Laksa penang ni sama ke dengan laksa utara?? sama kan?
to be honest..aku tak berapa suka laksa nih. Tapi tak suka bukan bermakna tak makan.
Dulu..aku 1st makan agaknya masa zaman-zaman kat campus dulu kot. Masa tu aku rasa kan..ni kuah apa ni..mcm tisu diblender dan dicampur dgn air, cili dan bawang-bawang.
serious...tak berapa suka.
so lama-lama, bila dah makan byk tempat...dan banyak versi.. aku suka jugak lah. Sebab kdg jumpa yg sedap. Yang kuah dia rasa ikan. Bukan rasa tisu yg dikisar. Maknanya, terpulang le kpd yg membuatnya ya...ikan jenis apa..banyak ke tak ikannya..kan.
Then...aku 1st time masak laksa ni 3 tahun yang lalu rasanya. ha-ha. Lama gila. Tu pun papa yg nak makan. Aku buat je. Lepas tuh bajet perasan, eh...sedap jugakla laksa aku. (senirik masak senirik puji..hihihi. kejinya puji masakan senirik).kih-kih-kih.
So..today adalah kali ke 2 aku masak laksa ni. papa yg order, utk buka poser today.
salah satu bahan utama, bunga kantan
Ikan kembung - 4 ekor (sederhana besar)
cili kering -(kisar) 4 sudu
bunga kantan - sebatang/kuntum
daun kesum - segenggam
serai- sebatang (ketuk)
bawang merah- 3 ulas
bawang putih -4 ulas
belacan - 1 inci
asam keping - 5 keping
jus asam jawa - 1 cawan
garam
gula
aksesori:
timun
bawang besar (hiris nipis)
limau kasturi/limau nipis
bunga kantan (hiris nipis)
telur (rebus) - belah 2
cili besar (merah/hijau)- hiris nipis
Cara-cara:
rebus ikan dgn asam keping.
Kisar bawang,cili kering, Masukkan bahan kisar dlm periuk. tambah 1 jag air.
Kacau hingga mendidih.
kisar isi ikan. (tulang tu hati-hati...kenalah bersihkan ikan tu..)
Masukkan isi ikan dan air rebusan ikan dan asam keping..
Biar mendidih. masukkan jus asam jawa.
tambahkan bunga kantan dan daun kesum. Biar masak layu.
Tambah garam gula secukup rasa.
susun dalam pinggan. Tuang kuah.
Ada peristiwa sadis masa tgh duk masak tadi. Gas habisssss!!! boleh gitu. sabooo je.. nak kuar beli gas..oh tidak le.... terpaksa kretip dgn masak dlm rice cooker. Telur aku rebus dlm plastic kettle. Nasib gak le masak laksa ni main lebur je tak yah tumis bagai kan. So siap jugak lahhh.Teringat pulak zaman-zaman kat U dulu. Masak secara haram di hostel dgn menggunakan rice cooker. huh..expert masa tu. ptg2 buat cekodok, pernah aku siap buat lontong, lodeh bagai dgn rice cooker je kat bilik hostel. hehehhee... Tapi menu fevret mmg cekodok bawang buh cili hiris. puhhhh..berasapp je bilik. he-he -he.
Potong mangga muda, jambu, timun, epal. Siram kuah rojak. dah siap. Snek sihat di malam hari.
27 comments:
oh sedapnya rojak buah tu! terliur dah ni..
snek sihat mlm hari - idea bagus utk sy cuba!
tisu blender? hahahaha... catz catz.. pernah makan tisu eh? tau jer rasa dia camna :D
catz, aku masih "johor-jakun" tak suka makan laksa negeri lain, hehe... sedangkan laksa johor pun sbnrnya aku tau makan je, tak tau buat :)
rojak buah ..sodap...antor le skit ...
hai sis
nie nk kongsi skit laksa pg ngan laksa kedah ada skit perbezaan,contoh laksa pg didlm kuah ada di masukan ikan segar,assam gelugur, lengkuas,bungakantan, otak udang,ikan sardin (tin),eksosari lak daun salad yg diracik,nenas,ngan otak udang...wahh teliti bagai ..hehehe laksa kedah lak 100% ikan segar,belacan,cili,shallot,asam gelugor yg byk,daun kesum,bunga kantan ,eksoseri daun selom atau pucuk putat ,bawang racik dan cili (kat pg pun sama gak),limau nipis ,telur rebus dan setngah budak2 suka tambah kicap manis ....hmmmm lama wooo semenjak dok di perantauwan nie tk rasa laksa utara...dh lebih 21 tahun beb..
ahkak suka laksa penang.. nak lagi best, taruk petis...
dah berzaman amik jer resepi tapi buatnya idak...asyik ler buat kat kedai....
ahkak suka laksa penang.. nak lagi best, taruk petis...
dah berzaman amik jer resepi tapi buatnya idak...asyik ler buat kat kedai....
nak cari laksa la jap lagi. ;)
kalau nak kuah yg lebih original atau authentic...jgn blend ikan tu. tumbuk kasar kasar....atau pun guna fork penyet penyetkan je. bila blend rasanya lain sikit sebab ikan tu dah jadi habuk
(ni tip ikhlas dari org utara :-))
salam catz...
emmm dulu saya tak suka laksa tapi sekarang saya suka mkn bihun goreng berkuahkan laksa. memang sedap tak percaya cuba dulu
laksa johor ka laksa penang kaaaa...mmg sodaaaaaaaaaap....rojak buah tu pon sodap gak!
laksa tuh buat sendiri la catz..lagi sedapp..
ohhh sedap nyer asam laksa.. perah limau banyak-banyak.. eh bak le semangkuk Catz..
oh..
bagi ayu plak memang sangat suka laksa utara. laksa johor baru-baru belajar makan, tu pun sebab hsemate ade orang johor :)
tapi laksa utara tu bagi ayu, so far makan kat belah-belah selangor kl ni, tak ada lagi yang setanding dengan ori makan kat sana la. tak jumpa lagi. oh! ade, bolelah tahan, depan tesco extra shah alam. abang tu sekali jual cendol. :)
p/s: peliknya ayu tak berapa gemar laksa kat kopitiam tu. nape tah.
hi DYLA,
snek sihat...beli kuah rojak dam simpan stock buah..
hehhe..
Shasha,
kalau tak rasa ikan...jernih je...pastu mcm ada objek cam tisu diblender mmg rasa camtu lah..hihihihi...takde rasa..mcm mkn kertas blender berkuah,..hiohiih
kog,
hahahha..aku pun kategori jakun gak..
laksa johor?.... aku tak pernah buat lagik..hiks..
atty,
bawak mangkuk..tunggu kat simpang seksyen 2...hehehheh
nizz,
welcome to my blog.
:)..
nizz di mana ya?
thanks for sharing the resepi and info..
noted.
:)
nenek,
petis udang ke?
pernah gak tgk resepi yg buh oetis. dlm fridge tadek..so guna bahan2 yg ada je.
:)
cahaya,
bazar ramadhan mana?
nak ituttt!!
anne,
thanks for the tips..
sure kalau anne masak sedap nii..
:)
Faizal,
bihun goreng + kuah laksa??
unik tuu...i'll try..
hehhehe...resepi baru..
:)
kikin,amboi...
ko sumer sedap ye...
hehehhe
simple,
laksa buat senirik??
ya ampunnn...bengkrap karang kedai buat laksa kalau semua org buat laksa sendirik..hehhehehe.
ayo..komplikatedddnyaa..
hehehhe
Linda..
dah abissss..
hehhe..next time ya..
:)
ayu,
thanks for visiting my blog.
:)
depan tesco extra s.alam??
ehm..mmg betul..susah nak jumpa yg kuahnya sedap...
:)
buat senirik lah ek...buh ikan banyak2..
Post a Comment