Tuesday, May 6, 2008

Catz ke Bengkel Hiasan Dalaman


Actually catz join worksyop ni 3 minggu lepas kot...tapi tak tulis2 gak entry ..terlupa..asyiklah with food entry je..

a day before the worksyop i received an e-mail from the organizer:

" peserta di kehendaki membawa daun-daun tumbuh-tumbuhan seperti daun lengkuas, daun kunyit, daun pandan, daun pisang, paku pakis, bunga-bunga segar yg tumbuh dlm belukar dan alam semulajadi..bawa juga vase kaca, tembikar dan lain-lain utk digunakan semasa sesi menggubah hiasan utk rumah"...

errrrrr.....
and i was damn busy on that day. the bengkel is tomorrow, so mana mek nak caghik segala daun tuh..lengkuas adalah dlm peti sejuk, daun dia tah kat mana nak carik...kunyit aku pakai hok serbuk je...and at that time i was stay at my apartment..mana ada segala jenis tumbuhan tu?? Belukar mana mek nak masuk ni?? Malas lah nak balik ke rumah sana semata nak lalu kat kg2 yg tepi2 jln at Dengkil area yang ada pokok2 tuh kan....nak amik pun takot ko..tu bukan cughik ke nama tu?? So...i decided to go lengggang kangkung je..bawak badan...perhaps, ramai le org lain yg akan bawak kot...

so on the day, the pengajar is a lecturer, Prof Madya from a local U. Interesting jugaklah orgnya..he is a HOD of design dept. Orgnya lawak-lawak jugaklah..so the bengkel was held from 8.30a.m to 5.00 pm... whole day..tapi seronok lah jugak kan...belajar ttg alam bina and hiasan dalaman..something yg sgt interesting dan most of the participant ni kaum2 catz lah.. (perempuan le..not kucing ok)...

So the bengkel was handled secara two way comm.. so sesapa ada soklan ke...bleh je interupt or just raise ur hand and share the question with others.. wah..ramainya yg beriya-iya nak hias rumah youu...and kami diajar dari perkara asas, termasuk konsep yg perlu ada dlm design seperti ruang, garisan, warna, dan lain-lain. Konsep2 seperti minimalise, maximalise, Bali, kontemporari, moden dan lain-lain juga di ajar. So ramai le yg minat nak tau ttg cara pemilihan konsep.... and he said that kalau nak hias rumah, kdg tuh not necessarily keluar belanja besar, kdg guna junk item , cat semula pun boleh jadi hiasan.

The lecturer kept stress that if u buy a house, DONT waste ur money on exterior!! Cthnya..buat bumbung yg import dari itali lah..or buat pagar macam istana or Pagar Masjid Shah Alam..yes..he's rite!! I agree.. yg penting dalam cik Kiah..bukan luar..luar tuh nak bagi org tgk..and we dont spend time bergayut kat pagar. Betui la gak kan...??

Yg penting...dalaman..balik kerja we need to rest and we can have our resort konsep for our house..hehhehe so spend duit for nice room..nice toilet, nice kitchen..have nice dining table, nice sofa...haaaa...ye le tu..mek setuju sangat...but this lecturer loves maximalise concept..( dia tunjuk le rumah dia..kind of mek tak berapa suka coz cam semakkk je)..he is a collector..as he travel round the globe segala mak nenek benda yg dia beli/kutip di letak le sebagai hiasan (tak delah semua tapi byk siot..and dia akan tukar2 selalu lah..ada yg dia simpan)..and he suka sgt tunjuk toilet rumah dia..hem...ok..he has open space toilet di belakang rumahnya..dan keliling toilet itu tu dia tanam segala pokok2 hijau yg cantik..so u can enjoy the green lanscape tuh sambil
membuat urusan di situ..hooo...cam interesting gak...so pokok2 tuh menutup le area tuh supaya jiran tidak nampak....
andddd..rumah dia takde pagar pun..dia cabut pagar tuhhh....hehhehhe..kita berani ke nak wat gitu??


Besides that he emphasized ttg penggunaan ruang, spt bwh tangga etc..how to make the space/house look wider, wut to put and wut should not...so banyak ilmu kami dapat lah..and lukisan dia lawa u ols...ada satu tips dia beri, if u dont know wut to put on the wall..pi gunting2 gambar2 u..gambar family, gambar2 pi mana2..combine tampal on plain paper, and make sure ada bingkai keliling at least 3 inci setiap keliling tuh..pi kedai, frame kan..haaa..dah siap jadi painting...letakkan kat dinding.. bagus gak idea dia..Lecturer ni juga byk tunjukkan design2 rumah konsep Bali, konsep2 lain. malah dia rajin bwk student dia ke Bali utk tgk sendiri, the Balinese style ...
and he offered us to join his trip in June to Bali..melancong sambil belajar on design etc..haaa...best tuuu...

Lunch...banyaknya aku makan...hikhik..

Ptg ada sesi menggubah bunga..andddd he hates bunga plastik! Tak kira le yg mahal beli kat SSF ke atau hok kedai RM2 punya..
He said, why dont u use something natural that we get from tepi2 jalan, dlm semak..daun-daun...curik je la...haa..buat lawak plak dia..andddd..dia tak cukup bunga utk gubahan and asked one of the organiser to cilok bunga dkt2 dgn pintu masuk bangunan..hihiihih..and his helper managed to amik sebeban bunga alamanda which kompem rembat kat luar bangunan tu..hihihiih..




Bila sesi menggubah tu, ramai lah yg tunjuk bakat...but..i tgk jelah..sambil snap2 photo...nampak tak..daun-daun yg kita tgk kat tepi jalan or belakang umah mak kita tu, bila dilatak dalam over size vase kaca tuh nampak kelas...cam daun2 pandan ke..daun lengkuas ke...hem..
habislah daun pandan mak aku gondol karang next 2 week aku nak balik Kg..hihiihi..dah plan nak amik daun lengkuas dan beberapa daun yg kdg kita nampak ada jual kat petaling street tmpt jual bunga tuh..mahal yg amatt..tah2 dia kutip2 tepi jln je..and nak cari vase kaca yg cun..
tak yah dah beli bunga plastik tuh semua..hehheheh..tgk..cantik tak??


modalnya beli bakul / vase RM10.00 , bunga dan daun (rembat kat mana-mana tepi jalan).. haaa.. kelezzs dok?? natural gituhhh......

and now nih kan..aku dah mula lah..tgh drive nampak daun-daun cantik ke..lalang ke...tepi-tepi jalan ke Kuala Langat tu, rasa nak petikkk je..hihiihih...

Catz bersama daun pandan..natural gituh.

Akhir sekali kami bergambar ramai-ramai dgn lecturer tu and mek tlh kena paksa amik gambar dgn daun pandan itewww..sabooo je kan..
Overall..was fun and next time rasa nak join lagi..err..lupa nak cerita..every participant dapat doorgift..from IKEA..so worthlah...suka..suka...

12 comments:

Anonymous said...

catz + pandan =cute.....

NORA SAKURA said...

toitoitoilet dia kat luar rumah?

aku ghasa rumah dia pernah masuk on one of the magazine...dia dok citer pasal toitoitoilet dia tuh lah...tapi kan kan kan..terang benderang tau...boleh ke nak berurusan tuh nyah???

Catz said...

hi anonymous.
errr...errr...er...apa yg cute??..daun pandan tu ke...isk..(malu le pulak)..ekekke

Catz said...

noreh jones..

toilet dia kat belah belakang..dia buat wall dlm paras pinggang je kot..dia ni cam old pesen sket lah..
dia ckp now org dah open2 semula..tapi lawa gaklah dia tunjuk gamabr..
maybe lah kot..dia ni sellau je masuk majalah anjung seri...tapii..rumah dia bagi aku x lawa sgt lah...sarat dan semak..maybe aku nih now minimalise..
ko kalau nak berurusan pejam mata je kott..kuikuikui..maybe ada bidai yg boleh ditarik...
dia mmg suka toilet terang benderang..kalau boleh buat dinding kaca dia ckp..hahaha

NORA SAKURA said...

dinding kaca??
azabbbb....!
kalau body dia cam fahrin ahmad ke..cam brad pitt ker,cam leonardo caprio ke, nak jugaklah mek mengendap.hik.

Catz said...

dia asyik ckp pasal toilettttt aja..
and dia bagi tips supaya toilet lawa..buh dinding kaca lah etc..tah
ko nak ngendap dia???...tak selera nyahhh

Beruang Madu said...

wahhhh... tentu rumah catz sekarang penuh dengan barang barang dedaunan gitu... mesti serata rata bau pandan... indahnya dunia ko catz... tu yg ko malas nak keluar rumah tukan... tapi takpe, blogging blogging yer

Beruang Madu said...

wahhhh... tentu rumah catz sekarang penuh dengan barang barang dedaunan gitu... mesti serata rata bau pandan... indahnya dunia ko catz... tu yg ko malas nak keluar rumah tukan... tapi takpe, blogging blogging yer, jangan tidur je pulak

Catz said...

belum lagi bear.. aku tgh duk sekodeng, pokok mana yg aku nak rembat ni..operasi mencilok daun-daun..yg ada now ni baru pokok aloe vera je...
aku mg suka je duk rumah..kalau boleh malas nak kemana-mana..masakkk aja..and makannnn..masakkk..makan...masakkk..makan..berehat
dan tgk TV saja..hahhaha..pastuh ada duit jatuh dari langit kat aku..pastuh aku masak lagi...dan makan lagi..hihiihihih

Saira said...

catz.. macammana leh gi bengkel ni? Anjuran sape? Ade kene mengene ngan club ke..or saje je?

Catz said...

hehhe saira..join le persatuan..ini le faedahnya..yuran yg murah for the whole day course... hhehe

en_me said...

cutenyerrr akak catz tewww..