Monday, July 13, 2009

Short trip Tawau - Semporna

Lawatan pendek hujung minggu ke Tawau, Sabah.
Penerbangan 2 jam 40 minit dari terminal LCC ke Lapangan terbang Tawau.
Sebagai langkah berjaga-jaga, pakai mask sebelum melangkah masuk ke airpot.
Ramai juga yang pakai....maybe org dah mula alert dgn wabak H1N1.
Bosan dalam penerbangan 2 jam 40 minit and luckylah duduk di 'hot seat' , so boleh lunjur-lunjurkan kaki.


Lapangan terbang Tawau

Sampai je kami disambut oleh team kementerian kesihatan yang membuat saringan kesihatan. Kami kena isi borang status kesihatan. Tapi yang tak bestnya, penumpang ramai kan..sampai je..berebut2 lah isi borang. Dan tak cukup tempat nak tulis borang. So kat situlah isi borang, kat situlah staff tu nak buat saringan dgn check suhu..isk..mmg kelam kabut. Penumpang-penumpang yang bawak anak 2-3 org pun kelam kabut isi borang bagai...iskk..
Dan akhirnya, tak semua penumpang menjalai pemeriksaan suhu, maybe dia nak buat random je kot..last2 dia kutip je borang, tak cek suhu pun.
Bagi catz, patutnya, meja pemeriksaan tuh kenalah asingkan dgn meja isi borang. Or patutnya nak lebih mudah, bagi le borang tuh dlm flight kan ..so penumpang turun dah siap2 dgn borang, tinggal beratur utk cek suhu je..Barulah teratur dan berkesan saringan tu.
Lepas je cop pasport kat imegresen, aku cepat2 pi bilik air, cuci tangan.


Langkah seterusnya..sewa kereta. Menyewa kereta di Tawau bagi catz adalah mahal. Tapi kalau tak sewa, ehm..susah pula nak berjalan. Naik teksi dari airpot ke Bandar Tawau RM 31.00 sehala. Pi balik RM62.00. Tapi perkhidmatan teksi di Bandar Tawau adalah sgt banyak. Harga tak tau, sebab tak pernah naik. Tapi sewa kete mmg mahal. kancil manual pun dah 125.00 hengget u ols. Ni kat airport. tempat lain tak tau la...itu yang paling murah tapi kan u ols..mak tak retik nak drive kete manual pulok..memula pikir, amik je lah kancil tuh and belajo le kejap drive kete manual tuh..tapi, mak pikir2..mak tak nak masuk longkang u ols...dan kete plak tak banyak choice. Kete auto yang available pulak paling murah pun RM 188.00, proton BLM. Mintak tawar cuma dibagi diskaun 8 hengget..bagi aku mahal lah kan..pasrah le..kena amik je lah. Tapi dia tak kira 24 jam...dia kira sampai esok ptgnya...aku pulang pukul 4 lebih dia tak charge extra pon.




Kereta ni lawa lagi..baru. Tapi kan...tah le napa..cerminnya takleh turun naik pulak. penat dah aku tekan sana sini. hiks.ke aku yg tak reti..ke ke ke. Yang lagi kelako kan..aku tak jumpa any punat ke apa utk adjust side mirror...terasa bengong sekejaps. tapi..mmg pun, 2 hari aku bersama kereta ni tak jugak jumpa. kihkihkih. AKu dah belek beriya2 tau..
Sib baik akak yg hantar kete ni saiz lebih kurang aku, so ala2 boleh le kan lebih kurang.
eh u ols nampak tak penutup tayar tuh..masa aku balik anto kete ni, baru aku perasan penutup tayar tuh dah takda. aku rasa terpelanting masa aku pi Semporna.ke ke ke. so haruslah masa pulangkan, park jauh-jauh.hihihihiiiiiii...ampunnnn...

eh...cop...cop!! ada satu lagik benda yg aku rasa kelako and cam siot je rasa..masa aku drive kete ni....hiks, aku nak kuar simpaang...bagi signal..Ehhhhhh!!!..kenapa pulak wiper yang bergerak nih...eihhhhhhh?????? Lampu kat mana ni????aku dah gabrah....then tgn kiri aku tolak le benda yg sellau utk gerakkan wiper..eh..lampu nyala laaa..
hahhaaaa...ooo..belah kiri la segala hal ehwal lampu dia..ke ke ke...tapi sebab dah get used guna yg belah kanan kan..so bila nak bagi signal, masuk simpang kuar simpang akan berlaku pergerakan wiper terlebih dahulu....sebab mesti akan guna yg belah kanan..then bila wiper bergerak, aku akan ckp..."eh cik kiah, belah kiri..belah kiri....kanan wiper lah cik kiah.."
Tapi mmg klako..bila aku nak potong lori kan..ye-ye o je ..nak bagi signal, tetiba ye-ye O jugak wiper tuh bergerakk...so time potong je mesti wiper aku yg bergerak iye-iyer seolah2 mak tgh drebing dlm hujan lebat...voley??? dan tang-tang tu jugak mak cam rasa nak lempang diri sendiri sebab asyik lupa...kihkihkih..eh..korang paham ke aku ckp apa ni??? paham?...bagozzz??..tak paham??..ko baca 10 kali kalau x paham...ke ke ke.
so....jom.....sapa nak tumpangssss....to Tawau Town.. lebih kurang 31 km dari airpot. Isi minyak kat shell Jln Apas. eh..RM25.00 je dah full?? jimat nih...pam tayar bagai. Pi Bandar Tawau. Check in hotel kat promenade. Rehat-rehat kejap, solat Zohor dan makan di Bandar Tawau. ok....then Off to Semporna.


Semporna jauhnya 109 km dari Tawau. Aku fikir, boleh kot sampai dalam 1 jam lebih. Ehm... 1 jam 40 minit jugak le baru sampai. Tu pun aku langgar had laju kdg tuh..kalau betul2 ikut had laju 2 jam lebih kot. Jalan dia kan..aku rasa mcm jalan Tangkak - Segamat. Kiri kanan pokok kelapa sawit.

Semporna? Kunak? Lahad Datu?
Kunak terletak lebih kurang 69km dari Tawau.
Semporna 109km.
Lahad Datu 148km.

Sunyi je jalan ni..sesekali baru bertembung dengan kereta. Jalan bengkang bengkok dan kdg jln tak berapa elok, kdg duduk belakang lori. Banyak double line. So mmg bawak tak laju lah.

Melalui kawasan bernama Balung..

Pemandangan yang sejuk mata memandang...dalam hati bila nak sampai nih...mula2 fikir nak ke Lahad Datu dulu, tapi jauh lah..karang aku sampai tawau semula malam..aaaaa..takuts..jalan dah lah sunyi. Tawau - Lahad Datu lebih kurang 150km. Terpikir gak, katalah anything happen tgh jalan..kete rosak ke..ni bukan Highway PLUS u ols..tak pasal2 karang kena meratap aku kat tepi pokok kelapa sawit tuh karang...

Akhirnya sampai gak Semporna. Legaaa...


Masuk je Pekan Semporna, nampak bangunan ni..

Dah sampai tengah - tengah pekan Semporna...
ok..time for food pit stop..hehhehe...

Park kereta dekat2 dgn bus station, tak jauh dr masjid. Nampak gerai-gerai tepi jalan jual pisang,keledek goreng dan kuih. Ada juga jual mee sup bagai. Order mee sup dan kuih2.

nak beli yg mana? aku ckp..ehmm....campur-campurlah..yg ni..yang itu...
dia tanya nak berapa RM?..aku ckp..RM 2.00 je..campur2.

mee sup ni RM1.00..hiks...

tetiba akak tuh letak nih atas meja. aku mcm terpinga2..eh..aku mintak 2 ringgit je..napa dia bagi selambak ni?? Mana abih ni..aku cuma nak mengeteh je..order milo ais dan nak kunyah2 sikit.

yer u ols..ni RM 2.00 semua sekali. So...pembaca2 ku yg dah meneka dgn betul tu..TAHNIAH...anda mmg cekap dan sgt tinggi imaginasi. Siap ada yg bagi jawapan detail. Apa?
hadiah???? er...ketarrr mak nak jawab ni pasal hadiah....

Lepas mengeteh, pi solat kat masjid ni..solat Asar. Ramai jugak yg solat di sini..
terpusing2 aku cari bhgn wanita. Siap ada org panggil sebab aku duk pusing sana..pusing sini...tak jumpa. rupanya kat tingkat atas.

Lepas solat, ronda2 sekitar town dan berhenti kat pasar Semporna. Saja nak tgk aktiviti masyarakat tempatan Semporna. Besar jugak kawasannnya. Dari barang kering, ke barang basah, buah-buiahan, sayur-sayuran semua ada.

Aku kat depan kawasan pasar Semporna..

Hotel kat semporna aku tak survey sebab balik hari je kan..tapi nampak travellers lodge..

Ada peristiwa kelako kat pasar ni..karang-karang le aku citer..hehhehe..indah untuk di kenang pun iye jugak..hiks... nantilah aku sambung......

selamat jalan.

bersambung..

12 comments:

kucingorengemok said...

ok jugak rupa jln² dia semua ye... tapi ye lah, kot stranded tgh mlm, kalau ko meratap sorang takpe jugak catz, kot² ada "kengkawan" nak temankan... haruuuu!

Precious said...

Mee sup murah ek! Sal H1N1 tu mesti aware dan berjaga2 ... Memang patut borang diisi atas flight jer. Sal signal kete tu ... hiks!

Shah said...

Wahh Catz dah buat dulu la nampaknye - driving kat kawasan pedalaman Sabah. Plan nanti lepas raya nak jenjalan merata2 from KK ni nak drive sampai ke Semporna :-)

CATZ said...

kog,

jalan dia ok...cuma bengkang bengkok...dan banyak double line..kena hati2..hhehehe..
eh..kalau ada kawan meramaikan majlis bagus apa..kekekke..bleh le nangis sama2..kihkihkih

CATZ said...

hi precious,

mmg murah makan di semporna...
:)

CATZ said...

doc shah,
hi..apa khabar org sabah? sihat bah??
wah u ols sakan le nanti bleh jalan seluruh sabah..
so far catz baru sampai KK, tawau, semporna, and Labuan.
I have 2 more trips to KK and 1 sandakan trip....hopefully bleh complete semua daerah di Sabah.
btw..selamat mengembara lah ye..

neezareef said...

nk suh maria tunku sabri join venture ngn catz jjcm arr... :D

Wahidah said...

alahai berjalan2 lagi..sgt jeles..
sis..BLM mmg kanan die nya signal..i pun kalo bawa kete my housemate mesti slh..alih2 wiper yg gerak2..hahaha

CATZ said...

neezaref,
sila..sila...sila uruskan..hahaha..
berangan mak nih...
tapi kalau betul bestnya...ke ke ke..
bleh aku makan free..

CATZ said...

wahidah,
kiri lah...kiri..
ke ke ke..
tulah pasal..aku rasa kelako gila..asik salah je..

Leez said...

Selama ni i hanya silent reader your blog...baru few weeks.

Nak tanya skit....all this while u gi travel memang sorang2 ke?
Wahh...memang beranilah.

YM Tengku Raja Syaszril Aqashah (D.K.N.S) said...

hahahahah cik good travels......