Monday, July 21, 2008

Misteri..misteri...


Misteri Nusantara 1:

Catz basuh sarung bantal, empat helai coz nak tukar cadar dan sarung bantal tu...kan cat beli new bed sheet kan. Masa masukkan dlm mesin basuh, ada 4..bila keluarkan, ada 3 je...so kemanakah sehelai lagi itu?... Dah cari merata rumah, tak jumpa. Hairannn..kan...?? Dah selongkar segala laci, bawah katil, bwh sofa, bwh meja, atas meja..dlm almari..sumer takde. Penat selongkar sana sini dah. Barang catz bukan byk sgt kat apartment ni, coz catz bukan duk sini hari-hari pun. Semingu kdg 3 hari jek duk sini..ehmm...moskell..Terbuang dlm sampah?..tak mungkin. Adakah mesin basuh itu telah menelan sarung bantal cantik ku itu??? Hem....moskel.
Ala..tak bestnya sebab dah tak cukup satu set.

Misteri Nusantara 2:

Lately kan..kenapakah aku selalu sgt dengar bunyik org duk menyusun dan mengalih perabut. Exactly rumah atas aku. Yang moskel tuh, acara susun-susun, mengheret-heret dan mengalih-alih perabut akan bermula pukul 11.30 mlm ke atas. Hairan kan?? Keji le bagi aku kalau ko saja jek nak susun dan alih2 perabut malam-malam buta dan buat bising aka memekak.
Kesian le org bawah unit apt u kan..??Ni apartment oke. Kalau nak heret-heret perabut kenapa malam-malam?...Kdg pukul 1 pagi aku dengar. Pelik?..Memang pelik.
Malam jumaat masa aku duk susun-susun bunga kat atas meja tuh dlm vase...aku terdengar org duk tarik kerusi, perabut..dah lewat pulak tu...
Siang-siang takde pulak? Malam tadi..sgt jelas..kuat gila org heret meja makan kot..kuat sgt dan exactly atas unit aku..takkan dari malam semalam tak abih2 mengemas.
Bulu roma ak dah meremang oke.
Semalam ptg, lepas kuar tea time kat Copy Cat, Catz naik le tingkat atas unit Catz. Catz duk tingkat 16, so naik tingkat 17, saja nak tgk ada org ke unit atas aku ni. Tgk gaya ada, sebab nampak mesin basuh kat Yard unit ni. Tapi rumah sgt sunyi, selipar/kasut tak nampak pon.
Ada ke tuan rumah ni?..tgk kat tingkap dapur mcm ada blind..so ada org kot. Tapi blok Catz ni majority yg duk sini org Arab (students, lecturers) dan keluarga mereka. Selain itu, young couple. Ada juga yg owner unit dtg sesekali, coz ni second house, in between nak sewakan or duduk sesekali mcm aku. So haruskah aku investigate?.. Ada kenal dgn org floor 17 ni, dia tegur aku gitu2 masa nak pi car park..it was 2 months ago kot..org tu dah umur 50-an (kira pakcik2 le kan??), dia ckp rumah dia ni duk sesekali, ala-ala rumah persinggahan je apartment ni. Memang perasan coz car park dia selang berapa unit je dgn Catz. Mercedes dia kdg2 je ada. Tapi sekali je tu lah aku terjumpa dia. So aku rasa ramai je yg mcm tu. Duduk sesekali. Hemm..
And blok Catz ni ramai juga peramugara MAS duk sini. So derang balik kdg2 je lah kan. Isk..aku duk terpikr bukan-bukan lahhh... Tah2 rumah atas aku tuh..owner dia takde ke..
TERINGAT CERITA NIH KAT 2-3 BLOG LAIN, DERANG DUK APARTMENT DAH SELALU DGR BUNYIK2 CAM NI...So...??

Misteri Nusantara 3:

Yg hairan lagi tuh...kalau kita berjalan atas lantai..let say apartment kan..org bwh bleh rasa/dengar ke kita berjalan?.. Catz rasa tak kot...kecuali lah ko lompat-lompat, or saja nak hentak2 lantai. Tapi kan..always aku dgr org atas aku (yg rumah ada bunyi2 tuh)..berjalan..especially malam-malam. jalan sana sini..aku yg duk bwh dia nih rasa..logik ke?? Dan bunyik berjalan tuh sentiasa..logik ke malam2 ko duk active sgt jln sana sini. Biasanya org duk melepek depan TV kann??or duk atas sofa or atas katil.hemm..nih moskel lagi neh...
Aku suspect, org rumah atas aku ni pun jarang2 ada, coz..kat pintu dia takde selipar/kasut langsung..malah kesan2 selipar pun takde..euwww...aku dah mula takut pulak le dgn andaian-andaian ni...

Apa aku nak buat ek?.buat siasatan sapa penghuni unit atas aku ni??.isk..nanti lagii aku seremss..manalah tau......opss..takutlah aku nak ckp lebih2...nanti teringat2...
So mlm ni tak taulah ada ke tak bunyik tuh coz mlm ni i'll be away dari aptku di Bangi.
hemm....
p/s: tetiba rasa curious pulak...brand apa agaknya perabot dia nih ek??? tak habis2 mengemas.. ehheheh....

21 comments:

syukur said...

moskel memang moskel.... misteri nusantara betul la........kes 1 tu macam catz terlupa letak kat mana mana jer tu.. cuba cari balik dan yang ke 2 tu sama jer macam rumah dr shah dengan Beruang Madu...mmmmmm cuba tanya petua nak menghilangkan bunyi bunyi perabot yang menyeramkan itu..

iNGENiOUS AYU said...

erk..

bukan saje musykil, seram pon ade *agegegegege*

huhuhu...

dahla bace tgh malam ni!

uwaaaaaa!!!! *pandang kiri kanan*

Catz said...

hi doc syukur..
dah berpuluh kali carik lah..tak jumpa..dan yg heran tuh..memang catz masukkan semua sarung bantal tuh..memang ada 4..tuh moskel..tuh..bila kelaur mesin ada 3 jek..

haa..tulah..harap2 diarang baca blog catz..so bleh mintak petua nantik.

Catz said...

ayu..

catz lagi lah seremssss...

Faris said...

Nur,

The occupants kat the unit above you pak arab ke? Sebab dia orang ni suka tidor/relaks waktu siang hari dan buat kerja waktu malam.

Maybe you can offer the producers of Misteri Nusantara to do an episode at your apartment :-)

Muah hah hah haaaaaa...

- AF -

AziBam said...

dia terselit kot kat mesin basuh tu...

NORA SAKURA said...

nyahhh..nyahh!!
mak pon sama nyah!!..in mycase,bukan sarung bantal nyah..tapi TUTUP PERIUK VISION ku!!!!..hilang satu..VERY TAK LOGIK tau nyahhh!!!!!!!
yg perabot tuh n org jalan tuh...mak pon eksperiennnn...kdg nak sedapkan hati,dok pikir" orang rumah sebelah kot"..but logically,takkan org sebelah kan!!...

huwaaaaaaaaaaaaaaa...now nih,mak amalkan baca yassin nyah bila semayang...dah jarang dgr,malam tadik lenaaa jer..

NORA SAKURA said...

nyah..
baca blog mak..mak pon ada misteri nusantara jugaklah...
huwaaaaa.

NORA SAKURA said...

cuba ko naik lagik tingkat 17 tuh lagik nyah hari nih..tah tah mesin basuh tuh dah takde..hiks.

Catz said...

hi AF...
tak taulah..maybe jugak..tapi wat penya mengemas dan asyik berjalan di malam hari?? nak kena buat futher investigation lah...sapa aku nak hire jadi spy leman aku nih ek??..sapa nak??
hoo..panggil TV3 ek..kan..kan....fuhh glemer apt aku tuh nanti....u ols....i masuk tibi..ekekekke

Catz said...

hi azibam..

terselit??..camana tuh?..mesin basuh ku simple jek lahhh..nanti balik aku cek..
thanks for ur tot..

Catz said...

hi noreh..
banyak2 benda tutup periuk mahal ko yg dia amik..ekekkekeke...
aku pun dah rasa nak demam nih....
hehe..sib baik sarung bantal murah aku yg dia amik...hehhehe....
aku dah plan..if dengar bunyik bising lagi, aku nak naik tingkat 17 tuh...kalau umah tuh sunyikkk..wahhhh..nangesss le aku...adoiii...

sapa ek aku nak hire jadi spy leman aku nih ek????

Saira said...

Selalunya rumah yang lama ditinggalkan.. akan ada yang akan menghuninya.. sebab tu tak elok tinggalkan rumah kosong lama2.. bilik pun sama gak.. so kuar masuk la bilik yg tak penah guna kat umah tu ok..

So, kalau bukan penghuni sebenar yang bergerak.. maknanya adala 'penghuni'nya tu..

Mimi said...

hehehe.. korg ni mementang twin, misteri nusantara pun together-gether!!

aku xdak petua la catz.. pi la cek malamni, kalau mmg xde org, u ketuk la pintu.. pastu cakap "bole i tarik perabut sama-sama??"

hehehe >:) jangan mare

Beruang Madu said...

Abis la abislah... ko kena jual rumah tu nampaknya.... hahahahhaa... tapi sebenarnya kan mende tu takder apa2. Cuma kita jangan kacau dia dan buat dekkkk jer... golongan jin ni memang dok situ lama dah... beratus tahun malah beribu tahun gaknya... tapi kita dok buat rumah tinggi so dia tak pindah lah... terus jer dok situ...

Ko bayangkan bertapa besarnya perabot jin tu yer.. seret sana seret sini... dah dok diam diam jer.. ko jangan nak menyibuk pulak karang dia kacau ko balik, berbulan2 ko tak masak karang....

atty's said...

hai catz.
setau kty kan..dulu kawan kty pernah citer kalo aprtment yg kat
sepakat 1 tu..mmg ade kes..catz yg kat mana..?
tp betui kata beruang..buat dulik jer..

Catz said...

hi saira..

ye ke gituh..ohh..serems gak nih kan..
kalau umah atas aku ada org duduk takpe lah...tapi kalau TAK ADA...harus mak takootttt...
ehm..aku kena banyak2 ngaji nih..

Catz said...

hi mimi,
meh aku ajak ko sekali yek main tarik2 perabott..nakkk???

Catz said...

hi bear..
abeh..aku nak wat apa ek..?....takot jugak nih...kena extra mengaji kot.
aku takot jugak if tetiba aku dah tak rajin masak..something wrong tuh bear..
aku kan bear..duk terpikir jugak..agak2 brand apa perabot dia..tempah kat kedai Ah seng ke Homelife punya ek..mak moskel nehhh..

Catz said...

hi atty,

cuba cerita sket peristiwa kat sepakat 1 tuh?...hihik..nak tau jugak walau gigil2 neh...
hehhehe...
hem...awak bangi kat mana??

atty said...

alor catz kenai kty..kita penah jumpa suatu ketika dulu...heheheh
kat sepakat 1 area situ dulu kecoh ade hantu..
pontianak..ramai kawan kty ade nampak ngn dgr..skrg tak tau le ade lagi ke idak..kty memula tak caya gak..smpi skrg tak caya..sbb tak pernah alami..asben le selalu citer..sbb ade 2-3 org kawan dia duk situ..tp sepupu kty duk area situ lama dah.tade apa pun..catz jgn takut ye..ni citer je.jgn dulik..buat tak tau jer..insyallah tade apa..baru lepas kol..asben suh dia citer..kalo dgr dia citer lagi seremmm..hehe..ok catz..jgn riso yer..