Friday, July 25, 2008

Dari kashmir ke KFC

peristiwa ptg semalam...

catz ke kompleks PKNS bangi.
sudah maklum bahawa (aku rasa penduduk bangi tau kot) di hdapan komplek diamond/warta dan juga komplek PKNS, di parking area anda akan berjumpa warga thailand yg menjual keropok kering (yg belum goreng). Derang kata depa dari Selatan Thai, menjinjit beg plastik besar berisi keropok yg telah dipacking dan biasanya akan seboleh2nya nak kita beli keropok dia. Oklah..derang berniaga, kalau sesekali kita beli pun tak apa..membantu ekonomi sesama umat Islam.
Tapi semalam...aku park nicely depan PKNS..toleh nak bukak pintu..Makkk!!!! tekojut aku...kat pintu belah driver dah tunggu satu org yg tinggiii, pakai baju putih dan berserban..sib baik mak tak pengsannn! Tekejut gla aku weh. Dia ckp2 apatah aku tak dengar coz baru jek nak bukak pintu. Dah dia tunggu depan pintu, nak tak nak, nak kuar terpaksa lah aku ngadap dia kan...kalau aku ni doremon ke, detektif conan ke, bleh je aku lompat pintu belah sana dan lariiii....

Aku kuar je dia unjuk kat aku surah Yasin dan satu brg perhiasan kereta ada tulis perkataan Allah (lupa nak amik photo)..dia ckp.." ini percuma...percuma..free..amik..amik..percuma.."..
aku??? erk...." percuma...tada kena bayar..amik..percuma..surah Yasin..utk baca.."..dah dia ckp mcm tuhdan unjuk2 takkan aku tak amik kan...kalau tak amik, mcm aku tak suka plak kat surah yasin tu (buku kecil nipis)...hem aku pun amik dan dia ckp..."ini percuma, utk sedekah...sedekah...saya dari kashmir, ini utk bantu umat islam Kashmir"dan tadah tangan....so aku faham lah...ok..catz seluk beg hulur sekeping note merah coz dia tak kata kena bagi berapa kan..dia ckp sedekah.Dia ambil, say thanks dan tiba-tiba tunjuk dua jari kat aku..."dua puluh..dua puluh..."..erk...ehm...aku senyum je....dia ckp.."tak ada 20?". Aku angguk je. Dan dia say thanks dan kata moga aku murah rezeki sambil baca2 doa apa tah...dia ckp moga aku murah rezeki dierkati Allah.
Hem....takpelah...

Catz masuk ke PKNS, pi cucuk duit dan pi beli barang sikit cepat-cepat. Pastuh ternampakKFC, teringat aku gambar KFC twister dlm blog axim (cisss!!!)..teringin pula...ehm..otak waras ku kata.."jgn beli..jgn makan..nanti gemukk...byk colesterol"...otak jahat pulak ckp " pi beli..sedapp..sedappp..sedappp..rugi tak makan...makan...makannnnn"...
tetiba ku nampak satu couple..amboi..dating nampakk...sha and husband dia...hoo balik keje terus pi makan patut tak nampak damia dgn batrishia. aku sergah depa..hehehhehe..cute couple.
So derang pelawa join...dan derang tgh mengadap ayam goreng dan cheesy wedges. Aku konon2 takmo makan...hahahhaa..tapi otak jahat ku bersorak bila aku decide nak mkn twister (huhuhu)...konon mula2 nak makan salad...api aku tau salad tuh tak sedap..ala2 food arnab. tetiba sha dan hubby belanja aku, walau aku menolak. Dah they insist nak belanja..kira rezeki lah kan....kalau tolak nanti derang kecik hati pulak. Moga rezeki derang dan anak2 murah. So aku kongsi twister tuh dgn sha.


Masa makan tu borak2 dgn sha dan suaminya. Aku ceritalah peristiwa di parking tu. Derang tak kena pun sebab ada lelaki maybe derang takut sikit kot. Hubby sha kata, lain kali jgn bagi...tuh semua sendiket. Oh??.. sendiket pakai surah yasin bagai ke??.mcm2 org zaman ni kan nak cari duit. Takpelah..niat aku ikhlas, kalau betul spt apa yg org tu ckp.baguslah,sekurang2 aku dpt bantu umat sesama Islam, walau sumbangan ku kecil. Kalau tipu tu antara dia dgn Tuhan.
Borak gitu gini, depa nak beredar..masa mkn sempat aku snap gambar gelang dan cincin mak Temah ni..hahahha...catz baik dgn derang ni..raya pun derang dtg umah mak catz kat Johor.

ni mami jarum mana nih??..merelip blink-blink...fuhh!

On the way balik dlm kereta kan..Catz terfikir, kalau kita bermurah hati dgn org, Tuhan akan murahkan rezeki kita..kan.buktinya tadi.tiba-tiba aku dpt rezeki percuma. Syukur pada Tuhan dan moga dimurahkan rezeki teman ku itu sekeluarga. Harus diingat bahawa rezeki yg Tuhan beri, bukan semuanya hak kita, Mungkin ada hak org lain di dalamnya. Fikir-fikirkan..

2 comments:

purp said...

very true! rezeki yg Tuhan beri bukan semua hak kita. jgn lupa bayar zakat!

Catz said...

yer purp..
thanks for the reminder....