Wednesday, August 12, 2009

1000 sebab kenapa kena bangun malam / awal pagi

now..

i guess people have thousands reason to wake up in the middle of night or very-very-very early morning.
sample of few cases:

1. buat susu anak malam-malam - emak orang / abah orang
2. siapkan assignment sebab esok nak kena hantar - student
3.siapkan keje ofis - pekerja dedikasi
4.bangun solat tahajud..solat hajat..solat istiharakh..beribadat, mengaji.
4b. tgk bola...(walaupon kdg sebenornya bola yg menengok dia tidor)
5. petik buah stoberi pada pukul 3 pagi
6. siram pokok buah-buahan
7.bangun sharp 8.00 a.m on sunday morning bukak restoran
8.tanam pokok terung pukul 4 pagi
9.bagi kambing dan lembu makan/minum pukul 5 pagi
10. terjumpa kambing sapa tah tgh malam-malam..so pi report polis.
11. buat susu anak sambil kutip buah anggur
12. bersihkan ladang labu
13.membersihkan ladang dan menabur bijik benih pokok manggis


reason bangun malam/awal pagi no. 1-4 dan 4b adalah yg biasa kita dengar dan alami.
reason no. 5-13 or maybe sampai 1000 adalah reason yg kita dengar lately. mereka bukanlah peladang jaya kebangsaan atau pekebun sayur di Cameron Highlands atau peladang ternakan di Kluang Johor. Dan bukan jugak pemilik restoran pun. Tapi mereka adalah pemilik2 facebook yg now dah busy buka ladang di facebook masing-masing.
ke ke ke.
koser taw.

perbualan aku dgn seorg kawan...
cik nitot: ngntuk aku.
aku: napa?
cik nitot: bangun awal..aku bangun 3 pagi petik stoberi.lepas tu buat susu anak (see...pi ladang dulu baru baut susu ok!)
aku: wow??!! sejak pindah rumah baru ko rajin bertanam. errr....gigihnya ko. anto le semangkuk 2 kat aku.
cik nitot: ko nak?..ko tanam le stoberi kat facebook ko.
aku: laaaaaa????
.........gini lah org kalau dah gila main game kat facebook.

so korang kategori mana?

19 comments:

kucingorengemok said...

aku kategori bangun mlm sbb jiran menumbuk ketum... yezzzaaa, mlm tadi dia buat lagi!! haha (tak kuasa marah, ketawa je la, lawak apa...)

CATZ said...

kahakahkah..jiran aku duk hentak2 lantai mlm tadi..biorkannnnn...
aku pulak yg sibuk vacum+mop lantai bising..operasi membersih rumah mlm tadik..khehehe..sure org bwh aku ketakutan..ingat hantu..sellau senyap je...tetiba bunyik heret2 vacum cleaner..kekekke

makcik rokiah said...

lor... koser sggh nak bangun memalam semata nak layan fb...

game tu kan ade timing.. set lar yg membuahkan hasil pd waktu2 yang x menyusahkan diri sendiri...

adeh.

PINATBATE said...

hahahaah!
makcik pinat pun agak ngantuk pergi kerja lately....tunggu pokok labu berbuah ko....

Wahidah said...

sis ne kan kalo buka blog sis mesti jadi lapar giler..aduhaii..:(

en_me said...

ko kategori maner.. hmmm

Linda Abdullah said...

Hehehee.. bangun pagi untuk mandikan kucing seawak kul 4pagi.. sebab masa itu dia lebih tenang..hahaa

Tak koser lah nak main game fb tu utk kutip strawberry, manggis, limau atau labu, baik tido sebelom bangun lambat then kene rotan dgn bos keesokkan harinya..kekeee

SiMpleSmArtErMe said...

Oww..gitu rupernyer..
igtkan stoberi kena petik pepagi baru manis..mujur x percaya..

Ahh..simple main MAFIA WARS la.. lagi beshhh..

Jom CATZ..main mafia wars..
HAHAHA.. Ganaz tak aii..

kikin_78 said...

tak termasuk kategori tu la cik catz...kiter terbgn malam sbb nak pi toilet nak tencing...ahaksss

~Sasha Farina~ said...

hahahah... saya mian gak game tuh.. tapi idakler pulak bgn subuh subuh adam nak petik.. planning lah, biar dia 'masak' time kita dah bangun and dah ada masa utk petik! LOL

CATZ said...

makcik rokiah,
ada timing ek?
leeerrr..
aku tak reti..dah nak tutup ladang dah...

CATZ said...

hi PINATBATE,
welcome to my blog.happy reading ya.
eh..comelnyaaa baby.
hhehe..bercucuk tanam labu keww?
saya tanam stoberi.
hiks..

CATZ said...

wahidah,
kalau lapo sila ke dapur..buka peti ais,..korek2 benda yg ada unsur2 food.
amik kuali..goreng...zressss..zrengggg...
ngap..hihihiihih

CATZ said...

en me,
i takde kategori..
kekkekeekke...misteri sikit.
hahha..
aku kategori kuat tidor..kekekke..dah tido mmg flat terus..hehehe.
takdenya nak petik2 stoberi ni.

CATZ said...

linda,
4 pagi mandikan kucing??
azabnyaaa ko ni..
aiyoo..tak ke tensi kucing ko tuh gamaknyaaa..ya ampunnnn...sejukk!!
hahhahahah.

CATZ said...

simple,
catz tak minat main game..apa2 game pun...aku mmg boring kan..

CATZ said...

kikin,
hheheheh..aku pon...itu pun malasssnya kadang..

CATZ said...

shasha,
ladang saya dah tutup..
tak reti main..
kekekkeek.

Anonymous said...

salam catzzzz...
sy pembaca setia blog catzzz
sy bladang juga,,,tp takdelaH PELADANG JAYA GITU...
I PELADANG ALA2 DATIN JERRRR,,,BUAT2 BAZIR MASA,,,KUI..KUI

@MAKCIK TEMAH@