Tuesday, July 8, 2008

Ikan talapia goreng cili hijau



Actually dunno lah nak bubuh nama apa resepi ni...apa-apa je lah kan...asalkan tajuk tuh describes apa yg aku masak ni...
this is talapia merah, tangkap beli kat supermarket on saturday..so masak on Sunday lepas tersedu-sedu tgk SEPI...

Bahan-bahan:

1 ekor talapia merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawnag besar
2 hiris halia
1/2 cawan air asam jawa
5 biji cili hijau
1 biji tomato merah
minyak
garam
gula

Cara-cara:

Buang sisik talapia (susah oke..kerasss), siang, buang isi perut, elar, cuci bersih, toskan.
Goreng ikan talapia dalam minyak banyak (deep fry), goreng agak garing, angkat , letak tepi sebentar (skema).
Tumbuk bawang besar, bawang putih, cili hijau dan halia hingga lumat kasar.
Tomato tuh belah, buang biji dan hiris dadu.
Tumis bahan tumbuk hingga agak garing, masukkan air asam jawa. Biar sambal mendidih, masukan tomato, garam dan sedikit gula (jika suka...). Kacau.
Bila Kuah dah agak pekat, matikan api.
Masukan ikan dlm sambal tadi, terbalikan,..angkat masuk pinggan.
hidang..

jom makan!

help me!!! (kesian)...

bersedia utk masuk dlm kuali...

12 comments:

axim said...

ni macam resepi ikan tiga rasa jer...kalau ikan tiga rasa aku prefer siakap...emmmm sedappp...

syukur said...

mmmmm the ikan looks very fresh.....sedapnyer.... hai nak kena masak balik lah....dah dekat 2 minggu tak masak sebab malessss.. ni yang menimbulkan rasa nak memasak balik ni...

Catz said...

hi axim.

ni bukan ikan 3 rasa..rasa dia lain tau...memang kena dgn siakap goreng nih..rasa sambal hijau yg sedap..
err..rasa nak tukar lah nama resepi nih..
kalau 3 rasa saya pun prefer siakap..

Catz said...

hi doc..
ikan tu sgt fresh..so bila kita goreng makan cam tuh je pun sgt sedap..and i think kalau steam pon ok ..
rasa pun takdelah rasa cam ikan air tawar sgt.. sedap lah...

doc, masaklah..nak tgk ur healthy resepi.buh dlm blog ya..

iNGENiOUS AYU said...

uuu... talapia jugak.. hehe

sedapnyer. lame x makan talapia bercili ni. nak buat asik fail je. selalu beli dkt kedai merah dkt ttdi s.alam ni ha. sedap jgkla. hehe

terliur cek. =p~

4dMinIstR@t0r said...

damn....gile sedap nampak...menyelerakan beb...umah kat mana? nak datang makan nih...hehe

Catz said...

hi ayu..
i lurveeee talapia...
yg merah besar cam nih tak rasa sgt mcm ikan air tawar..
ikan ni goreng je pon sodappp dah..

Catz said...

hi 4dministr@t0r,

welcome to my blog....
enjoy reading ya...
hhhehe..nampak sedap..hiks..

NORA SAKURA said...

ittew ikan ker gorila ek

Catz said...

oit noreh...
nyahh..
mata ko dah rabun ke separa kataraks nyah?..
baik ko gi check mata nyahhh..tah2 tinggai 2 jumaat jewww...

4dMinIstR@t0r said...

tinggai 2 jumaat je ke...so ape lagi...masakkan la gorila masak merah tuk die...hahahaha...

Anonymous said...

assalamualaikum..sis saye bru nak blja masak..resepi saye suke sbb dea pedas kan..tp saye x ske tomato..kalau tak ltak tomato boleyh tak?