Monday, May 12, 2008

Koktel Udang


Semalam....selain dari sibuk mem'buku'kan diri (err..actually buku tu je depan aku...mata aku melekat kat TV), aku teringin nak cook something (bukan nak makan sgt ok..)..
so selongkar fridge (bunyinya agak ganas)...er..3-4 hari ni fridge aku overload lah..so nak cari barang dlm fridge kena ganas sikit...baru jumpa apa yg dicari...hikhik..
Buat koktail udang which i plan so long to make it...

Bahan-bahan:

8 ekor udang sederhana besar (utk 2 set koktel)
1 biji telur (rebus 3.5/4 masak)

daun salad
thousand island sos
lemon
air
garam

Cara-cara:


udang dibuang kulit dan celur sebentar dlm air panas. Toskan.
Susun daun salad dlm mangkuk kecil/cawan berkaki (ikut suka)..masukkan sedikit telur rebus yg tlh dihancurkan..
dan letak 2 ekor udang yg telah dicelup dlm tousand island ke dalam cawan tersebut

Letak udang pada tepi cawan tersebut dan letak hirisan lemon (hiasan..haaa..nak cantik lagi letak hirisan buah..ikutsuka..jgn letak lampu lip-lap sudah....ekekke)

Mari makan..
p/s: macam terapi lah..tgh tension masuk dapur...masak..makan...!

4 comments:

Shah said...

Rajin betul la nak buat orang terliur kan... Quite impressed when you say u can selongkar the fridge & find things to make this. Kalau I selongkar fridge I tak tahu la apa benda horror/expired/berkulat yang dijumpa hehehehe

Catz said...

Doc shah,
my fren said fridge i ni mcm fridge org ada anak 7 orang.. hehhe..macam-macam ada..hehhe

NORA SAKURA said...

O.M.G!
prawn + mayonese + egg yolk.

kolestroL !!!!!!!!

Catz said...

sedap lah weh...