Friday, July 31, 2009

Apa ada di Kuantan?

Selain Cherating, sebelum balik..sempat jalan-jalan menuju ke kuantan.
Antara yang sempat di capture adalah:

urutan pit stop adalah tunggang langgang. aku malas nak susun.

pit stop 3:

Pantai Teluk Cempedak.
wow...aku rasa ni main attraction kat Kuantan lah kan...
orang sgt ramaiii...



Teluk Cempedak

adik....adik...main layang-layang...di Teluk Cempedak
xmo ajak akak join kewwwww...



put stop ke 2:

Pantai Batu Hitam. Kat sign bod masuk dia tulis : Black Stonne..haa..betullah tu kan..
Bukan mcm pantai Mak Nik yang nama oramputehnya adalah MONICA BAY..hahaa..kelasss kau..

Di Pantai Batu Hitam


Bestnya aku rasa duk Kuantan ni...banyak pantai...org Kuantan ada tak yg baca blog ni?..err..wut say u??
merenung laut...di pantai berbatu hitam

adik....adik....

Layang-layang...

berarak..mendung kelabu...
mengekori langkahku...
....
..
hidupku bagai layang-layang terputus talinyaaaa....


pit stop 1:

Balok.
Berenti utk solat Zohor dna meninjau2 area Balok dan Beserah.
Haaa..aku sampai tersesat ke Pelabuhan Kuantan oke nak ke sini dr Cherating..
apa2lah kan..janji sampai..



Tak pegi pantai pun sebab kejar masa..lepas solat nak terus ke Kuantan town.

Terjumpa gerai keropok..so berenti utk beli keropok sikit dan lunch...aku makan keropok lekor goreng while papa had nasik sotong.

keropok lekor...

keropok keping..aku bawak beg galas je, so beli 2-3 pek keropok kering je ...
kalau bawak beg besar harus agaknya borong keropok??
ha-ah..mcm lah kat bumi selangor takde jual keropok ye dakkk??..
ke ke ke...

membasah tekak dgn air kelapa di gerai tepi jalan menuju Beserah.


sedikit catatan ttg trip Kuantan:

Kuantan ni banyak gak tourist attraction...terutamanya arah ke Balok, Beserah dan Cherating.

Makan??
wow..food heaven jugak le area Pantai Timur ni...aku sukaaaa...
jln ke mana2 je nampak gerai keropok lekor lah..satar, otak-otak.jual air kelapa tepi jalan, ptg/malam...restoran ikan bakar everywhere. Aku dinner seafood dan ikan bakar kat area Cherating. Plan asal nak ke Tanjung Lumpur, sebab bebrapa kali sebelum if ke Kuantan aku mmg makan kat Tanjung Lumpur, tapi dari Cherating kan jauhhhhh...so mkn kat Cherating je yang kiri kanannya dipenuhi gerai/restoran seafood malam2 tuh...


ikan bakar di Cherating..nama kedai dah lupa..

yes....nasi dagang ..pebret catz forever..

Pagi-pagi banyakkk sgt gerai2 jual nasi dagang, nasi minyak dan makanan org pantai timur...besss oke....sbg penggemar makanan pantai timur aku rasa best sgt duk sini..pagi2 drive ke warung tepi jalan, makan nasi dagang. nyummmm....

Masa untuk balik....menuju ke Kuantan Airport yg terletak 15km dari Bandar Kuantan.
Pulangkan kereta and catched flight to KL. Alhamdulilah semuanya selamat...
tata Kuantan.

3 comments:

al-qamar said...

family saya (esp my dad) mmg dah jatuh cinta dgn kuantan sejak pindah dari JB thn 2000 dulu. taknak pindah JB dah, pencen kat kuantan je, hihihi!

tensen2 bleh pi lepak tepi pantai anytime, kan ke best tu...

penah makan nasi lemak kat restoran zaman kat jln gambang tu? feymes tu kedai tu kat kuantan...

lagi satu, ada jumpa gerai kepok lekor & satar pok soh?

ada lagi satu, penah try mee kari kat planet kari? dah lama tak mkn situ, 2 tahun lepas best rasa dia, & portion dia seswai utk org perut kecik mcm saya, tp tatau la skrg ni dia menten ke idak rasa dia...

CATZ said...

hi alqamar,

thanks for the info.
banyak rupanya tempat lepak dan makan kat kuantan ni kan..
food, beach..besst..
gerai pok soh tuh kat mana?
sebab saya pi kuantan kejap je tak sempat nak explore banyak tempat..
lepak cherating je hari tu..langsung ke kemaman...
:)
next time bleh le explore..

AinZa said...

hi catz...
tetiba terpanggil utk memberi comment..hehe
kuantan mmg sgt best!
dulu sy mmg dibesarkan kat kuantan..
mmg suka dok sana.. every weekend mmg akan ke pantai...
berkelah. walaupun duduk jb hampir 10 thn tapi kuantan tetap dihati..
ni pun baru balik dr kuantan... rindu makanan pantai timur..kalo setiap ahad ada pasar tani kat stadium kuantan tu.. mmg best..macam2 ada..
next time kalo pegi lagik kuantan singgah la kat planet kari mcm alqamar ckp tu.. mmg best!