Dari Cherating..kami meneruskan perjalanan ke Kemaman. Melepasi Bandar Chukai dan pemandangan di kiri kanan adalahhh...kedai - kedai menjual keropok dan hasil laut.
Sebenarnya jalan-jalan cari satar , otak-otak dan keropok lekor yang dikatakan popular di Kuala Kemaman.
pit stop pertama:
adalah SATAR yang tersedap-est di Kemaman. Ni second time aku ke mari. Ala..tapi tah berapa tahun yang lepas. Tapi kalau sedap sure lah tak lupa.
Gerai satar. Nama kedai ni, warung Mak Nab tak silap aku. ada satar, ABC, laksa, kepok lekor dll. (psst..korang nampak tak budak 2 org yg tengah gelak2 tuh..derang ckp: "akak ni wartawan ni...." ke ke ke.
Untuk yang tak tahu tentang satar ni, ia adalah sejenis makanan ye. Isi ikan yang dicampur beberapa bahan seperti kelapa, bawang, halia, cili, garam, gula dll. Ia digaul sebati dan dibungkus dlm daun pisang dlm bentuk kon.
Ia kemudian dicucuk kpd skewer dan dibakar atas api arang.
Baunya puhh..sedap nya. Satar ni best di makan panas-panas. sesuai sebagai appetizer dan snek yang sihat lah. Kalau kita ke Terengganu, banyak dijual di gerai-gerai tepi jalan.
Yang catz recommend ni yang kat Kuala Kemaman, Jalan nak ke INTAN. Gerai ni tepi jalan je..dekat2 simpang nak ke Pantai Mak Nik dan simpang ke INTAN. Ala..kalau u ols lalu ke Kemaman, ikut je signbod ke KUALA KEMAMAN. ha..mesti jumpa punya. Bagi catz, satar kat sini adalah perfect mengikut citarasa ku. Kerana pernah makan di beberapa tempat, aku rasa kat sini je yg ter-best sekali dlm donia (puhh..ayattt....lenkali kalau aku mai...harus lah dpt makan free kan patutnya...ke ke ke..tak gitu Mak Nab??).
Memang boleh mengigau malam-malam ni...."sata...sata....sataaaaa.....!!!" sesambil berjalan keluar bilik menuju ke Kemaman. (dont try this at home...).
Ni le rupa dalamnya setelah dibuka
Ok..aku carik resepi satar dalam internet sbg rujukan. aku copy bulat-bulat dari laman web tourism terengganu.
Ingredients:
1/2 biji kelapa
3 ikan kembung
3 ulas bawang merah
1 biji cili merah
1.2cm halia
daun pisang untuk membungkus
Method:
1. Clean the fish thoroughly, discard the bones, roll with coconut,pound, chop or mince the meat finely,
2. Put shallot, red chilli and ginger while roll it again until they mix well.
3. Fill the cone with the mixture and cover the top.
4. Repeat until all done filling the cone.
5. Put the cone on the skewers with bamboo and roast until cook.
Ok..aku sempat klik-klik proses membakar satar.
ni le rupa yang belum di bakar
satar di bakar atas api arang
rupa satar yang sudah masak dan siap dibakar
pit stop ke-2:
Saja round pulak ke depan sket menghala ke kuala / INTAN tuh..wahh..banyaknyaaa gerai jual satar, otak-otak, keropok lekor, keropok keping dan hasil laut. puhhhh... aku gatai le saja menyinggah beli otak-otak dan kepok lekor. (padahal dah kenyang..huhuhu). memang peruts stokinss..
pit stop ke 3:
Selain tu..banyak kedai keropok lekor..boleh beli yang fresh (rebus) atau yg digoreng.
aku beli 4 batang yg rebus ni..sebatang RM0.50 beserta sos pencicah.
Terus boleh makan.
sudahnya kan..masa check-in hotel, tangan cik kiah dah penuh dgn satar, keropok,otak-otak. so berpesta makan-makan di bilik pulak.hih.aku dah gemuk sangat ni.tapi..bior le.
banyak beno pit stopnya. kalau racing F1, sure mak tercorot. huh.
16 comments:
teringat dulu2 mase keje kat gebeng, tp x pernah nak rasa satar itteww.. ahaks
saya ni orang trg.. duk kuantan.. tiap2 bulan balik kg.. tapi tak pernah tau ada pantai mak nik ni.. even warung maknab tu pun tak pernah tau.. orang kl plak yang banyak tau.. tapi bila tengok makanan yang ada tu, memang teringin gak ah nak try... nampak sedap je..
sedapnya satar!
pertama kali makan satar, masa ikut member balik ganu... duhhhh memang sedap!
member ajar makan satar sejuk yg dah buh dlm peti ais. rupenya sedap jugak..
campak la skit kt sini catz oii..penuh tangan tu ha
tak baik tau tayang2 sata .... uwaaaaaaaaa...nak jugak nak jugak!!!!!!
bln 3 aritu ada gak jln2 cari makan satar n otak2 kat pantai teluk mak nik ni, tapi saya pi warung otak2 che wan, yummy jugak :D
pantai teluk mak nik ni, nama omputih dia monica bay, kehkehkeh!
ooooh~
satar beratur itu sungguh menggiurkan.
en_me?
tak makan satar ke?..ke tekak jawa je?..ianya sama sedap dgn tempe oke..
lenkali cuba ye..
noniey,
haruslah try yer...
rugi tak try..bagi saya ianya sgt sedap berbanding satar di tempat lain..
:)
DYLA,
saya pun pernah makan yang sejuk..
sedap gak....dulu2 kalau pi ganu, beli banyak2 buat stok..hehhehe
neeza,
batu pahat jauh lewww..takut aku campak cuma sampai muar je..atau terlebih baling, sampai JB pulok..hehhe
nenekpenne,
ko nangis sambil bentak2 kaki ke??
iskkk...syhh.....diam...diam...nah sate...sata takde..sate buleh??
nenekpenne,
ko nangis sambil bentak2 kaki ke??
iskkk...syhh.....diam...diam...nah sate...sata takde..sate buleh??
al qamar,
dekat2 dgn area situ gak ke?
mmg bestkan satar nih..puhh..
hah?..MONICA bay?..ke ke ke..kelassss mak nik tuh...
hahahha
ayu,
mmgmenggiurkan kannn..aku pun duk teringat lagi nihhh..
baru pergi last week, 2 3 hari lalu tempat satar ni tapi tutup. tak pasti kalau tutup terus. tapi, tempat favorite saya kat situ, satar dan otak2 kat kedai Aziz Satar (restoran warna kuning). pasti best.
Post a Comment