Wednesday, July 29, 2009

Kedai Kopi Hai Peng, kemaman

Jalan-jalan cari makan di Kemaman belum habis. Selain menjejak satar di Kuala Kemaman, kami juga menjejak kedai kopi yang famous di Kemaman.


Bandar Kemaman

Pernah dengar tak nama kedai ni?

ia terletak di:

3753 Jalan Sulaimani, Kemaman, Terengganu.


Catz pegi kedai ni tengahari. Tapi ramainyaaaa orang. Packed!! Kedai kopi ni famous tau. Pernah ke masuk TV dan surat khabar. Kopitiam style zaman dulu-dulu. Lama dah ia beroperasi.
Kedai ni kan, yang dtg makan pelbagai kaum, cina, melayu, India. Sgt majmuk. U ols pernah tak tgk orang berborak kat warung/kedai kopi? Ha..kat sini mmg jadik pot bertemu kawan-kawan, borak-borak.

Menu istimewa?? roti bakar dan kopinya. Ada baca review yang vietnamese coffee nya popular.
Menu lain pun banyak, antaranya nasi dagang, nasi lemak, bihun goreng. Ada juga spageti , telur separuh masak,pelbagai jenis roti bakar.

kat sini catz tgk, pelanggan amik makanan sendiri. Ramai yg catz tgk amik food then amik keropok. so kami pun tiru-tiru jugak..hehheeee...patutla..lama tunggu..napa food tak sampai2. Rupanya catz tgk, pelanggan amik food yg terletak kat tengah2 tuh sendiri. Ada keropok,meehun, nasi lemak,nasi dagang dll.




iced coffee

roti bakar kaya

bihun bungkus

keropok dgn sosnya.


Ni cara derang serve telur, letak dlm air panas dan tutup dgn pinggan kecik tu..

aku duk leka makan roti dan keropok tu, ha-ha..telur aku keras sket jadinya. Panas oke kena kuarkan senirik dari air panas dan pecahkan senirik...duu...duuu...tapii..nyum...nyumm...nyum.

kedai ni sangatttt meriahh..bukan masyarakat tempatan je, tapi org2 yg singgah ke bandar kemaman ni pasti mahu singgah menikmati hidangan di kopitiam ni..Walau banyak dah kopitiam yang tumbuh, yang lama mcm ni, pasti tak dilupa. ORI...

Jom kopitiam!

19 comments:

atty's said...

telur..separuh masak tu ya allah sedap sgt..

Anak Jawa said...

sungguh mengiurkan telur ituuuuuuuu. hehehe

linahilmin said...

selalu dengar citer & tengok gambar hai peng... adess, terliur betul.. bila la nak sampai kemaman nk g try ni!

kucingorengemok said...

ini ke yang dikenali dgn kopitiam kemaman? ke lain dan takde kena mengena?

neezareef said...

kopi..roti bako..telur
jam2 ni jugak perut terus lapo

NenekPenne said...

mengghairahkan sekali iced coffee tu......

miss cloudy said...

wahhh.. best lah blog nih...terliur giler tgk makanan2..dah la lapo nih.. huhu

en_me said...

iye, majmuklar teww kalo tak gadoh.. ehehe

CATZ said...

atty,
telur separuh masak kat rumah buleh buat senirik..
hehhehe...omega plus kots...kihkihkih..
mmg sedap.....tapi high kolesterol eh...sesekali ok le..

CATZ said...

AJ,
kalau menggiurkan..pi le dapur buat senirik..
rumah bujang kat dapur dlm peti ais ada telur tak??
takde??? err...ko doploh pat jam makan luor keww..
tak seswaiiii....

CATZ said...

linahilmin,
bagi saya kan..makanan dia bukan lah tahap meletops..tapi popular sebab lokasi, konsep kopitiam dulu2 yg masih kekal, bakar roti guna arang...
dan kopinya yg berjenis-jenis..
harga reasonable lah..takdelah mahal melampau mcm kopitiam yg ada zaman nih...semua tuh harganya RM11.00...oklah kot..

CATZ said...

kog,
yup..
dia ada cawangan kat ioi ke mana tah..namanya kopitiam kemaman..
adik beradik lah tuh...

CATZ said...

neezaref,
semua tuh makanan yg kita boleh masak dan makan kat rumah..hehhehe..
cubalah ko buat...berduyun dtg makan..hehehhehe...

CATZ said...

nenek penne,
mmg menggairahkan..cuma pahit sikit..
tapi sedap!

CATZ said...

hi miss cloudy,
welcome to my blog...
enjoy reading ya...
:)
salam perkenalan.

CATZ said...

en me,

ye..kalau tak gaduh majmuk leww...
hopefuly terus mcm ni aman damai kanssss..

~Sasha Farina~ said...

yummynyer... saya penah tgk dalam tv jer.. pas ni nak carilah..

~Sasha Farina~ said...

yummynyer... saya penah tgk dalam tv jer.. pas ni nak carilah..

Anonymous said...

saya selalu pegi sebab saya duk dekat ngan kemaman :)