Ni masak last week.
First time masak soft shell crab.
Goreng je..
goreng pon sodap.
Bahan-bahan:
soft shell crab - 4 ekor
jintan manis - 1 sudu
bawang putih - 4 ulas
serbuk kari ikan - 1 sudu
tepung jagung - 4 sudu
serbuk kunyit - 1/2 sudu teh
garam - secukup rasa
air
minyak utk menggoreng
Cara-cara:
Bersihkan ketam, cuci bersih, toskan dan lap. Keringkan air.
tumbuk lumat bawang putih
Campurkan tepung jagung,serbuk kari,bawang putih, serbuk kunyit, garam, jintan manis.
Gaul bahan-bahan tersebut.
Tambahkan sedikit air, dan kacau sebati. Kepekatan agak2lah.jgn pekat sgt, jgn pula terlalu cair.
Celupkan ketam. Goreng secara deep fry.
Bila dah kuning keemasan, angkat.
Hidang panas-panas.
3 comments:
penah mkn skali je ketam nih.. mmg sedap. catz beli kt mn?
ps- dah abis versi durian?
Lagi best kalau u goreng and lepas tu sira madu n letak oatmeal or nestum. Sedap woo! Menangis makan.
memang lazat...huhuhuhh..lapo.
Post a Comment