Wednesday, July 30, 2008

Balik kampung & mee bandung

Hari nih baru ada mod sket nak wat entry bergambar.
Weekend lepas, catz balik kampung di Johor. Drive alone from Bangi to BP...pagi-pagi. Sempat singgah Melaka bersarapan.
Sampai BP dah tengahari. Ni balik sempena kenduri di rumah emak. Kenduri apa? Ehm..kenduri aqiqah sempena new born baby adik catz, then merangkap kenduri arwah, merangkap kenduri org balik dr Mekah dan kenduri kesyukuran.


Well..macam biasalah, catz kalau balik kg ada event apa-apa, memang kena jadik minah despatch lah. Dari
mengambik sesapa dari bus stand, membeli barang, mengamik kuih dsbg nya.
agenda:

Tengahri:
sampai jek..makan..hehhe..mak masak. Pastuh buat apa ek?..rehat2 kejap.tertidur sampai kul 3. Then bersiap pi town, ke bus stand amik 'Bangla kota singa aka noreh jones' kat bus stand. Hampir 2 jam aku tunggu dia..monyet tull..bas dia bleh menyinggah sana sini, bas express cap ayam apa tah yg dia naik tuh..hangen berasap aku duk dlm kete, sampai minyak kete aku hampir kering, sebagai denda, aku suh dia re-fill minyak kete aku..hahhaha..padan
muko.
Then proceed pi carreffour, beli brg yg mana tak cukup mak kirim, then pi makan kat Restoren Hameed (tgk ejaan tuh ye..). Sampai umah dah lepas maghrib..hehheeee..mak aku dah tertunggu-tunggu. Dann..kelihatan beberapa org anak dara jiran sebelah rumah sedang mengikat bunga telur. Hem.cun jugak le bunga telur tuh..


Agenda malam:

Jadik despatch lagi...kali ni pi amik kuih di kampung seberang (ekekke..ni cam nama kg dlm drama TV1) . Kuih yg mak tempah utk acara kenduri esoknya.Huhuhu.. Noreh Jones dan adik lelaki aku nak ikut (dia je yg tau rumah org tu, merangkap tukang bayar). So pegile meredah kepekatan malam (sambil berhati2, takut sport rim sepot car bengkok...kahkahkah)...dah le gelap2, adik aku ni suh aku drive cam sipot sebab dia pon tak sure yg mana rumahnya..saboorrr je mak nih tawww. So jumpa rumah tuh..tetiba kan...jeng-jeng-jeng....
......


teringat gerai mee bandung kat Sg Balang (ni nama tempat, sungai nya kat belah mana aku pun tak tau).. so mak
pun drive le ke sana..huhuhu.
Kedai n mee bandung dia memang mablesh, few times catz ke sini dgn mak sebelum nih. So kami telah melahap makan mee bandung muar yg original tau. Sedap, lazat dan asli oke.


Mee bandung asli iaitu mee bandung muar. Bahan-bahan utama utk kuah ialah kacang tanah dan udang. Daging dgn telur pun mesti ada sbg bahan sampingan dlm kuah, beserta sawi.

yummy...huhuhu..makannnn...

Selain mee bandung, kami order otak-otak. Air pula, 2 limau ais dan satu milo ais. Adik lelaki aku boleh makan habis licin sepinggan mee bandung. Aku mkn kongsi je dgn Noreh jones. hemm...sedap..
2 mee bandung+2 limau ais+ milo ais+ 10 keping otak-otak = RM10.00 ..murah gila kan...

tapi yg penting sedap...otak-otak
mak dah roger2 aku coz dah 9 lebih kami tak sampai2 rumah...
mak: kat mana ni?
aku: on the way balik...
(hahhaha...tgh membaham mee bandung sebenornya.)

pastuh sorg lagik kol..

org tu: kat mana ni?..minyak abih tgh jln ke??
aku: on the way..dah nak smapai rumah...

hahhaha....
sampai umah dekat pukul 10 mlm. Org ramai dtg 'rewang'/ gotong royong kupas bawang segala kat dapur.
so aku dan noreh jones dan adik lelaki..ada task kena buat..
next entry lah... (persiapan kenduri ..)

* susah gila nak upload gambar mlm ni...gamabr otak2 tuh nanti le letak...streamyx selow sgt.

13 comments:

Faris said...

Nur,

Seronoklah baca your 'Balik Kampung' entry. I especially like the writing style.

Waiting for the next episode.

- AF -

Catz said...

hi AF..
oh ye ke??
hem..i tulis main hentam jek..ikut kepala...

ok..tunggu next episod yer..

Anonymous said...

salam catz....
salam perkenalan
akak just ur silent reader, tapi akak minat sangat dengan cerita2 catz... maybe sebab kita sama2 orang johor....

- kak michhi -

Catz said...

hi kak michhi,
thanks for visiting my blog...
happy reading yaa....
akak johor di mana?

axim said...

noreh jones tuh sapa??

skali namaa sebijikmacam norah jones daa...i minat norah jones...hehe

adie-ishmael said...

mee bandung kat Muar tu pernah la makan...sedap jugak!! kedai dia tepi jambatan tu...ada ke tak der lagi tak tau la...

Catz said...

hi axim..
noreh jones?..hem...she is bangla kota singa,..hehehe..pi le blog dia..

Catz said...

hi adie..
kedai tepi jambatan?..hem..ada tapi dah berubah lah kot suasananya...now dah ada gerai2 yg proper kat situ..tak macam dulu...
ho..org utara pun suka mee bandung..

Beruang Madu said...

ya salam sedapnya... mee bandung tu dan sedap terlampau lah jugak otak otak tu.. hmmm bila lah nak merasa yer.. balik johor lah baru dapat yg cam tu... eh kat kampung baru ada lah

Catz said...

kampung baru KL ke bear..
hehhe..tak sama yg di johor oke..
morallnya..pi le balik kg..huhuhu

Anonymous said...

Kak michhi asal Segamat, Johor tapi dah merantau ke Selangor, kira sama macam catzlah....
Mak akak pun orang Jawa, baca cerita catz, teringat kenangan lama... seronok betul time kenduri nie, bab makanlah paling seronok sekali....
catz ada ym x? boleh kita chat...

- kak michhi -

Catz said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

x jauh dari rumah catz kot....
kat semenyih...
esok kita chat ya, nie nak balik dah... bye