Wednesday, August 20, 2008

Random...on healthy eating style.

Hem...
tak tau nak blog pasal apa dah ni...
but i love to blog on food...
Have several photos taken last 2-3 weeks kot..
so better talking on food lah...my favorite topic..huhuhu.
As required by the PT, i must watch on my food intake. Balance diet and healthy eating style.

my favorite fruits currently..


So..need to take fruits, green veges, protein. Cooking style allowed steam, grill, boil.

ikan bakar...kedai ni favorite catz, sedap, cepat dan murah

kerang bakar

and the rules are:

1.never skip breakfast
2. never go hungry ( kalau lapar nanti mkn byk)
3.never overeat at any meal
4.drink at least 10-12 cups of water every day
5.eat 6 meals a day (small portion) - will explain this later..
6.Keep a log of wut u eat- to count, to monitor, to make sure enough ratios amounts of proteins, carbs etc.
7. avoid fat/oily food, sugar.

to be continued...till then enjoy the photos..

kerabu mangga di sebuah restoran seafood di Kuala Langat. Sedap dan banyak..hehehe

somtam-yg ni catz beli kat mall dekat rumah ku. Ada jualan barangan dari thailand dan juga jualan makanan dari thailand. So somtam ni original org thai yg buat. Sedap..krup krap betik muda dan sayur-sayur lain. RM5.00 per plate.
My favorite. Harus dtg hari-hari coz they only here for one month..Selain somtam, ada nasi ayam thai, tomyam, pulut mangga, ayam goreng thai, popia etc, all in Thai style..
jom makan!!

11 comments:

mamaREDZHA said...

nyam2.. sedapnya!!

ya la mkn nk kena jaga skrg.... mcm2 pnyakit dok tgu..uhuhh!!

adie-ishmael said...

sedap nya som tam n kerabu mangga tu... meh sikit!!

AYU THE ENIGMA said...

KERABU MANGGA!!!!!!! =p~

NORA SAKURA said...

nyahhh..

bebaik tau nyahhh...
kalau kau makan orange banyak sgt,nantik muka kau jadik kaler oren.

kalau ko makan byk sangat epal ijau.nantik muka kau jadik ijauuu.

the best is,kalo ko hari2x makan nasik 3 pinggan nyahh...

hiks.

Catz said...

hi mamaredzha,

memang now ni kena watch out apa kita makan. Umur makin meningkat..karang senang je penyakit hinggap. So baik jaga2 apa yg di makan..

Catz said...

hi adie,

ko nak keww??...pegilah kedai makan dkt2 umah ko...sure ada kan..
nih pebret aku taww...

Catz said...

hi ayu..

kerabu mangga and somtam ni pebrett aiii....huhuhu..tgk gambor pun meleleh air liur aku.

Catz said...

hi noreh..
abeh..kalau makan nasik 3 pinggan tuh muka jadik putih melepak lah yer kaedahnya??
abih kalau makan nasik goreng?..muka belang2 lah yer..
ko makan lah nasik 3 pinggan tuh.
i'm now stay away from rice u knowwww..ko nak makan tuh..makan le..bior bertambah tembun dan gemokkk..mokkk....moooookkkkkk!

syukur said...

kerabu mangga... bila nak merasa Catz masak ni???

syukur said...

kerabu mangga... bila nak merasa Catz masak ni???

Catz said...

hi doc syuk...
ko pun suka kerabu mangga ke...