Tuesday, July 14, 2009

Nasi ambeng : pasar malam Dengkil

Ramai yang tanya..kat mana nak beli nasi ambeng yang sedap dan ori??
hah..now cik kiah dah tau dah kat mana..
so nak share le kat sini.
Catz dah jumpa yg best, ori, gemuk dan harga berpatutan di pasar malam Dengkil.
Oh ya..pasar malam Dengkil versi HARI KHAMIS ye... ni pasar malam yg dekat traffic light (kalau dari pekan dengkil, ianya yg menghala ke Putrajaya). BUKAN yg hari selasa dekat PEKAN dengkil tuh tau..bukan.
Kalau dari putrajaya, nenghampiri ke pekan Dengkil, ianya belah kiri, kat traffic light tuh...



Pasar malam Dengkil


Nilah dia nasi ambeng cap bapa dan anak..hehhe..memandai je aku. Tapi pakcik ni ramah..anaknya malu-malu. Ayu dan rajin pulak tuh. masa aku nak beli, ada sorang pompuan dtg nak beli jugak sebungkus.

Perempuan itu: pakcik beli satu..err..kawan saya kata nasi ambeng sini sedap..gerai yg ni ke? dia ckp if nak mkn
yg best kat pasar mlm ni.

Pakcik: kat sini satu je gerai nasiambeng.gerai ni lah. Haa..kalau nak rasa takleh sebungkus..kena 5 bungkus
sekurang-kurangnya. Hahahaha.. (aaa..pakcik ni buat lawak seremsss).
Harus diingat, portionnya sgt banyak, aku mkn suku pun dah mengah ok..


ni lah lauk-lauk nasi ambeng. Bihun goreng, sambal goreng, ayam, ikan masin, serunding.

lauk tadi diletakkan bersama-sama atas daun. kat gerai pakcik ni, boleh pilih. kdg dia buat dua jenis masakan ayam. Last week dia buat ayam ungkep dan ayam msk kicap.

Then pakcik itu membungkusnya..

Bila sampai rumah, ni le dia..best sebab lama tersimpan dlm daun. Memang sgt ori tau. Lauknya dia letak banyak. Memang tak lokek. Dan bungkusannya sgt gemuk kan. RM5.00 je.
Haa..cepat..peminat nasi ambeng..pi serbu.

sekian.

29 comments:

kucingorengemok said...

oihh, gila ke? ni portion sedulang 4 org makan ni! bila la aku nak gi dengkil... kirim kat ko je boleh? hahaha :)

neezareef said...

meriah nye wokk...rm5 tu..tp gumuk ya amat...nimbun isi kandungan...share ngn partner br romantik

Anonymous said...

hi dear,nak tanya kalau dari toll bukit puchong lepas tu ikut mana?

myself said...

kat sini pun ada juga, RM 3.00 je...
sedap sgt sebab kalau ada meeting kat opis dan klien dari luar, we all akan hidangkan nasi ambeng di mak mah ni...

cikgu zainab said...

Sedapnya! Kat Kuantan ni mana mama nak cari...

en_me said...

ahaha.. tak berasap lagikk dapur tewww..

en_me said...

tak berasaplarr dapur tewww.. ehehe

Wahidah said...

best ke rs nasi ne yea..tk pernah try laaa..nasi makan ngan bihun goreng ker

atty's said...

beli ar sebungkus..utk aku catz..

SiMpleSmArtErMe said...

huuuuuuu..lapooo nih...

CAHAYA said...

Nampak sedap. Tapi jauhnya.

anne said...

interesting ni. kat pasar malam dekat rumah i pun ada, tapi tak menarik je nampak.
RM5 ni boleh makan 2-3 orang kut...

Anonymous said...

Thank you, thank you Catz, akan ku wawarkan info ini keseluruh keturnanan warga jawa kat opis aku dan jiran tetangga aku D' Bangi.... yang lama mengidam...he3

CATZ said...

kog,
mmg banyak gila ko..
bleh makan bertiga..kalau mkn 2 org dgn partner..sambil bual2..habis kot..
aku makan suku...nak habiskan setengaj dah mengah weh...
kalau nak kirim buleh.....berapa bungkus nak?

CATZ said...

neeza,
mmg gumuksss...
ko duk BP, takde masalah kot nak carik nasi ambeng..kalau kenduri biasanya mmg org masak ni kan.. (free pulak tuh ke ke ke)...

CATZ said...

Anonymous,
amik hala ke putrajaya...then ke dengkil.

CATZ said...

myself,
kat mana tuh??? sila war-warkan..
hikss...

CATZ said...

cikgu zainab,

hiks..kat kuantan tuh mcm dah jauhlah dgn jajahan Jawa..so mmg takde lah jawabnya..
kalau johor, selangor mmg terkenal kejawaannnya..

CATZ said...

en me,
sesekali dapur mmg tak berasappp..
eerrr...beras abis lahhhh

CATZ said...

wahidah,
bess..bess..hanya org jawa je yg tau keunikan dan kesedapannya.
mmg salah satu 'lauk' nasi ambeng ialah bihun atau mee goreng. saya pun tak tau knp,tapi kalau takde tak lengkap le nasik ambeng tuh. pernah gak ckp kat mak time kenduri, tak yah le letak bihun tu....dah ada nasik kan..tapi mak ku telah membuat jelingan tajam oke..hahahhaa..ni kira set dia lah...yg wajib, bihun/mee/serunding/ayam/ikan masin/ dan lauk2 lain..
:).
try le wahidah...bess tau.

CATZ said...

atty,
aku kalau beli maknanya aku akan balik ke rumah satu lagik..pasar mlm ni kat dengkil.nanti bila2 lah..kalau aku ke bangi..
:)

CATZ said...

simple..
diet...diet...gym...gym...
nasi ambeng ni gemuk tauuu...
ko diet kannnnn?

CATZ said...

cahaya,
pasar mlm area KL takde ke?
try le carik...

CATZ said...

anne,
boleh mkn 3 org...
kalau mkn berdua just nice lah jugak kot....
tapi yg ni mmg ori dan complete..

CATZ said...

anonymous,
ha..sila war-warkan..tak mustahil kan satu hari nanti nasi ambeng pakcik ni jadik pemes gila dan org nak beli kena beratur pulak..
hehhehehhe...
jgn naik rege sudah...
so..wahai pembaca jawa ku sekalian..anda dah ada pot nasi ambeng bess...sila serbuuu..

Anonymous said...

tq catz

CATZ said...

anon,

sama-sama.

bora said...

catz,

tolong.. saya buta jalan skit..
kalau dari cyberjaya macam mana nak pergi pasar malam ni..?
dekat traffic light simpang 4 tu ke yang arah nak gi KLIA tu..?

Anonymous said...

Memang al buhduhs memblog tapi tak beri direvctions dgn lebih detail utk yg berminat....kesian mereka yg bertanya tapi jawaban hampa dan ala kadar. Kalau malas, cara termudah, beri gps coordinate dan kalau tak ada, tandakan saja kat google earth.