Comment