Wednesday, July 8, 2009

Sambal tempoyak belimbing buluh

sambal tempoyak belimbing buluh

kannnnn...kan...
dah ckp kan...wabak tempoyak sedang melanda.
jadinya...blog aku kuning je kalernya 3-4 hari ni..hehehhehe.
sapa tak makan tempoyak..ampunkan le empunya blog ni.
Tgh kemaruk tempoyak ni.

Resepi nih aku invent malam tadi (cewah...poyonya statement.)
Terfikir nak buat sambal tempoyak. Belimbing buluh baki gulai semalam ada lagi.
Daun kesum pun ada.
so..jom tgk resepi ni.

Bahan-bahan:

Tempoyak - 1 cawan
Belimbing buluh - 15 biji (tak kisah le banyak mana, )
ikan bilis - satu genggam (belah, basuh bersih)
daun kesum - pisahkan dr tangkainya, basuh bersih.
cili api - ikut suka nak pedas mana
serbuk kunyit
cili kisar - 1/2 sudu besar
garam
gula

Cara-cara:

Tumbuk lumat cili api.
Campur tempoyak dengan cili kisar, cili api, serbuk kunyit.
Tambahkan secawan air, kacau sebati.
Panaskan periuk, masukkan campuran tempoyak tadi.
Kacau sebati. Tambah sedikit air jika pekat sangat.
Masukkan ikan bilis dan daun kesum. Biar mendidih atas api kecil.
Masukkan pula belimbing. Kacau dan biar belimbing layu.
(kena kacau selalu sebab resepi ni agak pekat).
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan hidang.




Sedap dihidang dengan nasi panas. Minimum 2 pinggan. hiks. Jom makan.

30 comments:

tunfrida said...

ketika membaca sekalian masakan berasa tempoyak ini, ovenku sedang beroperasi...

kek doyan!

blogresipi said...

Salam kunjung balas nie.. time kasih singgah Blogresipi.. kat sni pun byk lauk2 best nie.. gambar pun cantek2..:)

CAHAYA said...

2 je masakan tempoyak yang Cahaya makan. 1- Sambal udang tempoyak 2- Ikan Patin masak tempoyak. Lain itu tak makan. Termasuklah buah durian. Huhu.

roseazmi said...

ala catz..aku dah la demam ni..bak sini sikit..sedap tu sambal tempoyak..huhuhu

~Sasha Farina~ said...

mmg gigih ler ko nih! nak cuba.. tak de tempoyak.. tak reti pun makan tempoyak.. :D

kikin_78 said...

perghh pepagi bikin ai kecur...kat umah ada tempoyak buatan sendiri...bley ar kalo nak cuba...ark ark ark

DrSam said...

patut bila buka blog ni aja terus bau tempoyak :)

atty's said...

sodapnya antor le satu tuppaware kt aku catz ooi..den tunggu kek simpang..

linahilmin said...

edisi 'durian' lagi...!
buat la masak tempoyak pucuk ubi, petai tu... mesti meleleh!!!
ps- mmg sedap ye 'brengset' tu, (nampak pun sedap) nak buat gak lah... bangga la si KOG, pakat2 dok try..muaaahahaha!

myself said...

cuba try makan dengan nasi lemak panas campurkan dengan tempoyak
perghhh rasanya sangat sedap...

letak juga ikan bilis dikisar dalam bekas tempoyak anda
petua dari rumate time study dulu...

@xiM said...

pehhhhhh melelh ayaq liuq aku duk baca entri nih...

CATZ said...

tunfrida,

wow..lagiii hebat..keke durian...nak try..nak try..bubuh resepi ya..

CATZ said...

hi blogresepi,
welcome to my blog...
gambar di blog awak pun cantik2...
meliurkan taw...

CATZ said...

CAHAYA,

u tak makan durian?? TAK MAKAN durian??
OMG..OMG..rugi..rugi..
hihihihihi..
u mcm kwn catz..tak mkn durian tapi mkn tempoyak je..

CATZ said...

rose,
kat NV ada durian tak???
hehehhe.....demam ke...makan ubat ye..mkn vit c...

CATZ said...

sasha,
nak buat tempoyak senang je...amik durian, buang biji, campur dgn gula dan garam sket..buh dlm bekas bertutup...
tapi catz..kdg guna je durian fresh...tak suka sgt tempoyak beli..
u x makan tempoyak?
hooo...try..try plis..sedap hokey..

CATZ said...

kikin,
cubalah..nescaya ko makan 5 pinggan malam ni...haha..masak nasik lebih oke..

CATZ said...

DrSam,
demam tempoyak..
hehehhehe.....
makan tempoyak ke?..no?
hiks...kena utilise penggunaan durian nih...

CATZ said...

atty,
simpang mana??
hehhehehe....
ado lagi tuh....

CATZ said...

linahilmin,
tu lah..nak try hok pucuk ubi dgn udang..tapi tak taw mana nak carik itu pucuk ubi..
now pakat2 try resepi tempoyak..
yeaa..ada petai pun best kot...

CATZ said...

myself,
makan nasi lemak dgn tempoyak?
wow..meletop tuh...hiks..mcm2 kan cara org menggunakan tempoyak time nih..olah pelbagai cara nak makan dan masaknya..so amknaya tepoyak ni merupakan produk yg boleh diluaskan lagi penggunaanya..
kotlah sat2 lagi ada kek tempoyak.
hehhhhaha..beskot tempoyak..

CATZ said...

axim,
haa...apalagi..masak le..ko kan rajin masak..resepi ni simple je...sure ko makan 3 pinggan noo..
hehehhe

NenekPenne said...

cemana nak kurus ni catz?

CATZ said...

nenek,
tu lah..aku pon tgh garu2 kepala pikir camne nak kurus nih....
iskkkkkk

en_me said...

kalo kurus best pergh.. xyah tilamm ghitewww.. ehehe, larikkkks

~Sasha Farina~ said...

catz - tak makan tempoyak ler.. takut! hahaha.. budu pun tak makan, cencalok pun tak makan. makan belacan sajer..

SiMpleSmArtErMe said...

peminat tempoyakkk rupanya... kite kureng sikit.. huhu.. sedap ker??

CATZ said...

en_me,
errr..betul ke statement tuh?
atau ada pembetulan?..hahahhaha..

CATZ said...

sasha,
aiyo....semau tak amkan nih..rugi tawww..
dulu catz tak mkn semua tuh termaasuk petai..tapi bila dah makan..iskk..pantang terus..pantang jumpaaaa..
hehee

CATZ said...

simple,
sedap meletopsss..
cuba lah...
aku mmg tekak kamfungss..
semua aku belasah..hahahha..