Monday, May 5, 2008

Chocolate di Catzscafe

Haaaa...malam tadi catz takleh tidur (gila ah tak lah tidur esok hari Isnin..tah hapa-hapa kan..)
Duk terpikir nak wat apa...haaa..nak wat keras tangan aka kraf tangan..keerrrr...??
Tapi yg berkait dgn dapur jugaklah kan....and dr sabtu sebenarnya teringin nak makan coklat bila duk belek-belek buku hiasan coklat yg dibeli minggu lepas tu kan..hem..cute-cute je coklat dan hiasan-hiasan dia tuh kan..so..gigihnya...pukul 12 malam duk ke dapur bukak kilang coklat..ahahhahahah..bengong dok aku nih? Dlm kitchen cabinet mmg ada cooking chocolate, ada white coklat dan cooking ceklat biasa yg warna gelap tuh kan..apa..dark coklat ek??

Hari sabtu tu kan catz ada pi kedai jual bahan kek kan..antara yg catz beli ialah chocolate mould..so bleh dah bukak kilang ceklat nih..hihiiihih....
kaedahnya..double boiler lah...dan sgt kelakar semasa proses itu..hampir-hampir periuk dark coklat aku terbalik...dan hampir2 air mendidih tuh masuk dlm coklat cair catz tuh..hikss..
Ha..biar coklat cair tersebut suam, bubuh dlm kelonsong dan mulakan keras tangan.
Mula-mula buh coklat putih, then dark coklat dlm mould..kebetulan dlm buku resepi tuh ada tunjuk wat chocolate shell..(ni kira paling basic lah nak belajar main-main ni..)

ohh..oklah jugak..tgn ku ini tidak lah begitu keras..ada lah juga rupa coklat shell tu hiasan white coklatnya...then bila dah siap patutnya ratakan dgn scrapper..tapi aku tadak scrapper..tertinggal kat rumah jauh ku itu.....so nampaklah agak comot sket..dan.....into the fridge..sejuk bekukan dia....hem..yer..saya telah membuka fridge 5 minit sekali nak tgk dah beku betul ek belum (vengong kan..excited gituh).sesambil tgk TV cerita apa tah...dan tak sampai 35 minit...dah keras betul..dan bleh keluarkan dari mould nya. So..inilah hasilnya...

Sesambil snap2 tuhkan..plup-plup--plup..masuk dlm mulut..sedapppppppppp sangatttt! and cute hihihiih..catz suka sgt..terlompat-lompat kul 1 pagi sambil mkn ceklat yg dibuat oleh tgn sendiri...ini langkah permulaan..akan cuba buat lain pula..buh kacang ke..perasa dan akan buat bentuk lain juga..yeyyy!!...yummy sgt...errr..jom makan...kalau suka cepat..cepat..amik sorang satu...nyum-nyum-nyum.
Jom makan chocolate....

aaa...padan muka ku..pagi ni tah berapa ratus kali aku duk menguap kat opis ni..huhuuhuh

8 comments:

NORA SAKURA said...

wowowoowowow...

hantar selori kat aku nyahhhh!!!!!

nak bukak kilang choco plak dah..
i offer diri jadik GM okeh??

NORA SAKURA said...

ehhh..i should be the QC !!

Catz said...

nak jadik GM...huuuuuhuhuhu....
ko aku hire keje kat kitchen lah..
aku jadik GM lah...manyak cantik muka ko kan nyahhhh....err..ko bukak kilang sendrik lah..
mak suh ko call dia le nyahhhh..tadi mak call aku tanya pasal ko..dia tanya ko dah balik dr japan ke belum..

Catz said...

haaa..ko nak jadi QC?..ni kes nak makan-makan free lah ni yer??
habislah...separuh production coklat aku masuk dlm perut ko..

Saira said...

Catz.. sedapnye coklat2 tu.. Nak sepuluh leh? Hehehe.. i nak g melepak umah u la bila dah sihat nanti.. nak makan2.. hehehe..

Catz said...

bleh..jomlah lepak umah kita...
kita suka je awak dtg..nanti kita watkan awak coklat2 yg cute ye..mau takkk?? awak boleh makan banyak-banyak..

Saira said...

yay yay nak makan.. nak tempe lagi boleh? pastu nak catz ajar buat nasi ayam leh? kita buat kelas masakan sekali.. Ok?

Catz said...

tempe?..boleh..ko goreng sendiri plak..mek tgk jer..
nak belajar wat nasi ayam?..sure can..jomlah..kita wat kelas memasak bersama cik Kiah Bedah.