Thursday, August 27, 2009

Taman Rekreasi Sari Ater

Right after Tangkuban Perahu, we headed to Sari Ater Recreational Park. wow..such a huge park where we could enjoy the natural hot spring.


Di dalam taman rekreasi ni banyak kolam, air terjun..ada tempat boleh rendam kaki je.. ada tempat kita boleh mandi rendam-rendam badan. So jalan sana sini, boleh le nampak org mandi sebab banyakkk gila tmpt mandi-manda. Ala-ala peknik gituh... Nak rendam kaki ke..nak soak the whole body pun boleh. Bisa di atur. Aku nak mandi..idok le..malas le nak berbasah-basah.Just rendam-rendam kaki kejap.


Taman rekriasi yang besar ni mempunyai hotel di dalamnya. Ada hotel mewah yg harga bilik satu malam 2-4 juta regenya. yg juta2 ni hotel 4-5 bintang..aaa..mahalnyaa..so anda boleh menginap di sini, menikmati pemandangan hijau dan berendam dlm air panas. Ada juga budget hotel yg terletak di luar kawasan taman..
aku kan malas nak berjalan sgt. Since kelihatan andong di sana sini, so naik andong utk ronda-ronda. Kalau ikut jalan dekat, 15 ribu, if lalu jalan jauh 30 ribu.
So lalu jalan jauh, so lagi banyak benda boleh tgk..
haaa..tobat makkk.....rasaa nak tercampak keluar ok if tak pegang kuat-kuat... banyak jln yg tak rata, mendaki, turun bukit bagai...aaaaa.....azabsss...hahahhaa....but nice experience lah bagi aku yg konon-konon memula jakun nak naik andong ni.

kalau tak nak naik andong, haa naik le kuda. aku takut le....eh tak kuda tu takut dgn aku le..kekekeke

Menaiki andong mengelilingi tmn rekreasi

ni salah satu kolam utk rendam kaki...

air nya hangat, dipercayai dari gunung berapi pah sumbernya..

uuu...kalau masak telur, sure masak keras atau jadik telur separuh masak

air terjun..salah satu tempat mandi manda..

Haa..bagus khasiat natural hot spring ni....

salah sebulah kolam

Masa aku dtg, wo...ramai gila org...hari libur....

oleh-oleh dari sari ater..

me and jagung bakar

kalau lapar, ada tempat makan food court, restoran..nak mkn jajanan ke..ada. Oh ya..ramai gila org jual aiskrim di merata-rata. derang bwk kotak yg sangut kat bahu mcm beg tu....mcm2 cara carik rezeki kan...
teh stoberi yang nyaman di tekak setelah penat gila dan panas berjalan

keseluruhannnya..enjoy gak le jalan dlm ni..cuma taman ni besar sgt...kdg naik turun bukit jln kaki amatlah hazabsss bagi aku. Bagi org lain maybe le enjoy..hehhehe

12 comments:

en_me said...

bersih sungguh, x macam kat indon ghitewww.. uhuhu

CATZ said...

en me,
tempat ni bersih banget..
kalau idok,..idak le aku nak merendam kaki di situ..hhehehe..
nyaman dan bersih gitu..
tapi nak maandi reramai di kolam...tak laluu..hehehe
mmg kdg2 kalau kita berjalan di Indonesia, tempatnya lagi bersih dr tempat kita..takde org buang sampah merata...

en_me said...

ahaha.. ammvoiii akak catz itewww

sebenarnya ianya sebahagian mantera nabi daud:

Mustika nabi daud, mantera nya :
“ingsun amatek ajiku, suaraku koyo suarane nabi daud, sekabehe barang kang krungu suaraku banyu mili dadi mandek, manuk miber dadi mandek bocah nangis podo meneng wong serek dadi seneng, wong susah dadi bungah wong padu podo ngaso, wong mlaku podo mandek, krungu krungu suaraku laksono suarane nabi daud, gumelar sumrambah anut lumakune angin, hiyo suaraku suarane nabi daud”

cara : puasa 1 hari malamnya tdk tidur sampai pagi..tengah mlmnya dibaca 41x. jika mau digunakan baca 1x.

fungsi :
jika digunakan pidato yg mendengarkan insyallah senang
orang yg berbuat jahat akan menjadi senang
jika ada orang yg bertengkar anda disitu maka akan jd reda. insyaallah
jika untuk wawancara atau presentasi akan membawa hasil baik
pengasihan media suara

wallahualam catz, oke puas hati? hmmmm..

en_me said...

nasi tambahan:

"Kepada nabi Daud lah diturunkan kitab Zabur. Baginda memiliki sejumlah mukjizat, seperti suara yang merdu (yg mana bila baginda berucap, semua makhluk akan tertunduk terpegun diam..)"

wallahualam..

CATZ said...

en me,
thanks for the detail explanation..
:)

tenkiu.

en_me said...

u r welcome my dear catz.. ihihi

Mummy Eda said...

Salam,
Catz nak masuk sini kena bayar tak?
Seronok menjamu mata tgk gambar Catz jalan2. Hopefully one day I'll be here too! Ni nak pasang angan2 dulu.. hehehe

CATZ said...

salam mummy eda,
welcome to my blog..
happy reading ya..
:)
masuk sini bayar..tapi takdelah mahal..sorang aroung 15000 kot..around 5-7 hengget kot anggarannya.
ye..hopefully mummy akan sampai sini nanti...tak salah berangan..

salam perkenalan..

cikgu zainab said...

cantiknyer tempat ni...nape trip mama gi dulu tak ke sini!
nak kena gi lain kali..especially that kampung daun.

CATZ said...

mama,

mama dulu pi shopping je kot..hehhehe..borong memborong ye...
banyak lagi tempat menarik sebenarnya kat bandung ni...(tapi kalau dah shopping rasanya tak heran dah dgn benda2 ni semua...hehheeh).
mama kena pegi lagi nih..

ramadhan said...

what i noticed, its rather clean kan dat tempat

CAHAYA said...

rindu aku kat stoberi tea tu. takpe, november ni aku dtg menjenguk mu.