Tuesday, July 28, 2009

Perjalanan ke 2 negeri di hujung minggu ..

Perjalanan bermula awal pagi..huarghhhh...ngantuks..

the route:

KLIA-Kuantan- Cherating- Chukai - Kemaman- Cherating



catched early flight to Kuantan.

perjalanan mengambil masa around 40 minutes kot..

ok..ni dia...sampai sudey di Lapangan Terbang Sulta Ahmad Shah Kuantan.


Cari kereta sewa. Eh..suprised..airport kecil je tapi banyakkk sgt perkhidmatan kereta sewa, so boleh pilih. Antaranya Hertz, Avis, Mayflower, Hawk etc...ada lebih kurang 8 kompeni kots. Harga berbeza-beza. Ada gak lah yg mahal mcm tak masuk akal. Wira auto RM268.00???? Mahal siots! so pandai2 le cari yg berpatutan. Reason why sewa kereta...naik teksi ke Cherating adalah mahal. RM70 sehala. Pi balik RM140.00 kan.so baik le sewa kereta. lagipun aku dah plan nak pi Kemaman. Actually gigil lagi disebabkan peristiwa kereta sewa kat Kuching last week, tapi tawakal je lah...extra careful. So we got the best deal for proton Waja. And terpaksa lah tahan telinga when papa for hudreds time ckp.."hati-hati..lintas jalan tgk betul2...bagi signal..jgn laju sgt....tgk betul2 sebelum belok etc...".. kena extra precaution supaya peristiwa di Kuching tak berulang. Oh..memandu waja adalah sgt best jugak. Cuma peristiwa nak lempang diri senirik spt di tawau adalah berlaku lagi sebab kereta waja ni segala urusan lampu adalah di belah kiri. Kanan adalah wiper bagai. Tapi dah ok sket, sbb dah ada experience.

First pit stop:

Kuar dari airport, kami berenti makan di mana ek...anjung apa tah...utk alas perut sebelum meneruskan perjalanan ke Cherating dan Kemaman.

Singgah di Eastern pavilion, Cherating utk urusan check-in. Ia adalah boutique hotel.Tapi awal lagi. Tengok hotel ni kejap, then decide utk pi Kemaman dulu.

suasana tempat yang hijauuu..ala kampung.

Dipenuhi tumbuh-tumbuhan menghijau.

Yeh...Cherating!! beach...nice place..nice food.

Ok..mari kita ke Kemaman for the best SATAR on earth.

to be continued...

4 comments:

en_me said...

sonoknyerrr catz itteww..

noniey alias said...

anjung delight ke? kat kuantan kan.. yang glamer anjung delight lah.. tak tau lah kalau ada anjung lain.. huhuhu

CATZ said...

en_me..

Alhamdulilah..
seronok-seronok saja...
en me pun seronok..selalu berjalan-jalan meriah gitewww kansss..

CATZ said...

noniey,
anjung tuh..nama restoran....ehm..lupa..maybelah anjung delight...on the dari airport menghala ke kemaman/ganu/ cherating..
tak sure..