Cook this last nite, to finish my udang stock, coz i'll be away for the whole weekend.
Ok..
Ok..
Udang goreng oat
Bahan-bahan:
udang besar- 5 ekor
oats - 3 sudu besar
butter - 100 gram
bawang putih - 4 ulas
halia - 1/2 inc
tepung jagung - 1 sudu
cili api - 3 biji, hiris halus
serbuk kari
daun kari
garam
minyak
Cara-cara:
Bersihkan udang, belah belakang dan buang hitam2. Buang misai atau sesungut yg tak perlu. cuci bersih dan toskan.
perap udang dgn garam dan tabur tepung jagung serta serbuk kari, gaul sebati goreng deep fry. Sekejap je ye.
Kalau lama sgt nanti liat/keras tak sedap. Angkat dan ketepikan.
Hiris halus cili api.
Tumbuk bawang putih bersama halia.
Amik butter, bubuh dlm kuali.
Bila butter cair, masukkan daun kari, goreng kejap, kacau-kacau jgn hangus.
bubuh sedikit garam jika suka.
Masukkan bahan tumbuk tadi dan juga cili api. Gaul sebati dan biar agak garing.
Api jgn besar, karanga hangus baunya sampai ke rumah jiran sebelah.huhu.
Masukkan oat sebanyak..err..aku buh 3 sudu besar.
Gaul rata, agak garing, masukkan udang. Kacau-kacau..dan angkat.
Makan panas-panas.
From the kuali stret into the mulot.
jemput makan.
* aku guna bahan yg available kat rumah je. resepi asal guna nestum dan kena tambah susu cair, telur bagai. Aku kalau boleh gunakan bahan seminimum mungkin. hehhe..penjimatan dan penjagaan kesihatan diri serta poket.
daun kari tataw camna aku bleh jumpa dlm fridge. Hiks.
No comments:
Post a Comment