Thursday, July 31, 2008

Persiapan kenduri part 2


Part 2...

Pagi-pagi dah bangun, mengemas, masak air dsbgnya. Kejap2 lagi org rewang dtg...so kenapah prepare apa2 yg patut. Lepas mandi, catz potong kek, susun kuih utk hidang. Ada kuih koci, kek sarang semut, kuih karipap, kuih lapis, kerepek ubi, kuih cara manis dan kerepek tepung. Nampak tak kuih karipap tu?...saiznya agak besar. Ni mak tempah dgn kwn dia kat kg sebelah. U ols teka satu berapa?..apa??..30 sen?..40 sen?..RM1.00 = 3???...oh tidak...
jawapannya...satu RM 20 sen oke...bersamaan RM1.00=5 keping. Murah gila kan????..
so dari berpeluh buat, baik le beli je...hehehe.murahhh..heran le..untung ke tuan punya kuih nih..
Mak tempah 100 biji = Rm20.00.fuufff....ni kat kg aku je ada taww..sini now semua kuih sebijik minima pun 40 sen kan...

Ni anak sedara catz..sikin..she is busy with bunga telur...

Bunga telur



Around pukul 9.00 pg...they all dah siap bancuh air satu bekas besar, andddd....haruslah carik air batu kan...oh yer..kenduri tuh lepas Zohor, so around pukul 1opg, semua must be ready. Tetamu jemputan pun dah start dtg around 10.00 am. So pukul 10.00 pg, lauk2 dan nasi mesti dah ada.
So aku, noreh jone, adik lelaki dan sikin pi le carik air batu (ni pun alasan nak escape dr wat keje lah ni..ahahha)..motiff??? pegi beli air batu sampai 4 org pegi..?? hihihi..so kami pi kedai kat Taman Industri Sri Sulong, pi kedai runcit cari air batu..ops..beli ye. Beli 2 beg besar air batu. Hemmm....banyaknyaaa...

Eh...kedai ni jual durian lah...rupa durian tuh sungguh mengancam. So noreh Jones beli 3 bijik utk dimakan kat situ jgak (buruk lantak.tak menyabo2 kan..). Suh nyonya kedai tuh belah siap-siap, mintak surat khabar buruk dannnn..pi dekat2 kedai tuh..depan kedai...bedal kat situ jugak...fuhh...ala2 tefi longkangs gituh...

tgk..tepi jalan kat koridor kedai tuh pun jadik...bleh makan selamba gituh....mesti org ingat, ni pendatang tanpa izin manalah kebuluran mkn kat tempat camnih...baru turun tongkang kot..tu yg tak menyempat belasah mkn kat situ..huhuhu...

Pastu beli rambutan pulak..Ya ampunnn..umah mak aku punyalah melambak rambutan..tak termakan dah pun...Noreh jones ni jakun sungguh kan....beli 2 kilo rambutan. sekilo RM2.00.

Yang ni sekilo berapa??... Catz cat, napa tidur dlm bakul ni?? Anak sapa ni??

Setelah kenyang...pi le balik...yg hangen tuh..dah tau nak beli air batu, tak bawak bekas..so sementara makan durian, beli rambutan bagai, air batu dah menjejeh2 cair..habis basah kete aku..huhuhuhu...rasa nak piat tinger adik aku...

6 comments:

syukur said...

best ler catz kenduri kendara dengan sanak sedara macam ni... tetiba terasa teringat kampung kat Kangar tu... kalau balik..my parent pun selalu buat kenduri ,, katanya orang KL balik.. sometimes things meant so much to them...even kepulangan anak yang dinanti....AKU NAK BALIK KAMPUNG!!!!

NORA SAKURA said...

ehh..tangan mak masuk gamborrrr....hiks...(baju purple putih ittewww)

Catz said...

hi doc syukur,

memang best kenduri kendara di kampung..benda yg kita tak dpt di bandar ni kan..best kan..i wonder next generation akan rasa tak benda2 ni..kdg hairan juga kan kat kg ni..asyik kenduri je..sebab derang maish ambil berat apa yg terjadi disekeliling mereka..kenduri arwah, kenduri new born, kenduri nak pi mekah, balik mekah, kesyukuran..
balik le kangar doc...balik kg bestt woo

Catz said...

hem..tangan masuk dlm gambar pun kepohh ko ek..anyway aku ada yg full version..siap nampak ko duk membaham durian tuh...nak aku letak??

axim said...

satu 20 sen betul tak??kahkah..padahal jawapan dah kasi kan...hiks..

Catz said...

yer..20 sen lah...hehhehehe. sori lah takde hadiah..jwpn sudah diberi.