Friday, July 25, 2008

Sotong steam limau



Heee...tema sotong lagi..hehhehe..actually ni adalahseparuh lagi daripada sotong yg telah ku buat kerabu sotong itu. Panjang dah besar sotong nih..seekor pun dah lebih 1/2 kilo. Sekali masak tak habis le..lagipun byk cholesterol katanya..takleh la one go ..hiks..

So menu sihat seterusnya..sotong steam limau. (catz kata sihat kerana tak guna minyak ye..tapi kalau xde minyak, pastu akan banyakkkk.t.uh dah tak sihat juga namanya..utk org diet boleh makan, tapi small portion oke...)

Bahan-bahan:

sotong - 1 ekor (bergantung saiz dan nak mkn banyak mana)
halia - 2 hiris
serai
garam
limau nipis - 2 biji
cili hijau - 1 biji
bawang putih - 2 ulas
bawang besar 1/2 labu
gula

Cara-cara:

Panaskan pengukus.
Bersihkan sotong, buang kulit, hiris,cuci dan toskan.
Hiris segala serai, halia, cili, bawang besar, bawang putih.
Masukan bahan hiris dlm pinggan pengukus, tambah 2 sudu air.
Masukan pinggan pengukus ke dlm pengukus, tambah garam dan gula serta jus limau nipis.
Tutup.
Lebih kurang 7 minit, buka penutup, masukan sotong ke pinggan tadi, tutup semula.
Kukus dlm 3-4 minit (pastikan penutup rapat ye).
Angkat dan hidang, kalau suka perahlah limau lagi.
Makan!

4 comments:

axim said...

slow slow catz..tak tercatch up dah aku ni ngan resepi yang banyak nih..haha

Catz said...

hi axim,
ini resepi ringkas je...
u 5 minit siap kot..pastuh bleh sambung tgk TV yer..hehhee..
selamat memasak!

syukur said...

waaaaa. deria rasa ku tiba tiba berdetal detak... bilah dapat rasa masakan catz ni??

Catz said...

hi doc syuk..

hehhe...tunggu taun 2015, masa tuh hari2 ko bleh makan masakan aku..time tuh aku maybe dah ada restorann....(hahhaha...berangannn)