Sunday, August 3, 2008

A short trip to Air Hitam...

This will be the last entry for entry balik kampung last week.
Habis kenduri, ramai le yg nak balik dah, including noreh jones, the bangla kota singa (according to her lah...). Oleh kerana dia telah tertinggal bas sengaja tak naik bas dia pukul 11.30 pg tuh sebab takmo miss the kenduri, i have to take her to Air Hitam to catch bus to JB, kena naik bas sambung-sambung. Tiket bas express petang dah takde. Penjual tiket kata semenjak rege petrol naik, jualan tiket bas express ke JB dan segala destinasi lain sgt laris cam pisang goreng panas
keropok lekor goreng di pasar malam dan pasar minggu
So, Sukri (my litle brother), sikin (my niece) and i berkereta ke Air Hitam, menghantar noreh ke
bas stand Air Hitam, supaya dia dpt naik bus direct ke Jb , tak yah tukar2 bas dah.
Perjalanan termasuk berenti si petrol, singgah beli itu ini utk dimakan dan diminum dlm kereta mengambil masa hampir satu jam. Wah...lama dah aku tak lalu jln AirHitam-Kluang ni..dah lebar, 4 lorong.

. Humm... .Sambil makan mamee, ice lemon tea dll we were weaving ketupat and bergossiped..huhu

Kami melalui pekan Parit Raja dll. Nampak Pekan ni sama je, tak berubah lagi...
So akhirnya kami sampai di Pekan Air Hitam. Hem..kalau sebut je Air Hitam Batu Pahat ni..apa yg u ols bayangkan??..Apa??? ..Air yg warna itam??...salah...hoo..PASU lah....di sinilah terletaknya segala pusat pasu, bunga dan juga pusat memborong kerepek-kerepek. Dulu aku rasa tempat ni popular sgt. Tapi semenjak berkembangnya industri IKS bagai, dah byk dah tempat lain yg jual2 kerepek..dulu kalau sebut ke kerepek..air hitam..sebut pasu...Air Hitam. Dan di sini jugaklah pusat tembikar dan segala bekas bunga telur cute2 tuh..

Ini lah bus stand Air Hitam, yg dari dulu sampai sekarang sama je tarafnya..hem..azabbs.Noreh jones naik bas ni..yg tepi sekali tu...Air Hitam-JB (Larkin)

Sebelum balik..aku, sikin dan sukri pi round kejap pekan ni..saja tgk2 snappy2..takde rasa nak beli apa pun...so tgk le apa yg aku nampak...


cute tak?..sweet ek? Dulu kawan aku ada buat bisnes jual benda ni...amik supply di Air Hitam dan jual di Ofis dia..ni boleh wat bekas mcm2..souvinier, etc

Sempat juga tgk bantal dsbgnya...eh...kenapa ek catz tgk ramai betul org beli bantal besar2..bantal fancy2..murah ke?..Satu RM1.00 ke?? Coz tgk org yg benti situ duk borong2 bantal segala...Pasu..!..Pasu!!

Hem.....baliklah..takde apa nak beli..

p/s: dlm kereta baru sikin ckp dia ak bantal rupa ulat/kartun kat atas tuh..lerr..tadik takmo ckp...dah jauh baru ckp..next time lah yek..(hahhaa..aku takde perasaan tgk bantal kartun2 tuh...lupa plak aku bwk budak kecik yg tentu lah duk rasa nak bantal tuh..hehhehe)

6 comments:

NORA SAKURA said...

nyahh...

mak nak satu bantal tuuuuuu

AziBam said...

Ello catz, kalau pi air hitam ni kan, Aku org kluang so aku selalu pergi satu tempat, actually factory. Dari BP, kat simpang air hitam, turn right, dalam satu kilometer, ada factory belah kanan, Kat situ ada factory jual pinggan mangkuk bagai, even toilet bowl. Macam claytan dah some of the mangkuk untuk factory lain.. kalau macam plate tu boleh dapat dalam RM2,....actually dia jual barang2 defect, tapi tak ada lah sumbing pun,,, cuma tak pass QC, so cam piring tu 50 cent pun boleh dapat.

So aku punya pinggan mangkuk memanglah rege ni... some of oven bakingware is very good.. memang tahan...
another place yg jual pinggan mangkuk ni kat kulim..ada factory yg buat product mikasa...and some of japanese manhattaner's series, mikasa ni memang mahal gila... ko boleh google mikasa.com. kalau kau ke northen ni aku boleh tunjuk

Catz said...

noreh jones.
ko dah tua bangka.pi beli sendrik..

Catz said...

hi azibam,

wah..bestnya..aku suka nih..lain kali aku nak pi..
ko pun suka ek pinggan mangkuk bagai nih??
aku memang suka..
lain kali kalau aku naik ke northern aku nak pi le..harus borong kannn....ko tunjuk jalan yerrr,,

Beruang Madu said...

Kalau aku lah ke sini even mangkuk kecik kecik tu aku wat tanam bunga... bagilah bunga cili ker janji ada pokok.. tak mana nya dari pasu hiasan... hehehee

catz said...

wah...
bear ko nih peminat pasu jugak ye..
aku kurang sikit kecuali kalau aku perlukan...tak suka sgt hiasan2 cam nih kecuali mmg nak tanam pokok baru aku beli pasu.