Again...
wabak tempoyak...hiks..
Bahan-bahan:
udang besar (saya guna 5 ekor)
belimbing buluh (terpulang kuantitinya..suka banyak,letak le banyak)
santan (aku guna santan kotak je..xde kolesterol katanya...ye ke?) -aku guna 1/2 kotak je.Tambah air.
tempoyak (1/2 cawan)
cili api -ikut suka nak pedas mana
bawang merah - 2 ulas
bawang putih- 2ulas
serai - 1 batang
halia - satu inci
garam -secukup rasa
Cara-cara:
Bersihkan udang, belah belakang buang itam2 tuh,buang misai2 semua, cuci, dan toskan.
tumbuk cili api dan bawang-bawang, halia.
ketuk serai.
Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan tumbuk, kacau hingga naik bau, masukan santan.
Masukkan tempoyak, kacau sebati. Masukkan serai.
Biar mendidih, masukkan belimbing buluh, kacau hingga layu.
Masukkan udang. Udang tu masak kejap je..kalau masak lama liat dan keras,hilang rasanya.
Tambahkan garam secukup rasa.
Masukkan udang. Udang tu masak kejap je..kalau masak lama liat dan keras,hilang rasanya.
Tambahkan garam secukup rasa.
Hidang....
Tadaaa.....
11 comments:
minggu ni sapa duduk dekat² catz mesti ingat dia pakai perfume baru berperisa durian, hehe... brand apa kak? estee lauderian...
amatla menggiurkan lauk tu.
klu ratah je pun dah sedap nih
serous catz, tempoyak lagi... byk betul stok nih!
adeh...tensen! tensen!
kucing gemuk,
hahhaha..aku suka..aku suka..ko mmg kretip..yes..estee lauDERIAN..ke ke ke.hiks...mak suka noks..
hi mrbcomm,
welcome to catzscafe ..
happy reading.
kalau mengiurkan..plis try..(if suka tempoyak lah..)
hiks.
neeza,
ko kena makan dgn nasik lah...3 pinggan minimum..hehhehe
linahilmin..
sentiasa ada stok..hhehe...
kdg guan durian fresh je ..hiks..
tunfrida,
kenapa tensen nih?..
dtg blog saya tensen?
oh.....jgnban blog saya ye..
sedapnye
Post a Comment