Sunday, July 20, 2008

JM Bariani House

Catz dah few weeks rasa nak try makan kat Bariani House ni, tapi takde geng lagipun masa tuh tgh follow regim diet (hhehee..konon sesangat). Kedai ni baru buka dan terletak di Seksyen 9 Bandar Baru Bangi.
So lepas balik dr hospital melawat adik di HUKM, Catz ajak mak mkn kat sini. Lapar coz utk lunch Catz masak simple je utk adik dan Catz tak sempat makan pun (hhhaa..lauk org bersalin oke..hhehe).
Hem...mak pun suka je Catz ajak pi mana-mana pun. SO jom tgk kedai ni.


Cantik deco kedai ni, cozy dan selesa.

The menu

Menu kedai ni pelbagai. Main menunya Bariani. Ada pelbagai jenis mcm bariani ayam, daging lembu, kambing. Selain bariani, ada western food (fish and chips, steak etc), ada burgers, sandwiches, ada mknan melayu mcm rojak, tahu bakar etc. Hem..byk juga pilihan kan. Minuman pun byk choice. Kedai ni a bit pricey tapi sesuailah dgn suasana kedai dan deco. Suasana cozy, selesa and has FREE WiFi.

Bariani daging
Catz try bariani daging dan mak had Bariani ayam. Hem..the food was ok..cuma presentation kurang sket kots. The bariani served mcm gambar atas tuh, with plain kuah dalca. Hem pd pendapat catz, better kalau they improve the presentation dgn tambah something green, cam acar timun with carrot ke, (add colours and taste)..haaa...kan..or better served with accecories lain cam popodum ke..hiks. I mean, harga agak mahal tapi too simple. Hem...
Rasa?..i would say OK...sedap..i like the rice. Rasa tak terlalu heavy (ada sket cam rasa Bariani Batu Pahat.ehmm..catz sukaaa). Lauk pun ok...sedap.

Bariani ayam

Sirap bandung dan teh tarik

Kalau nak try..boleh leh ke mari.

Jom makan.

8 comments:

Faris said...

Nur,
Nasi dia tak nampak nasi bariani 'ori'lah, nampak cam kosong je, tak ada rempah langsung. But then, maybe personal taste (I ada darah 'mamak';-), and used to the real authentic stuff :-)

Tu laa, banyak sangat kedai makan yg menjual makanan yg tak authentic. Macam pizza, bariani, etc.

Hope you didn't pay more than RM4 for a plate.

- AF -

Catz said...

Yer AF,

nasi tuh bukan mcm nari bariani kedai mamak oke. This one is more to malay bariani, but i like the taste coz tak heavy dgn rempah-rempah mcm kat mamak. Lauk pun simple sgt. NO acar or popudum.Mahalll!! one plate start from RM10.40 - 15.00 kot...sebab simple sgt, bagi saya mahal.Tapi yg maha tuh sebab tempat dia kot...nampak kelas dan cozy.
rasa oke lah tapi memang jauh lah dari rasa yg 'ori' tu..
Mungkin menu diplebagakan utk attract org ke kedai ni.kalau setakat bariani je kurang kot org nak dtg.bukan semua nak makn nasi bariani kan..

yup..now mmg byk restoran yg 'tak ori'..hehe.

atty's said...

tgk gambo yg catz amik..
kedai ni dulunya therain..
betui le org ckp.dah ganti jadik kedai nasi beriyani lak..

Faris said...

Nur,

Oh, malayu punya bariani ka ;-)
I didn't know masakan Melayu ada bariani..he he.

But agree with you, RM10.40 - 15.00 is really expensive.

- AF -

Catz said...

hi atty..
welcome to my blog!
happy reading yaaa..
duk bangi ke??
yer kot..coz dlm menu ada burger the rain..

Catz said...

hi AF,

ehm..Bariani tuh bukan malay food kan..tapi ada lah bariani version melayu..tuh yg kenduri kawin tuh..buka versi melayu keww??

bagi saya ..kalau hidangan tuh complete dgn acar timun, popudum (accesories..hiks) dan dalca pun ada vege..oklah..ni cuma tuh jek..kira mahal..yg mahal ialah tempat dia kots..cozy dan selesa.

One-X said...

perghhhh
banyaknya bariani di bangi ni
yang penting quality dan service la, harga tarak hal, mahal murah bukan ukuran
so far yang paling mahal pernah makan adalah gam putrajaya kat uniten (bukannya ori gam pun)

en_me said...

perghhh air sirap bandung tewww..