Tuesday, July 1, 2008

NGV..??

ehmm..mulai hari ini, aku akan selalu ke kampus..(jauhnyaaa..) sebab now petrol dah mahal...
so costly lah kan...
so..smlm masa balik dari KLIA ..nampak byk teksi dan sedikit kereta sdg beratur utk mengisi NGV...catz duk terpikir utk install NGV ke kereta catz..ehmm..berapa costnya???
aku rasa dlm 3.5k kot..agaknyalah..tapi kalau ku kira2 sgt berbaloi...tak sampai 10 bukan dah balik modal lah kiranya...bila sellau ke kampus..aku ada pilihan utk re-fill NGV tuh samada di Sg Besi, KL atau KLIA (ada 2)..erk..sanggup ke aku nak beratur panjang nanti??kena pilih waktu yg strategik kot...lagipun bila pakai system NGV tuh kalau gas abih kita bleh switch mode ke petrol semula..ni menurut kata driver teksi yg catz naik utk ke airpot last week. Dia cerita experience dia guna NGV..sgt jimat ..ehmm..so now...mcm..dah buat decision utk guna NGV dan survey kat mana nak install system NGV dgn tank dia tu kan...survey price semua lah...

t-i-b-a---t-i-b-a...

checked my mailbox..ada e-mail.... "kemalangan NGV di gas stesyen.." or,..."bila NGV meletop"..mcm tulah tajuk e-mail tersebut..ekkk..
erk....dgn gambar tangan putus, kaki putus dan cedera parahhhh ..erk....akibat letupan NGV kat kete dia kot masa re-fill gas tuh menyebabkan ku fikir 1000 X pulak nak install NGV tuh..

u ols....bahaya ke NGV tuh....??
pendapat plis...

4 comments:

NORA SAKURA said...

lorrr nyahh,
kalo isi petrol,kalau petrol meletop pon, kaki tgn bersepai gaks ..samo jer lah.
kiranya, kalo ko tengah isi NGV/petrol tetiba melotops,kira ajal ko dah sampai jerlah..kan?
no?

Saira said...

Hahaha.. pakai la NGV.. jimat.. Tapi kan I wonder apsal syarikat kete tak jual kete NGV je ek? Pastu bila banyak kete dah pakai NGV sure banyak gas station akan ada NGV.. Persoalannya.. Kenapa tak semua kete2 baru just guna enjin NGV jer? What's the problem with NGV? Kalau satu dunia ni pakai NGV kan ke senang.. tak yah peduli dah pasal harga petrol..

Tell me! Tell me!

Catz said...

petrol dgn NGV tak samalah nyahhh...aku om pernha dgr petrol meletops..kalau ada pun sebab gatal sgt pakai henpon masa tgh isi petrol kat gas station..
yg NGV ni kan gas...elehhhh..ko nih nak pasang gas masak pon takutkannn...???
ni ko nak bwk tong gas tuh sepanjang masa dlm keretalah...u got my point or not??
so aku tgh research on risk benda2 ni laaa

Catz said...

saira...

banyak sebab why kereta kat malaysia nih tak pasang NGV...
ni amik senario di Malaysia...
kos gas station utk sediakan NGV ni sgt mahal...dah lah kereta tak byk pakai NGV, so depa tak naklah bubuh NGV kat gas station depa..
and u know why only petronas yg sediakan NGV?..actually petronas bagi subsidi RM2.00 utk NGV..sebab tu NGV murah..dan kos gas station..bulanan mahal.cth bil letrik..petronas bagi subsidi uutk petronas gas station utk bayar bil itu...thats why kat malaysia x byk NGV station..selain dr petronas mmg takde coz maybe company lain tak bagi subsidi bg petronas..
so kesannya jugak...x byk kereta yg guna NGV sebab susah nak carik NGV sttaion kan..
but now..proton plan utk install NGV dlm semua kereta keluarannya..hem.belilah proton..hihihi..