Tuesday, July 22, 2008

Kerabu sotong with mango

kerabu sotong with mango

Ni catz masak hari Ahad hari tuh, utk lunch. Ada sotong besarr dlm fridge, tak tau nak maska apa, asyik le sambal je kan. Buka fridge semula, tgk2 ada lagi mangga muda dan bunga kantan.
So...kerabu sotong dgn mangga je lah kan...hidangan yg sihat juga lah kan..no oil.

Bahan-bahan:

Sotong besar - seeekor
mangga muda - 1/2 biji
bawang besar (merah) - 1/2 biji
bunga kantan - 1 kuntum
serai - 2 batang
limau nipis - 3 biji (ambil jus)
cili hijau/cili api-ikut suka nak banyak mana
kacang tanah - 1/2 genggam (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar).
garam
gula

Cara-cara:

Bersihkan sotong, buang kulitnya, hiris bulat, cuci, tos dan celur sebentar (1-2 minit je).
angkat sotong, ketepikan.
Hiris nipis bawnag merah, serai, unga kantan, cili api/ cili hijau.
Parut mangga.
Satukan bawang merah, serai, bunga kantan dan jus limau nipis.
Tambahkan garam dan gula, kacau sebati.
Masukkan mangga dan cili api/cili hijau.
Gaul rata dan masukkan sotong. Kalau kurang rasa tambahle apa yg patut, limau/garam/gula.
Taburkan kacang tumbuk tadi.
Hidang dan sedia utk dimakan.


Jom makan!

6 comments:

Beruang Madu said...

sedapnya catz...aku memang peminat sotong terkemuka... tapi kalau tambah minyak zaitun sedap tak???

Catz said...

hehhe..ko pun peminat sotong ke bear..?
minyak zaitun..?..tah ek..cam tak masuk plak aku rasa..
ko cubalah resepi campak2 aku ni dna tambah le olive oil..ye bear..pastu bubub kat blog hokey.

adie-ishmael said...

sotong sedap...kolestrol banyak. minyak zaitun kurang kolestrol katenyer....ahhhh makan jer lar!!!

syukur said...

telan air liur sekejap tengok gambar kerabu sotong ni.....sedap .. tetapi kerabu ikan bilis catz dulu tu lagi healthy kot.. he he

Catz said...

hi adie,
yup..sotong sedap..hehhee..geng2 bear ni semua suka sotong..tapi sotong besar cam ni liat kalau salah teknik..kena masa sekejap je..cubalah resepi champs2 ni.

Catz said...

hi doc syuk,

kerabu ni mc tak berapa healthy coz sotong high cholesterol ek..
ehm..sesekali tak pe kot makan. Lagipun white meat. hehhehe (very de alasan...).
Kerabu ikan bilis tuh ada minyak sket sebab ikan bilis tuh kan goreng. ehm..neway, lately ku suka kerabu...hiks.